2023. március 29. szerda
More

  Ezért rosszabb a diplomás nőknek

  Ezért rosszabb a diplomás nőknek

  Ahogy a diplomás fiatalok aránya emelkedik, egyre több diplomás az első a családjában, aki egyetemet végzett. Vajon megbecsülik-e őket annyira, mint akiknek már a felmenői között is van felsőfokú végzettségű?

  Egy friss kutatás azt vizsgálja, hogyan alakulnak az elsőgenerációs diplomás fiatalok bérei a karrierútjuk elején azokhoz a diplomás fiatalokhoz képest, akiknek már a szülei is diplomát szereztek.

  Aki diplomás, tovább él

  A diplomaszerzés jó befektetés: a diplomás emberek nagyobb valószínűséggel dolgoznak, többet keresnek, egészségesebbek és még tovább is élnek, mint akiknek nincs felsőfokú végzettségük – összegzi a porfolio.hu. A technológiai fejlődés nyomán a diplomás munkavállalók iránti kereslet folyamatosan nő: a diplomás fiatalok aránya megduplázódott Európában az elmúlt 25 évben. A diplomások számának növekedése magával hozza, hogy a felsőfokú végzettségű fiatalok nagy része az első a családjában, aki egyetemre megy.

  Nem mindegy, hogy nő vagy férfi

  Egy brit kutatás eredményei szerint a diplomás férfiak órabérei között nincs szisztematikus különbség aszerint, hogy első, vagy nem első generációs diplomások-e. A nők között azonban az elsőgenerációs diplomások több mint 13 százalékkal kevesebbet keresnek, mint azok a diplomás nők, akiknek a szülei is azok.

  Ezen bérhátrány nagy része abból adódik, hogy az elsőgenerációs diplomás nők a középiskolában alacsonyabb tanulmányi eredményt értek el, kisebb valószínűséggel mentek elit egyetemre, és nagyobb valószínűséggel vállalnak fiatalon gyereket, mint a diplomás szülők gyerekei.

  Forrás: hazipatika.com

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!