2023. március 29. szerda
More

  Májbetegségek, májrák: ezekből a korai jelekből ismerheti fel

  Májbetegségek, májrák: ezekből a korai jelekből ismerheti fel

  A májon, mint minden szerven lehet jó-és rosszindulatú elváltozás is. Ezekre figyeljen!

  A májat érintő érbetegségek

  • Májartéria- és májvéna betegségek
  • Budd-Chiari szindróma
  • Portális véna trombózisa

  A májartérián (verőéren) kialakuló zavarok: szűkület, elzáródás formájában jelentkezhetnek, sérülés, esetleg műtéti trauma is hozzájárulhat. A máj artéria kórosan kitágulhat (aneurizma), ez megrepedve vérzéseket okozhat. Kezelése műtéttel történik.

  Vénaelzáródások a májvénán: érdekes módon gyógyszerek, kémiai ártalmak okozhatják, esetleg rákellenes, sugárterápia vagy májátültetés utáni szövődményként is előadódhat. Az elzáródás miatt a májban pangás, magasabb nyomás (ún. portális hipertónia) jön létre, következményesen a nyelőcsővénák is károsodnak, kitágulnak, esetleg vérezhetnek.

  Kezelés: az egyetlen lehetőség a károsító anyag elkerülése, illetve fogyasztásának, szedésének azonnali abbahagyása. A károsodás mértékétől függ, hogy ezután a máj funkciója mennyire tud helyreállni.

  Budd-Chiari szindróma: ritka kórkép, lényege a májból kivezető vénát (ismeretlen eredetű) vérrög zárja el/szűkíti le.

  Kezelése enyhébb esetben véralvadágátlókkal, vérrögoldókkal, súlyosabb esetben műtéti úton.

  Portális véna-trombózis: sokféle eredete lehet: májzsugor, májrák, hasnyálmirigy-gyulladás, májtályog, de a szívet érintő betegség is, pl. szívelégtelenség, szívburok-gyulladás, esetleg a vér kóros alvadékonysága.

  Kezelése: a megnövekedett nyomás csökkentésére beavatkozások révén, pl. a tágult vénák elzárása, az erekre helyezett sönt (“rövidzár”), műtéti megoldások. A műtét sajnos egyéb szövődményeket okozhat.

  A máj daganatos betegségei

  Mint minden esetben lehet jó- és rosszindulatú daganat a máj területén is, lehet elsődleges, és lehet áttét, érdekes módon a májrákok döntően áttétek következményei.

  Típusok:

  • Jóindulatú májdaganat
  • Éreredetű jóindulatú májdaganat
  • Májsejtrák
  • Egyéb májrákok
  • Májáttétek

  Érdemes megismernünk a májbetegségek típusait

  Jóindulatú típusok

  Májsejt-adenóma, termékeny korú nőkben, pl. fogamzásgátló  szedés miatt. Tünetmentesek, általában ezért nem kerülnek felismerésre, a gyógyszerszedés abbahagyásával visszafejlődnek. Másik a hemangióma (érdaganat), szintén tünetmentes, más vizsgálat alkalmával észlelhetik (ultrahang, CT). Csecsemőkori “nagy” hemangióma súlyos tünetekkel járhat, ezért operálni szükséges.

  Májsejtrák

  Afrikában, Ázsiában főként hepatitisz B (és C) következtében alakul ki, nagy a kockázata, néhány rákkeltő anyag, pl. alfatoxin is okozhatja. Európában inkább az alkoholos májzsugor mellett alakul ki, vagy epeúti hegesedést követően.

  Jellemző tünet a hasi fájdalom, fogyás, tapinthatóan nagyobb máj, lázas állapot. Diagnózisa a fizikális vizsgálat mellett laborlelet alapján történik, valamint UH és CT vizsgálattal, és biopsziás mintavétel révén.

  Kezelése: kisebb májdaganat operálható, nagyobb esetén rossz a prognózis.

  Epeúti rák

  A májban lévő epecsatornákból indul, oka lehet májmétely parazita fertőzés (Ázsia), esetleg hosszan fennálló colitis. E rákok, és az egyéb májrákok prognózisa rossz, korai esetben műtét megoldás jelenthet.

  Májáttétek

  Sok rosszindulatú daganat adhat májáttétet, pl: tüdőrák, emlőrák, vastagbélrák, hasnyálmirigy- és gyomorrák, leukémiák.

  Jellemző tünet a fogyás, étvágytalanság, nagyobb, nyomásérzékeny máj, a láz, lépnagyobbodás. Diagnózis a fent leírtakhoz hasonló.

  Kezelés: helyileg beadott daganatellenes szerek, sugárterápia, és ha csak egy áttét van, akkor az operáció is reményt adhat. Kiterjedt májrák, áttét csak tünetileg kezelhető.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!