2024. március 29. péntek
More

    Milyen a csuklófájdalom, ha sérült vagy túlterhelt?

    Sérülés, ínhüvelygyulladás, csuklóalagút szindróma – csak néhány ok a csuklófájdalom mögött. Igen gyakran azonban íngyulladás okozza a panaszokat, amely sokszor a túlterhelés következménye. Akár a munka, akár a sport okozza a csuklófájdalmat, dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos azokra a kezelésekre hívta fel a figyelmet, amelyek segíthetnek.

    Íngyulladás és más okok a csuklófájdalom mögött

    A csuklóban jelentkező íngyulladás vagyis tendonitis az egyik leggyakoribb oka a csuklófájdalomnak. Jellemzően egy sérülés vagy valamilyen ismétlődő mozdulatsor miatt alakul ki, többek közt a napi sokórás számítógép használat, a professzionális zongorázás, a fizikai munka, a súlyzós edzés és ütővel játszott sportok (tenisz, fallabda, tollaslabda, ping-pong, stb.) is okozhatnak íngyulladást. Ezen kívül az esések viszonylag nagy része végződik az orsócsont törésével, és ehhez kapcsolódóan csuklótáji szalagsérüléssel.
    Természetesen más okok is vezethetnek csuklófájdalomhoz. Ilyen lehet például az ínhüvelygyulladás, amelyet szintén a túlterhelés következtében alakul ki. Hasonló tüneteket okoz a csuklóalagút szindróma is, amelynek oka más jellegű, hiszen megjelenhet többek közt pajzsmirigy-alulműködés, elhízás, ízületi gyulladás miatti folyadékfelszaporodás, cukorbetegség következményeként.

    Honnan tudhatom, hogy íngyulladás miatt fáj a csuklóm?

    • Tompa fájdalom jelentkezik a csuklóban, ami mozgásra erősödik és bizonyos esetekben a környező területekre, így a kézre és a tenyérre is kiterjedhet.
    • Merevnek érződik a csukló, főleg reggelenként.
    • Gyengeség érzés jelenik meg és nehéz elvégezni az ismétlődő mozgásokat (nagyon gyakran a gépelést).
    • Melegség és pirosság is mutatkozhat a csukló környékén.
    • Előfordulhat, hogy a csukló mozgatása nyikorgó hanggal jár.

    Mi segíthet az íngyulladáson?

    – Az első legfontosabb teendő, hogy ha a csuklófájdalom nem enyhül, vagy ha konkrét sérülés váltotta ki azt, mindenképpen mutassuk meg az orvosnak – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – A vizsgálat és az esetleges képalkotó eljárások eredményének ismeretében dönthetünk a kezelésről. Mi jöhet szóba?

    • Házi gyógymódok

    Ha csak enyhe gyulladásról van szó, segíthet a pihentetés, a csukló jegelése, csuklószorító viselése, szükség esetén vénynélküli fájdalomcsillapítókkal lehet csökkenteni a fájdalmat.

    • Szteroid injekció

    Gyors és jelentős könnyebbséget hozhat aszteroid injekcióval történő kezelés, ami nem csak a fájdalmat csillapítja, de a gyulladás ellen is hat.

    • Lökéshullám terápia

    A lökéshullám magas energiatartalmú hanghullámokkal fejti ki hatását az izomzatban és ínakban. A gyógyuláshoz a helyi vérbőség fokozásával és a szervezet saját gyógyító rendszereinek aktivizálásával járul hozzá. A terápia fokozatosan csillapítja a fájdalmat és helyre állítja a mozgáskészséget.

    • Hialuronsav injekciókúra

    A hialuronsav injekció – amit jellemzően kúraszerűen kell alkalmazni – harmadával csökkenti a felépülési időt, és javítja a gyógyulás minőségét. Az injekció speciális befecskendezési technikájával ugyanis elérhető, hogy a hatóanyag azonnal és veszteségek nélkül oda jusson, ahol valóban hatnia kell. A hialuronsav maga, amely az izmok, ínak, szalagok alapvető alkotója, a sérült testrész azonnali regenerációját teszi lehetővé, és a gyulladást is csökkenti.

    • PRP-terápia

    A PRP-terápia során vérlemezkékben gazdag vérplazmát (Platelet Rich Plasma), saját vérszérumot juttatnak vissza az érintett ízületbe. A PRP terápia a gyulladás csökkentésével természetes fájdalomcsillapítóként működik, és javítja az ízület mozgathatóságát is.

    • Gyógytorna

    Ha az íngyulladás többször is kiújul, krónikussá válik, a gyógytornász által betanított nyújtó és erősítő gyakorlatokat ajánlott végezni, és ha lehetséges, kerülni kell az alkart túlterhelő mozdulatsorok ismétlődését.

    Forrás: fajdalomkozpont.hu

    Ez is érdekelheti:

    Kézzsibbadás? Érdemes odafigyelni – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!