2023. március 29. szerda
More

  A nők jobban szenvednek az aknétól

  A dohányos nők nagyobb arányban szenvednek nem gyulladásos aknétól (NIA), mint nemdohányzó társaik – derült ki a British Journal of Dermatology-ban megjelent olasz tanulmányból.

  Az akné tünetei

  A kutatók több mint 1000 nőt vizsgáltak, és azt találták, hogy a cigarettázók 40, a nemdohányzóknak mindössze 10 százalékának volt aknéja. Az aknéra az eltömődött pórusok, fehér tetejű mitesszerek és kis pattanások jellemzők. A római San Gallicano Bőrgyógyászati Intézet kutatócsoportja azért választotta a nők vizsgálatát, mert körükben sokkal gyakoribb az akné előfordulása.

  A nemdohányzókhoz viszonyítva a dohányosok bőre fele annyi E-vitamint termelt, és más bőreltéréseik is voltak. A kamaszkori aknétól szenvedők közül is a dohányosoknak volt nagyobb esélye (négyszeres) felnőttkori aknéra.

  Ez a leggyakoribb aknétípus

  Az acne papulopustulosa talán a leggyakoribb megjelenési forma, amikor arcon, vállakon, háton, de a mellkason is gyulladásos tünetek jelennek meg. A gyulladásos jelenségek beszűrt, fájdalmas csomókká alakulhatnak, melyek a mélybe is terjedhetnek, egyre nagyobb területet is érintenek és pustulosus jelleggel beolvadhatnak. Ilyenkor acne conglobatáról beszélünk, ami férfiakban gyakoribb és gyakran hegek, elhalt atrófiás területek is láthatók a bőrön.

  Mindezeken kívül természetesen számos aknétípus létezik, hiszen olyan speciális formák is felmerülhetnek, mint a szőrtüszők ismeretlen eredetű gyulladása, a „nyomkodásból” kialakuló pörkös sebek, és a gyógyszerek okozta aknék, pattanások.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!