2023. március 29. szerda
More

  Náthából hörghurut – ezért ne vegye félvállról!

  Az ősz-téli időszakban az orrfolyás, tüsszögés sokunk számára szinte természetes jelenség, azonban ha a nem fordítunk kellő figyelmet a nátha kezelésére, komolyabb probléma is lehet belőle.

  Hörghurut – nátha is okozhatja

  A streptococcus baktériumok számlájára írható betegség fő tünete a torokfájdalom, nyelési nehézség, duzzadt, mandulák, nyirokcsomók, láz, fejfájás. Kezelni kell, mert reumás láz, vesegyulladás lehet belőle. Antibiotikum hatására szerencsére hamar gyógyul.

  Hörghurutba is átmehet egy egyszerű nátha. Ez esetben a hörgők nyálkahártyáját támadják meg a kórokozók. Állandó köhögés, enyhébb láz, izzadás a fő tünet. Kezeletlenül a hörghurut krónikussá válhat, tüdőgyulladás alakulhat ki belőle, ezért fontos, hogy orvos lássa a beteget és adjon terápiás javaslatot.

  melléküregek gyulladása is gyakori szövődmény kicsiknél is, nagyoknál is. Ha az orr nyálkahártyája begyullad, az orrmelléküregek járatai megduzzadnak, ezáltal megakadályozva, hogy a termelődő nyák az orrüreg felé (és aztán a zsebkendőbe) ürüljön. A pangó váladék a különböző kórokozók táptalajává válik, és a gyulladás elkezd az arc- és homloküreg irányába terjedni.

  Mikor kell orvoshoz fordulni?

  Itt is fontos az orvos által előírt terápia követése, mivel kezeletlenül, elhanyagolva a gyulladás krónikussá válhat. Ilyen esetben már nagyon nehéz a gyógyítás, rossz esetben sebészileg kell megnyitni a váladékos területet.

  A nátha szövődményeként – szerencsére nem gyakran – szemészeti vagy fülészeti betegségek is megjelenhetnek: kötőhártya-gyulladás, fülkürthurut, a melléküregek gyulladása. Ilyen bajokkal természetesen célszerű szakorvoshoz fordulni, bár ezt nyilvánvalóan a háziorvos is javasolni fogja. Szerencsére az ilyen típusú szövődmények, ha idejében észlelik a bajt, jól gyógyíthatók. Nem ajánlott arra várni, hogy például egy fülkürthurut magától elmúljon, mert sajnos még rosszabbodhat is, és akkor már valóban lehet komolyabb a betegség: sokkal nehezebb lesz kilábalni belőle.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!