2023. március 29. szerda
More

  Koronavírus – ezek lehetnek az újabb tünetek

  A kutatásban négymillió ember adatai alapján elemezték azt, hogy van-e eltérés a különböző számú oltással immunizáltak által tapasztalt tünetek terén.

  A ZOE Health Study frissen nyilvánosságra hozott adatai azt sugallják, hogy az oltatlanok, az egy adag vakcinával, illetve a két oltással immunizáltak tünetei eltérők lehetnek megfertőződés esetén.

  A Covid-fertőzések több tucat különböző lehetséges tünettel járnak, az enyhe fáradtságtól az olyan furcsa tünetekig, mint a „ Covid nyelv ”.

  Melyeket fog személyesen megtapasztalni, ha hamarosan megfertőződik?

  Ez a beoltottsági állapotától függ, sugallja a ZOE Health Study. A King’s College London, a Massachusetts General Hospital, a Harvard és a Stanford szakemberei a 2020 óta használt ZEO Covid Study alkalmazásban jelentett tüneteket vették alapul megállapításaikhoz a CNBC cikke szerint.

  Így alakulnak a betegség tünetei

  Az öt legjellemzőbb tünet ugyan majdnem teljesen megegyezik a három, oltásmennyiség szempontjából meghatározott csoportban, viszont a gyakoriság eltéréseket mutat. A kutatók a következő tüneteket azonosították:

  Teljes oltási sort kapottak:

  1. torokfájás
  2. orrfolyás
  3. orrdugulás
  4. köhögés
  5. fejfájás.

  Egy covid vakcinával oltottak:

  1. fejfájás
  2. orrfolyás
  3. torokfájás
  4. tüsszögés
  5. köhögés.

  Oltatlanok:

  1. fejfájás
  2. torokfájás
  3. orrfolyás
  4. láz
  5. köhögés.

  A láz oltatlanoknál jellemző, az ízérzékelés elvesztése nem domináns

  Az öt leggyakrabban jelentett tünet közül négy, köztük a torokfájás, az orrfolyás, a tartós köhögés és a fejfájás, mindhárom csoportban megjelent – ​​de előfordulásuk eltérő volt. A be nem oltottak gyakrabban tapasztaltak lázat, ami a többi csoport öt legfontosabb tünetében nem jelent meg.

  Az oltottsági státusz arra is hatást gyakorol, hogy egyszerre hány tünetet tapasztal valaki a fentiek közül.

  Az oltottak rövidebb ideig voltak betegek és kevesebb tünetről is számoltak be

  A CDC egy tavalyi kutatása szerint azoknak, akik már legalább egy adag oltást felvettek, 60 százalékkal kisebb esélye volt olyan szisztémás tünetekre, mint a láz. Az oltottak rövidebb ideig is nyomják az ágyat, mint az oltatlanok.

  A friss kutatás rámutat arra is, hogy az olyan, korábban markáns tünetek, mint a légszomj vagy a szag- és ízérzékelés elvesztése, már nem jellemzőek annyira. Ennek az omikron lehet az oka: ez a variáns általában nem jár ízlelés- vagy szaglásvesztéssel.

  A kutatás nem vette figyelembe, hogy hanyadik Covid-fertőzésről van szó, melyik variáns okozta azt, kaptak-e emlékeztető oltást a bevontak, illetve demográfiai szempontból sem elemezte a mintát. A tünetek jellegét és a fertőzés lefolyásának hosszát az emlékeztető oltások potenciálisan befolyásolhatják. Ezek hatása ugyanakkor idővel gyengül, a legjobb védelmet egy omikron-specifikus emlékeztető adja.

  Forrás: cnbc – egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!