2023. június 1. csütörtök
More

  Mikor kell hűtőfürdőzni, és hogyan csináljuk jól?

  A hűtőfürdő egy olyan lázcsillapító módszer, amely fizikálisan csökkenti a testhőmérsékletet. Nagyszerűen kiegészítheti a lázcsillapítók hatását, mégsem tartozik a széles körben alkalmazott megoldások közé. Mutatjuk, mit kell tudni róla.Hirdetés

  Általános testhőmérsékletünk egyénenként eltérhet, de még a különböző napszakokban is változhat. A testhő mért értékét nagyban befolyásolja a mérés helye és módszere is, a normális napi ingadozást meghaladó testhőmérséklet-emelkedést viszont ajánlott komolyan venni. A 38 Celsius-fok feletti hőmérsékletet már láznak tekintjük, amely gyakori kísérő tünete egyes betegségeknek – olvasható az Egészságvonal összefoglalójában. Az alábbiakban a lázcsillapítás lehetőségeit, illetve a hűtőfürdővel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismertetjük.

  Hogyan csillapítsuk a lázat?

  „Fontos megjegyezni, hogy a láz kifejezetten hasznos, természetes jelenség a szervezet betegséggel szembeni védekezésében, például egyes baktériumokat vagy vírusokat az immunrendszer gyorsabban tud legyőzni magasabb testhőmérséklet mellett. Ezért a lázcsillapítás csak abban az esetben ajánlott, ha a beteg kifejezetten rosszul viseli a lázmenetet, vagy tartósan magas láza van” – figyelmeztetnek a szakértők. Mint írták, a testhőmérséklet csillapításának és a beteg közérzetének javítása céljából alkalmazhatunk lázcsillapító gyógyszereket, azonban mindig olvassuk el figyelmesen a betegtájékoztatót, hogy elkerülhessük a gyógyszer esetleges túladagolását. Szalicilátot (például acetilszalicilsavat) tartalmazó lázcsillapítót pedig 12 életkor alatt semmiképpen ne adjunk gyermekünknek!Hirdetés https://www.hazipatika.com/linkstarter/zone_008_hazipatikacom_desktop.htmlHirdetés

  A fizikális csillapítást is bevethetünk láz esetén – ezt nevezzük hűtőfürdőnek. Különösen akkor érdemes megpróbálni, ha a gyógyszeres kezelés valamilyen okból nem lehetséges, esetleg a korábban bevett tabletták hatástalanok voltak. „Magas láz esetén a mértékkel, óvatosan alkalmazott, tolerálható fizikális hűtés és a gyógyszeres lázcsillapítás kombinációja hatásos eljárás lehet a láz csillapításában” – vélik a szakemberek. Hozzátették, a hűtőfürdő alkalmazása mellett csökkenthetjük a lázcsillapítók mennyiségét, így jobban kímélhetjük szervezetünket.

  FONTOS! Az ideálisnál magasabb testhőmérséklet tartós fennállása növeli a kiszáradás esélyét, ezért ilyenkor fokozott figyelmet kell fordítanunk a rendszeres folyadékpótlásra. A kiszáradás jelei közé tartozik a szájszárazság, a lepedékes nyelv, a könnyek hiánya, az aláárkolt szem és a csökkent vizeletürítés. A csecsemőknél a besüppedt kutacs is utalhat a problémára.

  Hogyan alkalmazzuk a hűtőfürdőt?

  A hűtőfürdőt magas – 39 Celsius-fok feletti – láz esetén ajánlják, a gyógyszeres lázcsillapítás kiegészítéseként. Ültessük a beteget testhőmérsékletű fürdővízbe, majd hagyjuk magától kihűlni a vizet. Nem folyassunk hideg vizet a beteg bőrére, és ne hűtsük a vizet 31 fok alá. „Tilos egyedül hagyni a lázas gyermeket a fürdőkádban! Hatásosabb a hűtés, ha csak a beteg melléig ér a víz, és a szabadon maradó testfelület folyamatos locsolgatása történik” – áll a cikkben.

  Hagyjuk abba a hűtőfürdőt, ha a beteg testhőmérséklete 38 Celsius-fokra csökkent, vagy ha az érintett vacogni kezd – a didergés ugyanis növelheti a testhőmérsékletet. A fürdő után töröljük szárazra és öltöztessük fel a lázas személyt.

  Felnőtt beteg esetén zuhanyfürdő is alkalmazható. Ezt is testmeleg vízzel kell kezdeni, majd fokozatosan egyre hűvösebb vizet engedhetünk magunkra. Maximum 26-28 fokig hűtsük a vizet.

  FONTOS! Szívbetegek csak óvatosan, felügyelet mellett vegyenek hűtőfürdőt. Bőrbetegségek, bőrsérülések, friss műtéti sebek és kiterjedt bőrgyulladás esetén viszont egyáltalán nem ajánlott ez a lázcsillapítási módszer.

  Mikor forduljunk lázzal orvoshoz?

  A koronavírus-járvány kirobbanása óta a lázzal járó megbetegedésekre fokozott figyelem irányul. A lázhoz társuló, a COVID-19-re utaló tünetek esetén ezért mindenképpen keressük fel háziorvosunkat. De akkor is ajánlott minél hamarabb szakemberhez fordulni, ha a lázas állapotot az alábbi tünetek kísérik:

  • tarkómerevség,
  • érzékelési zavarok,
  • hányás,
  • hasi fájdalom,
  • légzési nehézségek,
  • bőrkiütések,
  • fényérzékenység,
  • görcsök.

  Ha a lázas személy egy gyermek, akkor sürgős orvosi segítségre van szüksége, amennyiben

  • fokozódó aluszékonyság jelentkezik nála, vagy nem lehet felébreszteni,
  • bőrvérzése lép fel,
  • lázgörcs alakul ki,
  • itatás mellett is a kiszáradás jeleit mutatja,
  • szokatlan tüneteket produkál,
  • általános állapota rosszabbodik,
  • láza csillapíthatatlan

  Forrás: hazipatika.com

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!