2024. április 26. péntek
More

    Hódít a mediterrán étrend a világban 1. rész

    Más étrendekkel ellentétben a mediterrán étrendnek nincsenek szigorú szabályai, és nem vágnak ki egyetlen élelmiszercsoportot sem. Ehelyett a friss termékekre, az egészséges zsírokra, a halakra és a teljes kiőrlésű gabonákra összpontosít.

    A mediterrán étrend ötödik éve nyerte el a legjobb általános étrendet a US News & World Report éves rangsorában, és ennek oka van: A kutatások a népszerű étkezési módot hosszabb élettartammal és a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és az életkorral összefüggő memóriacsökkenés alacsonyabb kockázatával kapcsolták össze.

    Más népszerű étrendekkel ellentétben a mediterrán étrend nem tartalmaz olyan szigorú szabályokat, mint a kalóriaszámlálás vagy a makrokövetés. Ehelyett a követők olyan ételeket fogyasztanak, amelyek a Földközi-tengerrel határos országokban élő emberek hagyományos étrendjének részét képezik – sok zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, egészséges zsírokat és halakat. Ha ez az étkezési stílus megfelelőnek tűnik az Ön számára, itt van egy részletes lista azokról a konkrét ételekről, amelyek a mediterrán étrend nagy részét alkotják, valamint azokat az ételeket, amelyeket korlátoznia kell.

    Zöldségek és gyümölcsök

    Azok az emberek, akik követik a mediterrán étrendet, naponta négy alkalommal zöldséget és háromszor gyümölcsöt fogyasztanak, ezzel is hozzájárulva a szervezetnek szükséges kulcsfontosságú alapanyagokhoz. Összehasonlításképpen, az amerikai felnőtteknek csak 10% -a eszi meg az ajánlott zöldség mennyiséget naponta, és csak 12,3%-uk fogyaszt az előírtaknak megfelelő gyümölcsöt a Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint.

    A mediterrán étrend által fogyasztott termékek a következők:

    • Articsóka
    • Cékla
    • Brokkoli
    • Kelbimbó
    • Káposzta
    • Sárgarépa
    • Zeller
    • Uborka
    • Padlizsán
    • Leveles zöldek
    • Gomba
    • Hagyma
    • Paprika
    • Burgonya
    • Édesburgonya
    • Paradicsom
    • Cukkini
    • Alma
    • Sárgabarack
    • Bogyók
    • Cseresznye
    • Citrus
    • Datolya
    • Füge
    • Szőlő
    • Dinnye
    • Őszibarack
    • Körte
    • Gránátalma

    Ezekben a gyümölcsökben és zöldségekben található vitaminok, ásványi anyagok, rostok és antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek, a rák kockázatát és javíthatják mentális egészségét is. A Nutritens folyóiratban megjelent 2020-as tanulmány azt is megállapította, hogy azok a felnőttek, akik naponta legalább öt adag terméket fogyasztottak, javulást tapasztaltak az általános jólétben, az alvásminőségben, az élettel való elégedettségben, a hangulatban, a kíváncsiságban, a kreativitásban, az optimizmusban, az önbecsülésben és a boldogságban – nem is beszélve a stressz, az idegesség és a szorongás csökkenéséről.

    Bár mindez jól hangzik, az eredmény már azonnal tapasztalható lesz, akár 24 órán belül. Reggelire egyen leveles zöldeket és gyümölcsöket, amelyet össze is turmixolhat. Ebédre a szendvicsek helyett fogyasszon salátát, vacsorára pedig tészta helyett pároljon zöldségeket. Tegye teljessé a napot olyan harapnivalókkal, mint a gyümölcsök és diófélék, vagy a humuszos zöldségek.

    A témát hamarosan folytatjuk.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!