2024. április 19. péntek
More

    Veszélyes a sörhas!

    A sörhasnak nevezik, amikor a derék szélesebb a csípőnél. Leggyakrabban férfiaknál jelentkezik, de ugyanezt az alakot a hölgyeknél alma formának nevezik.

    Mi okozza a sörhasat?

    Sörhas akkor alakul ki, amikor a zsigeri zsír felhalmozódik a hasban – mondta Megan Wroe, a Providence St. Jude Wellness Center regisztrált dietetikusa. A zsigeri zsír a szervek körül alakul ki, nem pedig közvetlenül a bőr alatt.

    „Ahogy felhalmozódik, kifelé nyomja a hasfalat, és létrehozza az általunk „sörhasnak” nevezett pocakot” – mondja Wroe.

    Az emberek zsigeri zsírt halmoznak fel, amikor túl sok kalóriát fogyasztanak bármiből, legyen az sör vagy pizza. Valójában akkor is kialakulhat sörhas, ha az illető nem iszik sört vagy más alkoholtartalmú italt. Az egyszerű cukrok és szénhidrátok – például a csomagolt rágcsálnivalókban, desszertekben és üdítőkben találhatóak – mind nagyobb valószínűséggel járulnak hozzá a zsigeri hasi zsírhoz, mint a gyümölcsök vagy zöldségek.

    A sör az egyszerű szénhidrátok forrása. Valójában a sör akár 30 gramm szénhidrátot és 100-180 kalóriát tartalmaz 12 unciás adagonként, ami gyorsan összeadódik.

    „Ha valaki napi egy sört iszik a szokásos étrendje mellett, egy év alatt 10 kilót is felszedhet. Az az egy plusz sör egyenesen a hasi zsírszövetbe megy” – mondta John Angstadt, a Staten Island Egyetemi Kórház bariátriai és sebészeti igazgatója. Az idősebbeknél nagyobb lehet a sörhas kockázata, mivel a hormonális és anyagcsere-változások miatt mindkét nemnél nő a hasi zsír a korral. Wroe szerint azonban bárkinél kialakulhat sörhas, aki egészségtelenül táplálkozik.

    Veszélyes a sörhas?

    „Bár viccelődünk valakinek a sörhasán, a valóság az, hogy komoly egészségügyi kockázatot jelenthet” – emelte ki Dr. Angstadt.

    A nagy derékkörfogat közvetlenül összefügg a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a demencia, az asztma, az emlő-, a prosztata- és a vastagbélrák, valamint más krónikus egészségügyi problémák fokozott kockázatával.

    Hogyan lehet megszabadulni a sörhastól?

    1. Csökkentse az alkoholfogyasztását

    Wroe szerint nem csak a kalóriákról van szó. Az alkohol többek között lelassítja a zsíranyagcserét, mivel a szervezet ehelyett az alkohol lebontásával van elfoglalva. Az alkohol növeli az éhségérzetet, így nagyobb valószínűséggel eszünk valami egészségtelen dolgot ivás után.

    2. Figyeljen oda a táplálkozásra

    Koncentráljon a teljes értékű, laktató élelmiszerekre, köztük a rostban gazdag gyümölcsökre és zöldségekre, és csökkentse az egyszerű cukrokat és a feldolgozott élelmiszereket, amelyek hozzájárulnak a hasi zsírhoz.

    3. Vigyen be elegendő rostot

    A rostok csökkenthetik a sörhashoz társuló krónikus betegségek kockázatát, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket és a 2-es típusú cukorbetegséget. A nőknek naponta 25 gramm, míg a férfiaknak 38 gramm rostot kellene fogyasztaniuk.

    4. Mozogjon rendszeresen

    A mérsékelt testmozgás segíthet megszabadulni a sörhastól. Törekedjen hetente 150 perc mérsékelt testmozgásra, például gyaloglásra.

    5. Aludjon legalább 7 órát

    Egy 2022-es tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik nem aludtak eleget, 11%-kal több zsigeri zsír volt, mint azoknál, akik eleget aludtak.

    Forrás: egeszsegkalauz.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!