2022. december 6. kedd
More

  IBS: tünetek! Minden nő figyelem!

  „Az irribitális bélszindróma (IBS) egy olyan, gyomor-bélrendszeri betegség, amelyet krónikus hasi fájdalom, valamint a székrekedés és a hasmenés váltakozása jellemez, ezek hátterében azonban nem mutatható ki semmilyen szervi ok. Egyes becslések szerint a lakosság 10-15 százaléka érintett, de tapasztalataim szerint sokkal nagyobb lehet az előfordulási arány. Ez a leggyakrabban diagnosztizált gyomor-bélrendszeri probléma” – mondta korábban a Women’s Health-nek dr. Niket Sonpal egyetemi adjunktus.

  Fontos azonban kiemelni, hogy változatos és általános tünetei miatt viszonylag nehéz felismerni az IBS-t, és az orvosok is jellemzően egy úgynevezett kizárásos diagnózisként állapítják meg, hogy a beteg ezzel a szindrómával küzd. Ez azt jelenti, hogy előbb kizárják a panaszok minden egyéb lehetséges okát, leginkább a szervi eltéréseket.

  Az IBS egyébként jóval gyakoribb a nők körében, mint a férfiaknál. A szakember szerint ennek oka az lehet, hogy a hormonváltozások is jelentősen hozzájárulhatnak a bélérzékenységből fakadó tünetek fellángolásához – a nőknél pedig a havi menstruációs ciklus során folyamatosan emelkedik és csökken az ösztrogén és a progeszteron szintje. A hormonális ingadozások emellett az érzelmi egészséget és a bélflórát is befolyásolhatják, mindez pedig arra is magyarázatot ad, hogy a nők IBS-tünetei miért mozoghatnak ilyen széles skálán. Sokan ráadásul össze is keverik az IBS-es panaszokat a menstruációs görcsökkel, a szorongás okozta emésztési problémákkal, vagy egyéb gyomor- és bélrendszeri betegségekkel. Mutatjuk, miről ismerhetjük fel mégis, hogy jó eséllyel irritábilis bélszindrómával küzdünk.

  A klasszikus tünetek

  Az IBS egyik klasszikus jele, hogy a napokig vagy hetekig tartó székrekedést egyszer csak hasmenés váltja fel. A panaszt a stressz, a szorongás vagy akár a depresszió is fokozhatja. Ezzel szemben jóga, a rendszeres testmozgás, illetve a gyógyszeres vagy pszichoterápia megkezdése enyhítheti és ritkíthatja a fellángolásokat. Ha viszont a tünetek váltakozása megszűnik, és tartós hasmenés vagy extrém székrekedés jelentkezik, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy kizárjuk a komolyabb problémákat.

  Gondok a vécén

  Bár az IBS jelentősen kihat a székletürítés módjára, a székeléseknek attól még fájdalommentesnek kell lenniük. Görcsök előfordulhatnak, a vécézés közbeni végbélfájdalom azonban valami másra utalhat. Fontos tudni továbbá, hogy az IBS-es széklet gyakran nyálkás – a vastagbél által termelt nyálkát a székleten vagy a vécépapíron vehetjük észre. A székletben lévő vér viszont már nem normális, tehát ebben az esetben mindenképpen szükséges egy kivizsgálás.

  Nem mindegy, hogyan fáj a hasunk

  Az IBS-ben szenvedők gyakran tapasztalnak hasi fájdalmat, ami általában a vékony- és vastagbél görcséből ered. A panasz evés után jellemzően rosszabbodik, székletürítés vagy a bélgáz távozása után pedig enyhül. Az IBS-fájdalom azonban soha nem fókuszál a has egyik régiójára, illetve nem válik túlságosan erős vagy éles fájdalommá. Ha lokalizált, éles vagy nem múló hasi fájdalmunk van, akkor az nem IBS-re, hanem valami súlyosabbra utal. A menstruációs görcsöktől pedig úgy tudjuk megkülönböztetni az IBS-es fájdalmat, hogy ez utóbbit csak nagyon ritkán kíséri a hátfájás, viszont minden esetben a székletürítési szokások megváltozásával párosul.

  Az elfogyasztott ételektől és italoktól kezdve a rossz szokásokon át bizonyos betegségekig és szervi problémákig számtalan dolog okozhat hasfájást. A kiváltó okról az is sokat elárulhat, hogy hasunk melyik részén érezzük a kellemetlen panaszt.

  Ételek, amelyek fokozhatják a tüneteket

  Az IBS-hez nem ritkán valamilyen ételérzékenység is társul, ami azt jelenti, hogy bizonyos élelmiszerek jobban súlyosbítják a tüneteket, mint a többi. Az erős puffadást és a hasmenést a leggyakrabban a búza, a glutén, a tejtermékek, a kukorica, a cukor, a csokoládé, a kávé, a tea és a citrusfélék váltják ki az IBS-es betegeknél. Ha viszont kiütések, nyelési nehézségek vagy légzési problémák is fellépnek fel az étkezés során vagy közvetlenül utána, akkor ételallergiáról lehet szó – ennek megerősítésére vagy kizárására kérjük orvosunk segítségét.

  Az éjszakai panaszok más betegséget rejtenek

  Az IBS-es tüneteket leginkább a stressz és az étkezés fokozza. Ezért értelemszerűen napközben jelentkeznek a tünetek – a puffadás és a hasfeszülés a nap vége felé a legerősebb. Mivel alvás közben nem eszük és nem stresszelünk, ezért a panaszok jellemzően nem akadályozzák a nyugodt pihenést. Ha viszont jellemzően éjszaka kezdődnek a tüneteink, amelyek akár fel is ébresztenek minket, akkor valószínűleg nem IBS-sel küzdünk.

  Forrás: hazipatika.com

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!