2024. március 29. péntek
More

    A legjobb trükkök, hogy eleget igyunk naponta

    Szervezetünk zavartalan működéséhez nélkülözhetetlen, hogy hidratáltak maradjunk, ennek ellenére a rohanó hétköznapok során gyakran előfordul, hogy nem fordítunk elég figyelmet a folyadékpótlásra. Néhány egyszerű módszerrel ugyanakkor szinte észrevétlenül megelőzhetjük a problémát, amiért hosszú távon egészségünk is hálás lesz.

    Aligha mondunk újdonságot bárkinek azzal, hogy a víz létfontosságú az emberi szervezet számára, hiszen számos testi funkcióban kulcsszerepet tölt be. Elég csak arra gondolni például, hogy vérünk mintegy felét a 90 százalékban vízből álló vérplazma teszi ki. Márpedig véráramunk az alapja testünk valamennyi sejtje energia-, tápanyag- és oxigénellátásának. De a folyadék ezen felül közreműködik a méregtelenítésben, a hőszabályozásban, az emésztésben, vagy éppen a mozgásban egyaránt. Mindezek tükrében nem meglepő tehát, hogy aki nem fogyaszt elegendő folyadékot, kellemetlen panaszok fellépésével lesz kénytelen szembenézni. Dehidratációra utalhat a többi között fejfájás, szédülés, fáradtság, koncentrációs zavar, székrekedés és szájszárazság egyaránt.

    Mint azt Lauren Ball közegészségügyi szakértő és Emily Burch dietetikus, a Queenslandi Egyetem két szakembere írja közös cikkében a The Conversation oldalán, sok tényező befolyásolja, hogy pontosan mennyi folyadékra van szüksége testünknek naponta. Ezzel együtt a szomjúság már enyhe dehidratációra hívja fel a figyelmet, így mindenképpen érdemes inkább tudatosan törekedni a pótlásra, mintsem testünk jelzéseire várni. Egy átlagos napon egy felnőtt a testtömege hozzávetőleg 4 százalékának megfelelő mennyiségű folyadékot veszít. Ez egy 70 kilogramm súlyú ember esetében mintegy 3 litert tesz ki, amelyet étkezés és ivás révén kell pótolni. Érdemes továbbá figyelembe venni, hogy az alkohol és a koffein egyaránt vízhajtó hatású, ami tovább növelheti testünk folyadékigényét.

    Elsőként segítségül hívhatjuk a modern technológiát, pontosabban beállíthatunk egy emlékeztetőt a telefonunkon, amely rendszeresen felhívja figyelmünket a nap folyamán, hogy ideje lenne inni pár kortyot. E célra külön applikációk is elérhetők, amelyek akár egyéb hasznos funkciókkal is a szolgálatunkra lehetnek.

    Tegyük finomabbá az italunkat

    Lássuk be, az egyszerű csapvíz nem sok izgalmat tartogat, egy kis tudatossággal viszont ínycsiklandó finomságot varázsolhatunk belőle. Nyilván nem valamilyen cukorban dúskáló szörp lesz a célravezető. Helyette elég csupán néhány szelet friss gyümölcsöt, például citromot, narancsot, ananászt, bogyós gyümölcsöket beledobnunk a vízbe, és máris sokkal vonzóbb ízvilágot kap, ami plusz motivációt jelenthet. Hasonlóképpen készíthetünk házilag jeges teát is, bár a cukor hozzáadásától érdemes ezúttal is tartózkodni.

    Hasznos lehet a szénsav

    Vannak, akik a sima víz helyett inkább a szénsavas vizet preferálják. Ehhez egy kisebb beruházással könnyen beszerezhetünk otthonra egy szódagépet, így nem kell drága bolti palackozott termékekkel vesződnünk, amiért nemcsak a tárcánk, de a környezet is hálás lesz. Ball és Burch szerint a szénsavas víz mindaddig remek megoldás a folyadékpótlásra, amíg nem adunk hozzá semmilyen cukros vagy édesítőszeres ízesítőt.

    Igyunk, mielőtt ennénk

    Egyszerű szabály az is, ha minden étkezés előtt kötelezően megiszunk egy pohár vizet. Ez könnyen rutinná válik, így nehezebben feledkezünk el róla.

    Együnk folyadékdús gyümölcsöket, zöldségeket

    Folyadékhoz nem csupán ivással juthatunk, hiszen számos élelmiszerünk is nagy arányban tartalmaz vizet. Bogyós gyümölcsöktől a narancson és szőlőn át az almáig, répáig, salátáig, káposztáig és spenótig megannyi jó lehetőség kínálkozik.

    Tartsunk kéznél vizes palackot

    A legbiztosabb módja, hogy bármikor inni tudjunk, ha folyamatosan magunknál tartunk egy palack vizet. Vigyük magunkkal napközben, éjszakára pedig tegyük az éjjeliszekrényünkre. A lényeg, hogy mindig legyen elérhető közelségben. Ez egyszerre szolgál emlékeztetőként, valamint eszközként arra, hogy nyomon tudjuk követni, mennyit ittunk éppen aznap. Érdemes műanyag helyett inkább üveg palackot választani, esetleg fémet. Emellett ügyeljünk a praktikussági szempontokra is: férjen el könnyen a táskánkban, ne legyen túl nehéz, zárjon biztosan, és ha éppen nincs kéznél pohár, tudjunk kényelmesen inni a száján keresztül is.

    Forrás: hazipatika.com

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!