2023. június 1. csütörtök
More

  Crohn-betegség: ezeknél a tüneteknél gyanakodjon

  A fájdalom a bélrendszer krónikus gyulladásos betegségére is utalhat, amely elsősorban a vékonybél és vastagbél gyulladásával jár, de a tápcsatorna bármely szakaszát érintheti a szájtól a végbélig.

  A Crohn-betegség tüneteiről és kezeléséről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

  A Crohn-betegség okai

  Kialakulásának pontos oka nem ismert, összetett etiológiájú megbetegedés. Genetikai és immunológiai tényezők, környezeti faktorok, valamint bizonyos mikrobiológiai eltérések játszanak szerepet kialakulásában.

  Milyen tünetek kapcsán gondoljunk rá?

  A Crohn-betegség tünetei lehetnek enyhébbek vagy súlyosabbak. Kórlefolyása általában hullámzó, nyugvó fázisok és fellángolásokkal járó időszakok váltogathatják egymást.

  Az alábbi tünetek előfordulása kapcsán érdemes gondolni rá:

  1. hasmenés
  2. hasi fájdalom, leginkább jobb alhasi régióban
  3. láz, hőemelkedés
  4. fáradtság
  5. fogyás
  6. felszívódási zavar
  7. sipolyok, tályogok

  A gyomor-és bélrendszeren kívüli tünetek is utalhatnak Crohn-betegségre:

  1. ízületi betegségek,
  2. szemgyulladás,
  3. bőrbetegségek,
  4. epe- és vesekövek,
  5. májbetegség

  A kivizsgálás menete

  A vérvizsgálat, hasi ultrahang mellett a pontos diagnózis felállításához endoszkópos és egyéb képalkotó vizsgálat elvégzése is szükséges. A vastagbéltükrözés során egy flexibilis eszközzel az egész vastagbél és a vékonybél utolsó szakaszának vizsgálata történik, szövettani vizsgálatra mintavétel is történik. A CT vagy MR vizsgálat során a vékonybél kontrasztanyagos feltöltésével a betegség kiterjedése, a meglévő szűkületek és sipolyok diagnosztizálhatók.

  A Crohn-betegség kezelése

  A Crohn-betegség egy krónikus, élethosszig tartó betegség, mely rendszeres gasztroenterológiai gondozást igényel. Elsősorban gyógyszeres kezelés és étrendi megfontolások szükségesek a gyulladás csökkentése és a tünetmentesség elérése érdekében. Bizonyos esetekben műtéti beavatkozás elkerülhetetlen.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!