2024. április 25. csütörtök
More

    Gyanús széklet: ezek a jelek vastagbélrákra utalhatnak

    A leginkább figyelemfelkeltő tünet a véres széklet, amivel azonnal érdemes orvoshoz fordulni. Miben különböznek a vastagbélrák korai és előrehaladottabb stádiumainak tünetei? Miben térnek el leginkább a végbélrák és a vastagbélrák tünetei?

    Korai stádiumban, amikor a vastagbélrák még épp csak elkezdett kialakulni, a daganat rendszerint még semmilyen tünetet nem okoz. Később, ahogy a vastagbélrák növekedésnek és terjedésnek indul, számos különféle tünet jelenhet meg. A tünetek típusa döntően attól függ, hogy a vastagbélrák a bél mely pontján alakult ki.

    A vastagbélrák korai tünetei

    A vastagbélrák leggyakoribb, általában korán jelentkező tünetei az alábbiak:

    Véres széklet

    A véres széklet oka, hogy a tumor vérezni kezd. A vérzés általában nem folyamatos, és a vastagbélrák korai állapotában nem is nagymértékű, ezért nem is mindig észrevehető. Jól látható és könnyen észrevehető jel viszont, amikor a széklet színe kifejezetten sötétté válik a vele elkeveredő vér miatt.

    A vastagbélrák egy másik, szintén korai tünete lehet a vérszegénység, amely a tumor folyamatos vérzése következtében alakulhat ki. A kismértékű, de rendszeres vérveszteséget idővel komoly fáradtság, gyengeségérzet és sápadtság kísérheti.

    Nyálkás széklet

    A széklettel együtt nyákos váladék is ürülhet. Ez szintén nem mindig feltűnő, de ha jelentős és tartós változást tapasztalunk a székletünk állagában, érdemes orvoshoz fordulnunk.

    A székletürítési szokásaink tartós megváltozása

    A vastagbélrák további, szintén korai tünete lehet, ha a szokásosnál ritkábban vagy épp gyakrabban kell vécére mennünk. Székrekedés és hasmenés tehát egyaránt előfordulhat.

    Egyéb emésztési tünetek

    Hasi fájdalmaink is lehetnek, ezen kívül enyhe teltségérzet maradhat vissza a székletürítést követően.

    Az előrehaladottabb vastagbélrák tünetei

    A vastagbélrák előrehaladásával párhuzamosan a tünetek rosszabbodhatnak és az alábbi panaszok jelentkezhetnek:

    • a tumor fokozódó vérzése miatt egyre véresebb, illetve egyre nyálkásabb lesz a széklet
    • gyakoribbá és súlyosabbá válhat a hasmenés, állandósulhat a székrekedés
    • fokozódó hasi fájdalmak, állandósult teltségérzet székletürítést követően
    • általános rossz közérzet, fáradtság, testsúlycsökkenés

    Ha a vastagbélrák immár fokozott növekedésnek indult és nagy kiterjedést ért el, el is zárhatja a bél egy szakaszát. A vastagbélrák tüneteként ilyenkor erős hasfájás léphet fel, más panaszokkal, például hányással együtt.

    Előrehaladott vastagbélráknál néha előfordulhat, hogy a daganat átlyukasztja a bélfalat (perforálódik). A széklet ilyenkor a hasüregbe kerülhet, ami súlyos fájdalommal jár.

    Ha a vastagbélrák a szervezet egyéb pontjaira is átterjedt (vagyis áttétet adott), akkor további tünetek jelentkezhetnek. Ezek jellege attól függ, hogy az áttét melyik szervet érinti.

    A végbélrák tünetei

    Végbél alatt a végbélnyílástól számított 15-20 centiméteres szakaszt, végbélrák alatt pedig az itt megjelenő rosszindulatú daganatot értjük. Bár a végbélrák tünetei alapvetően hasonlóak a vastagbélrák tüneteihez, adódhat néhány különbség.

    A végbélrák „idegentest-érzést”, illetve folyamatosan jelenlévő székelési ingert válthat ki. Ennek következtében azonban általában korábban fel is ismerik, mint a vastagbélrákot.

    A vérzés itt is jellemző tünet, de a vastagbélrákkal szemben – ahol a székletvér sötét, illetve feketés színű – a végbélráknál inkább élénkpiros a vér színe. Ennek oka, hogy a vér ilyenkor nem a bél felsőbb, hanem a legalsó szakaszából származik, így még friss és nem sötétedett be. A vérzés emiatt ránézésre nem is igazán különíthető el az aranyér által okozott, ugyancsak élénkpiros színű vérzéstől.

    A két betegséget emiatt – legalábbis a kezdeti tünetek szintjén – nem a vérzés, hanem jellemzően a fájdalomérzet megjelenése alapján lehet megkülönböztetni: míg a végbélrák rendszerint fájdalmatlan, addig az aranyér a legtöbbször fájdalommal jár együtt.

    Utalhatnak-e más betegségre a fenti tünetek?

    A fentebb felsorolt tüneteket nemcsak a vastagbélrák vagy a végbélrák, hanem számos más betegség – például a fekélyes vastagbélgyulladás – is kiválthatja.

    Vérzést a már említett aranyér is okozhat, és sokkal gyakrabban, mint a vastagbélrák, vagy a végbélrák. Az aranyér és a vastagbélrák által okozott vérzést a vér színe különbözteti meg: aranyér jelenlétekor a vér nem sötét, hanem sokkal inkább világos pirosas színű (hasonlóan a végbélráknál előforduló vérzéshez).

    Azonban a sötétebb színű vér sem feltétlenül a vastagbélrák tünete. Ezt ugyanis okozhatja például egy vérző gyomorfekély is.

    Forrás: egeszsegkalauz.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!