2024. április 20. szombat
More

    Ízületi gyulladás – az idősebb nők nagyobb veszélyben?

    A térd, a csípő, a csukló gyakran érintett.

    A 85 év feletti lakosság 65,4 százalékát érinti az ízületi gyulladás (arthritis), amelytől nagy többségben nők szenvednek – állítják a Newscastle Egyetem kutatói. Az arthritis jelenléte egyre gyakoribb az életkor növekedésével, azonban eddig csupán kevés kutatás vizsgálta a konkrét összefüggéseket. Az ösztrogén és az ízületi gyulladás kapcsolatát jelenleg is kutatják és nem kizárt, hogy a női nemi hormon csökkenő szintje összefüggésbe hozható az ízületi gyulladás megjelenésével.

    A szakértők azt is tekintetbe vették, hogy a csontritkulás köztudottan erősebben érinti a nőket, így a problémák összeadódásából eredően a nők jelentős fájdalmakat, tapasztalnak a térdükben, a csípőjükben, a derekukban és a csuklójukban. Legkevésbé a vállakat és a lábfejeket érinti a gyötrő fájdalom. A problémát ugyanakkor nem „csak” a fájdalom jelenti, de az a fajta mozgáskorlátozottság és életminőség romlás is, ami következményképpen megjelenik. Az orvostól orvosig járkálás pedig nyilván nagyon megterhelő a betegeknek, fizikailag és érzelmileg is.

    Mi okozhatja a gyulladást?

    A  gyulladások  rendkívül sok kórkép kapcsán felmerülhetnek, így mindenképpen szakorvos feladata a diagnózis felállítása. A jellemző tünetek természetesen már sokat elárulnak, mint például a fájdalom, a duzzanat, bőrpír, a mozgás bizonyos korlátozottsága, esetleg láz, levertség, étvágytalanság. A laborvizsgálatok hamar jelezhetik a gyulladást, gyorsult vérsüllyedéssel, gyulladásos fehérjeszinttel (C-reaktív protein). Elképzelhető, hogy szükségessé válik valamilyen képalkotó eljárás is, mint ultrahang, röntgen, CT vagy MRI vizsgálat.

    Az orvosnak támpontot jelent a diagnózisnál a kórtörténet, a fájdalmas ízületek száma, hiszen tipikusan egyetlen ízületet érint a fertőzéses ízületi gyulladás, míg például a köszvényben és a rheumatoid arthritisben jóval több ízület is begyulladhat. Ez utóbbi betegség döntően a csukló táján, a kézközépcsontnál és a lábtőízületeknél jelentkezik. Természetesen a korrekt diagnózisnál ki kell zárni minden egyéb gyulladással járó betegséget is, például a daganatos betegséghez társuló arthritist is.

    Hogyan segíthet az orvos a gyulladt ízületen?

    Elsődleges feladat az ízület nyugalomba helyezése, a gyulladás csökkentése borogatásokkal, jegeléssel, gyulladáscsökkentők használatával. A z orvosi kezelés mibenlétéről pedig természetesen szakembernek kell döntenie.

    – Az aktív fájdalomcsillapítás egyik fő eszköze a célzott injekciós-infiltrációs fájdalomcsillapítás. Az eljárás tulajdonképpen a mozgásszervi fájdalmak kiinduló pontjaként szereplő szövetrész gyulladásának célzott injekciós csillapítása – hangsúlyozza Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia – és a HKO / TCM szakorvosa.

    – Azoknál, akik tartós és szteroidmentes fájdalomcsillapításra vágynak, nagyon jó hatást lehet elérni a fájdalomcsökkentésben és a mozgástartomány visszaállításában a hialuronsavas injekció kúrával és az orvosi kollagén terápiával. Ez utóbbi egy természetes hatóanyagokat alkalmazó injekciókúra, amelynek ampullái klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hatékony megoldást jelentenek az ízületi fájdalomcsillapításban.

    Forrás: egeszsegkalauz.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!