2024. március 28. csütörtök
More

    Crohn-betegség: ezeknél a tüneteknél gyanakodjon

    A fájdalom a bélrendszer krónikus gyulladásos betegségére is utalhat, amely elsősorban a vékonybél és vastagbél gyulladásával jár, de a tápcsatorna bármely szakaszát érintheti a szájtól a végbélig.

    A Crohn-betegség tüneteiről és kezeléséről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

    A Crohn-betegség okai

    Kialakulásának pontos oka nem ismert, összetett etiológiájú megbetegedés. Genetikai és immunológiai tényezők, környezeti faktorok, valamint bizonyos mikrobiológiai eltérések játszanak szerepet kialakulásában.

    Milyen tünetek kapcsán gondoljunk rá?

    A Crohn-betegség tünetei lehetnek enyhébbek vagy súlyosabbak. Kórlefolyása általában hullámzó, nyugvó fázisok és fellángolásokkal járó időszakok váltogathatják egymást.

    Az alábbi tünetek előfordulása kapcsán érdemes gondolni rá:

    1. hasmenés
    2. hasi fájdalom, leginkább jobb alhasi régióban
    3. láz, hőemelkedés
    4. fáradtság
    5. fogyás
    6. felszívódási zavar
    7. sipolyok, tályogok

    A gyomor-és bélrendszeren kívüli tünetek is utalhatnak Crohn-betegségre:

    1. ízületi betegségek,
    2. szemgyulladás,
    3. bőrbetegségek,
    4. epe- és vesekövek,
    5. májbetegség

    A kivizsgálás menete

    A vérvizsgálat, hasi ultrahang mellett a pontos diagnózis felállításához endoszkópos és egyéb képalkotó vizsgálat elvégzése is szükséges. A vastagbéltükrözés során egy flexibilis eszközzel az egész vastagbél és a vékonybél utolsó szakaszának vizsgálata történik, szövettani vizsgálatra mintavétel is történik. A CT vagy MR vizsgálat során a vékonybél kontrasztanyagos feltöltésével a betegség kiterjedése, a meglévő szűkületek és sipolyok diagnosztizálhatók.

    A Crohn-betegség kezelése

    A Crohn-betegség egy krónikus, élethosszig tartó betegség, mely rendszeres gasztroenterológiai gondozást igényel. Elsősorban gyógyszeres kezelés és étrendi megfontolások szükségesek a gyulladás csökkentése és a tünetmentesség elérése érdekében. Bizonyos esetekben műtéti beavatkozás elkerülhetetlen.

    Forrás: egeszsegkalauz.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!