2023. március 23. csütörtök
More

  Miért fontos ősszel is a mozgás?

  Fertőzések megelőzése: Ősszel gyakoribbá válnak a megfázásos és influenzás megbetegedések. Ha valaki rendszeresen sportol, az az immunrendszerét és egész szervezetét erősíti, így kisebb eséllyel betegszik meg légúti megbetegedésekben. Amennyiben mégis megbetegszik, jó eséllyel könnyebben kiheveri a megfázást.

  Endorfin-bomba: Ősszel és télen kevesebb napfényt látunk, ami nem tesz jót a hangulatunknak. Felerősödhetnek ilyenkor a szorongásos és depressziós tünetek, hosszú távú lehangoltság jelenhet meg. A sportolás ilyenkor segít a stressz és feszültség csökkentésében, valamint endorfin termelésével örömérzethet juttat. A sport mellett az őszi-téli lehangoltság kezelésében a D-vitamin is sokat segíthet.

  Izmok, ízületek karbantartása: A hideg időben izmaink merevebbek, ez pedig fokozott sérülésveszélyhez vezethet. A rendszeres sportolás sokat segít az izmok és ízületek karbantartásában.

  Testsúly kontrollálása: A hideg idővel párhuzamosan egyre inkább hajlamosabbak vagyunk a nehezebb, zsírosabb ételeket előnyben részesíteni, ennek pedig a testsúly növekedése lehet az eredménye. A rendszeres sporttal kalóriát égethetünk el, így megelőzhetjük, hogy felkússzanak ránk a plusz kilók.

  Méregtelenítés: Nyáron a melegben gyakran megizzadunk, ősszel és télen viszont ez jóval kevésbé jellemző. Az izzadás segít abban, hogy szervezetünkből kiürüljenek a toxinok, a hideg időben ezt a rendszeres sportolással tudjuk elérni.

  Mire figyeljünk oda az őszi-téli sportoláskor?

  – Ha a szabadban sportolunk, akkor nagyon fontos a megfelelő bemelegítés, mert ilyenkor merevebbek az izmaink, mint nyáron.

  – Ha rendszeresen sportolunk, akkor több vitamint és ásványi anyagot igényel a szervezetünk, emiatt javasolt multivitamin készítményeket szedni. Amennyiben ízületeink érzékenyek, javasolt porcerősítő szedése.

  – Az izomláz, izomfájdalmak csökkentésére hazsnálhatunk gyógynövény tartalmú krémeket, kenőcsöket és géleket.

  – Ne a hideg időben hajtsunk a legnagyobb teljesítményekre, a mértékletes, rendszeres testmozgás javasolt ilyenkor.

  – Ha bármilyen egészségügyi problémánk van, és mozgásprogramba kezdünk, kérjük ki kezelőorvosunk véleményét.

  Forrás: gyogyszerfutar.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!