2024. április 24. szerda
More

    Mikor forduljunk orvoshoz köhögésünkkel?

    A köhögés a légúti védelem egyik része, jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, váladék, idegentest került, amelyet a köhögés megpróbál onnan eltávolítani. Akkor kóros, ha elhúzódik, kínzó, megkönnyebbülést nem okoz és fárasztó, nem enged aludni. Ilyenkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

    Ha a köhögés hirtelen jelentkezik és szinte szűnni nem akar, azonnal orvoshoz kell fordulni, nehogy a légutak elzáródjanak. Méh- vagy darázscsípés, allergiát okozó vegyi anyag okozhat ilyet. Komoly betegség állhat a háttérben akkor is, ha a köhögés 6 hétnél tovább tart. Ez már valamilyen olyan megbetegedésnek a jele, aminek keresni kell az okát.

    A dohányosok köhögése

    A reggeli felkelést követően történő „légúti tisztogatás” a dohányosok jellemzője. Nagyon sokan azt hiszik, hogy ez természetes, pedig nem. Vizsgálni kell, hogy a dohányzás miatt nem alakultak ki olyan légzőszervi eltérések, melyek sokkal gyakoribbak a dohányosoknál, mint a nem dohányzóknál. Ilyen a COPD (tüdőtágulat, hörghurut), vagy a tüdőrák.

    Ha dohányos egyéneknél a köhögés jellege megváltozik, erősödik, gyakoribb, megváltozik a köhögés tónusa, vagy rekedtség jelentkezik, ami tartós és nem szűnik, mint egy influenza után, akkor is orvoshoz kell fordulni.

    Az elhúzódó köhögés lehetséges okai

    Bakteriális eredetű vagy vírusfertőzés okozta gyulladás, kezeletlen allergiás gyulladás okozhat krónikus köhögést, ám az esetek többségében nem ezek okozzák a gondot. A szűnni nem akaró köhögéseknek leggyakrabban a következő, különben banális okai vannak:

    1. ACE-gátló családhoz tartozó vérnyomáscsökkentők (captopril, enalapril stb.) a betegek 10 százalékában okoznak „ismeretlen eredetű” köhögést. Gyakran a betegek számtalan sikertelen antibiotikus kúrát követően, esetleg egy légúti gombásodással kerülnek pulmonológiai szakrendelésekre. A megoldás a gyógyszerek más vérnyomáscsökkentőre való cseréje.
    2. Idült arcüreggyulladások, ahol a váladék lecsorog a hátsó garatba. Ez éjszaka történik főleg és reggel köhögést és váladékürítést okozhat. A megoldás arcüreg CT, fül-orr-gégész vizsgálat és megfelelő kezelés.
    3. A légcsőben kezdődő tumorok, polipok, melyek a röntgenen nem láthatók, csak bronchoszkópos, hörgőtükrözéses vizsgálattal lehet kideríteni jelenlétüket.
    4. Gasztrooesophagealis reflux, vagy a gyomorból sav áramlik vissza a nyelőcsőbe és onnan a légutakat izgatva köhögés okoz. Ennek a kiderítése is egyszerű csak gasztroenterológushoz kell irányítani a beteget. Jellemző, hogy antibiotikumra nem szűnik, mozgásra, testhelyzet változáskor, lefekvéskor okoz panaszokat. Ez a betegcsoport is nagyon sokat kap fölöslegesen antibiotikumot addig, míg egy megfelelő gyomorsav semlegesítő kezeléssel panaszai megszűnhetnek.
    5. Az allergiás légúti betegségek, mint asztmaszénanátha addig, míg nincsenek felderítve és kezelve, köhögést okozhatnak.

    Forrás: webbeteg.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!