2024. április 23. kedd
More

    A vashiányos vérszegénység étrendi kezelése

    A vashiány nagyon gyakori betegség, a világ lakosságának mintegy fele szenved különböző mértékű vérszegénységben, azon belül is 80 százalékuk nő. A kezdeti tünetek nem minden esetben észlelhetőek, például kiürülnek a vasraktárak, csökken a vastartalmú enzimek működése.

    A vashiányos vérszegénység tünetei eleinte általánosak: fejfájás, szédülés, fáradtság jelentkezik, majd nyálkahártya-elváltozások a szájban, állandó hidegérzet, csökkent pajzsmirigyműködés és legyengült immunrendszer lép fel.

    Egészséges, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás mellett nagyon ritkán jelentkezik vashiány, ezért is fontos a megfelelően összeállított étrend. Ideális tápanyag-arányok mellett 10%-os felszívódás érhető el az étkezések során. Egyoldalú táplálkozásnál, hosszú ideig tartó fogyókúránál és vegánoknál számolni kell a vérszegénységgel.

    A javasolt vasbeviteli értékek csecsemőkorban 6-8 mg/nap. Anyatejes táplálás esetén 4-6 hónapos korig megfelelő az ellátottság. Kisgyermekkorban 8 mg/nap, 10 év feletti fiúk és férfiak esetén 10 mg/nap, 10 év feletti lányok és nők esetén 15 mg/nap, terhességben a második trimeszterben 20 mg/nap, a harmadik trimeszterben 25 mg/nap, szoptatás során 15 mg/nap, valamint 60 év feletti nőknél 8-10 mg/nap.

    Fő természetes forrásai: a belsőségek (pl. sertés- és marhamáj, szív, vese), a vörös húsok, a húskészítmények (pl. hurka, szalámi, kenőmájas), száraz hüvelyesek (pl. bab, borsó, lencse), diófélék, olajos magvak (pl. mák, mandula, dió, mogyoró), zöldségfélék (pl. spárga), gyümölcsök (pl. csipkebogyó, ribizli, aszalt gyümölcsök), tojássárgája, zabpehely. 10 mg vasat tartalmaz például 100 g sertésmáj vagy 50 g libamáj.

    A vas felszívódása az állati eredetű élelmiszerekből hatékonyabb (kb. 15-20 %-os), mivel a vas hem kötésben található bennük, míg a növényi eredetű táplálékokból csak 3-8 % a nem-hem kötés miatt. Felszívódását megnégyszerezi, ha aszkorbinsavval (C-vitaminnal) egészítjük ki az étrendet, valamint segítő tényező a folsav is. Gátló tényező többek között a vegetarianizmus, a magas rost-, kalcium- és foszfortartalom, a tannátok (pl. kávé, tea), az EDTA nevű tartósítószer (E 385), a fitátok (pl. gabonafélék korpájában) és az oxálsav (pl. spenót, sóska).

    A betegség terápiája során alkalmazható étrend nagy mennyiségben tartalmazzon jól felszívódó (hemkötésű) vasat C-vitaminnal (zöldpaprika, citrusfélék). Lehetőleg minden étkezéskor fogyasszon a beteg húsfélét. A köret lehet sűrítés nélküli főzelék (párolt zöldségek turmixolása), saláta (pl. fejessaláta, káposzta, paprika), gyümölcsmártás, befőtt, vagy kompót, de heti 3-4 alkalommal fogyasztható burgonya, párolt rizs, tészta. Reggelire fogyasszon a beteg felvágottat, tojást (hetente 1-2 alkalommal), tejet, tejterméket (pl. sajt, tejföl), igyon hozzá frissen facsart gyümölcslevet, vagy tejes italokat. Kerülje a kávé és a teák túlzott fogyasztását, főleg a vastabletták bevételekor. Hetente egyszer-kétszer kerüljön a tányérra tengeri vagy édesvízi hal is. A májból magas vastartalma ellenére nem ajánlott heti egy étkezésnél többször fogyasztani. Mellőzze az EDTA-val tartósított élelmiszereket is, és nem javasolt a magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása sem.

    A tartósan magas vasbevitel csökkenti a cink, a réz és a kalcium hasznosulását, fokozza a fertőzésveszélyt. Ez a betegség lassan alakul ki (kivétel nagy vérveszteség), és a gyógyulás is fokozatosan történik, hiszen idő kell a szervezetnek, amíg feltölti a vasraktárakat (a májat, a lépet és a bélnyálkahártyát). Szükség lehet az étrend mellett gyógyszeres kiegészítésre is, ezt csakis orvosi javallatra és rendszeres vérképellenőrzés mellett tegyék.

    Forrás: webbeteg.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!