2023. szeptember 30. szombat
More

  Infarktus a fülben!

  Igen, jól olvasta, létezik fülinfarktus. Rendszerint az egyik fület érinti, és mivel a beteg közel a teljes hallását elveszíti, ezért hamar fel is ismeri az elváltozást.

  Hallásvesztés különböző okokból bekövetkezhet

  Lehet lassú folyamat, de hirtelen is kialakulhat. A kiváltó oka nem mindig ismert, ilyenkor idiopátiás hallásvesztésnek nevezzük. Az ijesztő jelenség okairól és arról, hogy kialakulhat-e infarktus a fülben, dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

  Hallásvesztés – nem mindig tudjuk, mi okozza

  hallásvesztés több oka ismert, lehet átmeneti vagy végleges. Átmeneti például egy hangos koncertet követő napon a fülzúgással kísért halláscsökkenés, vagy egy megfázás tüneteként jelentkező hallásromlás.

  Végleges halláscsökkenést okozhatnak olyan elváltozások is, melyek kezeléséhez műtétre is szükség lehet, mint például a kerekablak ruptúra (a kerekablakon át a belső fülből folyadék kerül a dobüregbe) vagy csontosodási zavar (következtében az egyik hallócsont, a kengyel mozgása korlátozottá válik) esetében. Az esetek egy részében azonban pontosan nem ismert a halláscsökkenés kiváltó oka, ezeket nevezzük idiopátiás hallásvesztésnek.

  Idiopátiás hallásvesztés – lehetséges kiváltó okok

  Egyes feltételezések szerint az idiopátiás halláskárosodást a fülben zajló gyulladások, pl. középfülgyulladás is kiválthatja, de jelentkezhet a hallóideget is megtámadó vírusfertőzések következtében is. Gyakran felmerül a stressz szerepe lehetséges kiváltó okként, de a szakemberek több esetben fülinfarktusként írják le a hallásvesztés hátterében álló jelenséget.

  Infarktus a fülben – ezért fontos mielőbb orvoshoz fordulni

  A hirtelen halláscsökkenés egy speciális esete, amikor a szív- és érrendszer betegségként ismert infarktus a fülben játszódik le. Ha ezen a területen történik érgörcs vagy bevérzés, akkor fülinfarktusról beszélünk. Rendszerint az egyik fület érinti, és mivel a beteg közel a teljes hallását elveszíti, ezért hamar fel is ismeri az elváltozást.

  Hirtelen hallásvesztés esetén mindig fontos, hogy mielőbb forduljunk orvoshoz – figyelmeztet dr. Kiss Sándor. A kezelés akkor a legeredményesebb, ha korai stádiumban kezdődik, lehetőleg az első három napban. Ilyenkor a megfelelő gyógyszerekkel helyre lehet hozni az elváltozást. Ha azonban túl sokat vár a beteg, már sokkal kisebb az esély arra, hogy maradandó hallásvesztés nélkül orvosolni lehet a problémát.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!