2023. március 29. szerda
More

  Koronavírus: Új mutánsokkal támad az omikron 1. rész

  Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) legfrissebb adatai szerint az omikron 4 újabb variánsa, BA.4.6, BQ.1.1, BQ.1 és BF.7, valamint az XBB – és az XBB.1 egyre több megbetegedést okoz az Egyesült Államokban. Az XBB-t először augusztusban észlelték Indiában. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az XBB ma már a szingapúri koronavírusos esetek több mint felét teszi ki. Ezt a variánst a világ, több mint 17 országában észlelték.

  Különösen a BQ.1 és BQ.1.1.1 alvariáns tűnik aggasztónak, amely jelenleg az USA-ban az összes covidos eset több mint 11%-át teszi ki – mondta Dr. Anthony Fauci, az amerikai elnök orvosi főtanácsadója, majd hozzátette, hogy az országnak továbbra is figyelnie kell ezekre és más újonnan megjelenő mutációkra.

  Valahányszor egy új variáns kezd nagyobb teret nyerni, az nagyrészt azért van, mert valamilyen módon jobban terjed, mint a korábbi covid-törzsek – és ezek az újabb alvariánsok sem kivételek.

  “A vírusok célja, hogy minél nagyobb mértékben terjedjenek és szaporodjanak” – mondta Dr. Otto Yang, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem David Geffen School orvosprofesszora. A BQ.1.1, a BQ.1 és az XBB csak a legújabb állomása a koronavírus-járványnak.

  “Azt látjuk, hogy a vírus úgy optimalizálja magát, hogy a lehető leghatékonyabban terjedjen” – mondta Dr. Yang.

  Pontosan ez az a dolog, ami egyes szakértőket aggaszt. Ezek az új variánsok nagyon gyorsan terjednek az emberek között, és képesek lehetnek átjutni az antitesteken, amelyek egyébként megállítanák a fertőzést.

  Szingapúrban az XBB variáns az összes megbetegedés 22%-áról 54%-ra nőtt mindössze egy hét alatt. A kínai Pekingi Egyetem kutatói pedig egy még nem lektorált tanulmányukban arra jutottak, hogy a vizsgált változatok közül az XBB, a BQ.1.1 és néhány más variáns tudta legjobban kijátszani az immunitást.

  “Ha egy alvariás meg tudja kerülni az immunitást, amellyel sok ember rendelkezik egy populációban, akkor ezek az emberek ismét fogékonyak lesznek az újrafertőződésre. Ez növelheti a megbetegedések számát, mivel a vírus kikerüli azt az immunitást, amely megvédi az embereket más változatoktól.” – mondta Pekosz.

  “Az antitestes immunitás csak a fele a szervezetünk kórokozókra adott válaszána” – tette hozzá Dr. Yang – a szervezet T-sejtjei továbbra is képesek felismerni a mutáns vírusok tüskefehérjéit, és elpusztítani őket.

  Forrás: Egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!