2024. április 23. kedd
More

    Ekcéma a gyerekeken

    Ekcémás panaszok esetén fontos még a hozzátáplálás megkezdése előtt kivizsgáltatni, hogy mi okozza a bőrtüneteket. Ellenkező esetben erősödhet az ekcéma, de akár az új ételek bevezetése miatt súlyosabb allergiás reakció is kialakulhat. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy mire kell figyelni ekcémás csecsemőnél a hozzátáplálás során.

    Először az ekcéma okát kell felderíteni

    Az ekcéma első tünetei pár hetes csecsemőnél is jelentkezhetnek. A vöröses, száraz, viszkető foltok esetében fontos a megfelelő kezelés, de épp ilyen lényeges az is, hogy kiderítsük, mi okozza a bőrtüneteket.

    A csecsemők bőre nagyon érzékeny, kiütéseket, bőrpírt okozhat többek közt akár a babafürdető vagy a mosópor, öblítő is. Az ekcémás tünetek kapcsán felmerül az allergia gyanúja is, az ekcéma megjelenése csecsemőknél ugyanis allergiás hajlamot is jelezhet – hangsúlyozza dr. Balogh Ádám.

    Csecsemő is lehet ételallergiás

    Az allergén fehérjék az anyatejen keresztül a csecsemő szervezetébe jutnak, így anyatejes babának is lehet ételallergiája még akkor is, ha mást nem fogyaszt. Tápszeres babáknál pedig a tápszer összetevői okozhatnak allergiás reakciót.

    Nem tudjuk, mitől súlyosbodik az ekcéma

    Hozzátáplálás megkezdése ekcémás csecsemőnél.A hozzátáplálás megkezdése a csecsemő 4-6 hónapos kora között javasolt. Az új ízek bevezetését kísérhetik különböző tünetek, akár ekcéma is jelentkezhet vagy a meglévő betegség tünetei romolhatnak. Ha nem ismerjük az ekcéma kiváltó okát, megeshet, hogy épp azzal az élelmiszerrel kóstoltatjuk a babát, ami már korábban is a tüneteit okozta. Előfordulhat, hogy az ételek bevezetésével még súlyosabb allergiás reakció fog jelentkezni, hiszen nagyobb mennyiségben kapja azt az allergént, ami az ekcémáját is okozza.

    Ezt árulja el az ekcéma súlyossága

    Dr. Balogh Ádám elmondta, hogy enyhe ekcémás tünetek esetén a csecsemőnél kisebb az ételallergia kialakulásának kockázata. Ez az ekcéma súlyosságával egyenes arányban emelkedik, közepes vagy súlyos ekcémás tünetek esetén magasabb a kockázat.

    Az első falatok

    Ha nincs ismert ételallergia, akkor az ekcémás csecsemőnél a hozzátáplálást a szokásos módon kezdjük, a jelenleg érvényben lévő ajánlásnak megfelelő sorrendben vezetjük be az új ízeket. Ételallergia diagnózis mellett természetesen az allergént tartalmazó ételeket nem szabad a gyermeknek fogyasztania, ezeket teljes mértékben kizárjuk egyelőre az étrendjéből.

    Emellett nagyon lényeges, hogy az ekcéma megfelelően legyen kezelve. Az új ízeket egyesével vezetjük be, fokozatosan, így be tudjuk azonosítani, hogy melyik okozza az ekcéma fellángolását – ha ilyen előfordul – vagy az allergiás bőrtünetek jelentkezését. Ha a hozzátáplálás kapcsán romlanak az ekcémás tünetek, akkor átmenetileg szüneteltessük az adott étel bevezetését és konzultáljunk szakemberrel.

    Forrás: allergiaközpont.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!