2024. március 28. csütörtök
More

    A menstruációs ciklus hatása a bőrre 1.rész

    Azt, hogy éppen milyen állapotban van a bőrünk, számos külső és belső tényező befolyásolhatja. Nőknél az is számít, hogy menstruációs ciklusuk melyik szakaszában vannak, mivel a szervezetben zajló hormonhullámzások a bőrre is hatnak. Ha tisztában vagyunk azzal, éppen melyik periódusban vagyunk, akkor összehangolhatjuk bőrápolásunkat a szervezetünkben zajló folyamatokkal.

    Sok nő tapasztalja, hogy a menzesze elmúltával a bőre szebb, tisztább lesz, és elmúlnak a vérzés előtt, illetve alatt kialakult pattanásai. Ez annak köszönhető, hogy a vérzés utáni 5-10 napban csökkenni kezd a szervezetben a progeszteron szintje, az ösztrogéné pedig lassan emelkedik. Az ösztrogénszint emelkedése egyes esetekben az arra hajmosaknál fokozhatja a bőr kiszáradását, ilyenkor azt érezhetjük, hogy a bőrünk feszül, kissé fénytelen, esetleg foltokban hámlik is. (A menstruációs ciklus átlagosan 28 napig tart, a vérzés első napjával kezdődik. A ciklusnak több szakasza van, a különféle hormonok pedig más-más arányban termelődnek a szervezetben, ami a bőr állapotára is hatással van.)

    A bőrszárazság enyhíthető olyan hatóanyagokkal, amelyek erősítik a bőr védőrétegét, és segítenek benttartani a nedvességet. Ilyenek a ceramidok, az aloe vera, a hialuronsav, a szkvalán, a centella, a glicerin, a poliglutaminsav vagy a nátrium-PCA. A gyengédebb savas hámlasztók is segíthetnek ilyenkor, a zsírosabb bőrűek a BHA-savat, esetleg az AHA-savak közül a mandulasavat válasszák, a szárazabb bőrűeknek a tejsavas, illetve PHA-savas hámlasztók javasoltak, utóbbiakat az érzékenyebb bőrűek is használhatják. Emellett érdemes figyelni arra is, hogy elegendő folyadékot és egészséges zsírokat tartalmazó ételeket (zsírosabb húsú halak, olajos magvak, avokádó) fogyasszunk.

    Ciklus közepe: megszépül és felragyog a bőr

    A legtöbb nő bőre a legjobb állapotban a ciklus közepén, a 11-21. nap között van, mivel ilyenkor vannak a szervezetben leginkább egyensúlyban a hormonok. A bőrproblémák enyhülnek, a bőr egészségesebb, ragyogóbb, hidratáltabb és feszesebb, különösen a 10-14. nap környékén, amikor az ösztrogénszint a legmagasabb. Ilyenkor a nők hangulatuk javulását is megfigyelik, csinosabbnak, vonzóbbnak érzik magukat, ami annak is köszönhető, hogy a bőrük látványosan szebb lesz. A bőr vérkeringése felélénkül, lendületet kap a kollagéntermelés és a különféle termékekben lévő hatóanyagok is jobban felszívódnak. Érdemes tudni, hogy ilyenkor a legalacsonyabb a fájdalomküszöb is, így a kozmetikai kezeléseket, gyantázást érdemes lehet erre az időszakra időzíteni.

    A témát hamarosan folytatjuk.

    Forrás: hazipatika.com

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!