2023. június 1. csütörtök
More

  Tüdőrák és a tumor

  Hogyan, és miről lehet felismerni a tüdőrákot már a korai stádiumban? Válaszok a cikkben!

  A tüdőrák a betegek életének minden területére jelentős hatással van, a fizikai állapot változása és a lelki teher miatt egyaránt. Megváltozik a teherbíró képesség, megváltoznak a motivációk és a szociális kapcsolatok is. Cikkünkben néhány olyan életmódtanácsról esik szó, amelyekkel akár jelentősen is javítható a beteg életminősége.

  A tüdőrák és annak tünetei

  A tüdőrák és a daganatos betegségek makacsul tartják a helyüket a vezető halálokok között. Évente mintegy 10 millió ember hal meg daganatos megbetegségben világszerte1, és ez a szám 2030-ra 13 millióra mehet fel. A daganatos betegségek közül 11,6%-kal a tüdőrák a leggyakoribb2. Magyarországon 100 000 lakosra 89,2 tüdőrák okozta haláleset jut (2017-es adat3), és ezzel sajnos nálunk a legrosszabb a helyzet az Európai Unión belül.

  A tüdőráknak több típusa van, ezek különböznek többek között az agresszivitás, a növekedés gyorsasága és az alkalmazandó terápia tekintetében. Rendkívül fontos a korai felismerés, mert minél korábbi stádiumában diagnosztizálják a tüdőrákot, annál hatékonyabb lehet a terápia. A rendszeres szűrések teszik lehetővé, hogy már egészen korai stádiumban, akár a tünetek – köhögés, véres köpet a köhögés után, légszomj, mellkasi fájdalom – jelentkezése előtt diagnosztizálják a tüdőrákot, és ezzel nagyobb esélyt kapjon a beteg egy eredményes terápiára.

  Mindennapi nehézségek

  A tüdőrák különböző módokon befolyásolja a mindennapi életet, függően a tüdőrák típusától, a stádiumától, az alkalmazott terápiától és természetesen az egyéni adottságoktól. Érdemes ezt megbeszélni a kezelő orvossal, egy betegszervezettel vagy egy betegtárssal, mert számos olyan tanácsot kaphat tőlük a beteg, amitől érezhetően javulhat a helyzete.

  A tüdőrákos betegeket sújtó egyik jellegzetes tünet a nehézkes légzés, a légszomj, ami eredhet a betegségből, de lehet a terápia mellékhatása is. Ezeken javíthatnak légzőgyakorlatok, de megfontolandó az is hogy a beteg kevesebb fizikai munkát végezzen, például kevesebbet gyalogoljon, kérjen segítséget a bevásárláshoz. A légszomjat csökkentheti, ha a beteg több részre osztja a napi étkezést, így egy alkalommal kevesebbet eszik, kisebb falatokkal.

  Azért is fontos, hogy a légzési nehézség ne akadályozza a táplálkozást, mert a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag bevitele általánosan is javíthatja egy beteg kondícióját, vagy lassíthatja annak romlását.

  A tüdőrákos betegek egy része rendszeres fájdalommal küzd. A fájdalom nem feltétlenül van összefüggésben a rák súlyosságával, az előfordulása és a mértéke egyénenként különböző lehet. A fájdalom csillapítására számos gyógyszer létezik, így jó esélye van annak, hogy a beteg és az orvosa megtalálják azt a terápiát, amely meghozza a megfelelő mértékű enyhülést.

  Meg kell említeni a hétköznapokat terhelő tényezők között a beteg lelkiállapotát, az esetleges hangulatingadozásait. Egy ilyen súlyos betegség kiválhat sokkos állapotot, dühöt, szomorúságot, vagy akár depressziót. Lehetetlen megjósolni, hogy ki hogyan reagál, amikor szembesül a betegséggel. Nem lehet eléggé hangsúlyozni annak fontosságát, hogy a beteg ne maradjon magára egy ilyen nehéz időszakban.

  Sokat segíthet, ha a beteg nyíltan és őszintén tud beszélni az állapotáról legalább egy valakivel a családjából vagy a barátai közül. Jó hatása lehet annak, ha a beteg kapcsolatba kerül hasonló betegséggel élőkkel, akikkel átbeszélhetik a tapasztalataikat. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a betegnek időnként egyedüllétre is szüksége lehet.

  A kezelőorvos tudjon mindenről!

  A beteg állapotának minden aspektusa fontos információ a kezelőorvos számára. A beteg hangulatváltozásai látszólag nem tartoznak szorosan a terápiához, de mégis javasolt, hogy a beteg beszéljen erről is az orvosának. Az orvos látja egészében az adott esetet, ő tudja megállapítani, hogy a lelkiállapot vagy a fájdalom igényel-e kiegészítő terápiát.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!