2024. április 25. csütörtök
More

    Cukorbetegség: meglepő, de ez is befolyásolhatja a kialakulás esélyét

    A 2-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatban érdekes összefüggésre jöttek rá a kutatók.

    A cukorbetegség leggyakoribb formájaként a 2-es típusú diabétesz világszerte mintegy 462 millió embert érint, ami a lakosság 6,28%-át jelentette 2017-ben egy 2020-as becslés szerint. Az amerikai egészségügyi-és járványügyi hivatala (CDC) jelentése szerint a betegség kockázati tényezői a következők:

    • 45 évesnél idősebb kor
    • túlsúly vagy elhízás
    • 2. típusú cukorbetegségben szenvedő szülő, testvér vagy testvér

    A 2-es típusú cukorbetegség néhány kockázati tényezője, például az étrend, módosítható. Egy 2022-es tanulmány szerint például az egészséges, jó minőségű étrend hatására közel 30%-kal kisebb eséllyel alakul ki a 2-es típusú diabétesz.

    Bélmikrobiom és cukorbetegség?

    A kutatók évek óta azon dolgoznak, hogy megértsék, vajon a bélmikrobiom szerepet játszik-e a cukorbetegség kialakulásában.

    A közelmúltban a Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központ kutatói közzétették egy folyamatban lévő, prospektív vizsgálat korai eredményeit a bélmikrobiomról és a cukorbetegségről. Tíz olyan baktériumtípust találtak, amelyek összefüggésbe hozhatók a kórosan ingadozó vércukorszintek alacsonyabb arányával. Az eredményeket nemrég publikálták a Diabetes című folyóiratban.

    A bélmikrobiom szerepe

    A Cedars-Sinai kutatói megállapították, hogy azok az emberek, akiknek magasabb a Coprococcus nevű csoportba tartozó bélbaktériumok szintje, általában magasabb inzulinérzékenységgel rendelkeznek. Emellett azt is felfedezték, hogy a magasabb Flavonifractor-szintű bélmikrobiomokkal rendelkezők általában alacsonyabb inzulinérzékenységgel rendelkeznek.

    „Az inzulinérzékenység az olyan szövetek, mint a máj, az izom és a zsír inzulinra adott válaszát jelenti, amelyek képesek szabályozni a vércukorszintet. A magas inzulinérzékenység jó inzulinválaszt jelez. Az alacsony inzulinérzékenység (más néven inzulinrezisztencia) ezeknek a szöveteknek az inzulinra adott alacsony válaszára utal. A legtöbb inzulinrezisztenciában szenvedő ember ezt úgy kompenzálja, hogy több inzulint termel. Ha az inzulintermelés nem elegendő az inzulinrezisztencia kezeléséhez, a vércukorszint megemelkedik és 2-es típusú cukorbetegség alakul ki” – magyarázta Dr. Mark Goodarzi, Ph.D., a Cedars-Sinai Endokrin Genetikai Laboratóriumának igazgatója, a tanulmány vezető szerzője.

    Fontos a megfelelő baktériumok azonosítása

    Az elmúlt néhány évben több tanulmány megállapította, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél alacsonyabb egy bizonyos baktériumtípus szintje, amely egyfajta rövid szénláncú zsírsavat, a butirátot termel.

    „Számos korábbi tanulmány azt sugallta, hogy a butirátot termelő baktériumok elősegítik a jobb inzulinérzékenységet és a cukorbetegséggel szembeni védelmet. A mi tanulmányunk kifejezetten ilyen baktériumokat vizsgált.” – mondta Dr. Goodarzi.

    A kutatók azt találták, hogy míg a legtöbb butirátot termelő baktérium jobb inzulinérzékenységgel, néhány viszont inzulinrezisztenciával hozható összefüggésbe.

    Bélmikrobiom: ezek a baktériumok voltak jó hatással a vércukorszintre

    A vizsgálathoz a kutatók 353 olyan ember adatait elemezték, akiknél korábban nem diagnosztizáltak cukorbetegséget. A résztvevők egyike sem szenvedett nemrégiben súlyos gyomor-bélrendszeri betegségben, és nem használt olyan gyógyszereket, például antibiotikumokat, amelyek hatással lehetnek a mikrobiomra. A résztvevők orális glükóztolerancia-tesztet végeztek, és kitöltöttek egy étrendi kérdőívet.

    A kutatók megállapították, hogy a résztvevők közül 28-nak cukorbetegsége volt, további 135-en pedig prediabéteszesnek minősültek. A cukorbetegségben és prediabéteszben szenvedő résztvevőket egyetlen csoportba sorolták, és összehasonlították a 189 egészséges glükóztoleranciával rendelkező résztvevővel.

    A résztvevőket arra kérték, hogy a klinikára való megérkezés előtt 1-2 nappal gyűjtsenek székletmintát. A kutatók később genetikai szekvenálást végeztek a székletmintákon, hogy tanulmányozzák a résztvevők bélmikrobiomját.

    A kutatócsoport elemezte a résztvevők egészséges inzulinszint fenntartására való képessége, és a székletmintákban talált 36 butiráttermelő baktérium közötti összefüggéseket. A kutatók megállapították, hogy a vércukorszint-eltéréseket mutató résztvevők idősebbek, gyakrabban férfiak és magasabb BMI-vel rendelkeztek.

    Felfedezték, hogy a Coprococcus és a rokon baktériumok jótékony hatással voltak az inzulinérzékenységre. A Flavonifractor azonban, annak ellenére, hogy butirátot termelt, inzulinrezisztenciával járt együtt. Az elemzések során 10 baktériumot találtak, amelyek a vércukorszint rendellenes ingadozásának alacsonyabb arányával, és két baktériumot, amelyek a vércukorszintre gyakorolt kedvezőtlen hatással voltak.

    „Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a Coprococcus és a rokon baktériumok növelése vagy a Flavonifractor csökkentése javíthatja az inzulinérzékenységet és megelőzheti a cukorbetegséget” – mondta Dr. Goodarzi.

    Forrás: egeszsegkalauz.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!