2023. március 28. kedd
More

  Bőrszárazság betegséget is mutathat

  A száraz, érzékeny bőr is sok törődést igényel, az atópiás panaszok kordában tartásához azonban még fokozottabb odafigyelésre és speciális kezelésre lehet szükség. Az alábbiakban bemutatjuk, az atópiás dermatitisz miért nem egyenlő a sima bőrszárazsággal.

  Mivel bőrünk jelenti az elsődleges védelmi vonalat a kórokozók ellen, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk épségére és igényeire. Ez hatványozottan igaz akkor, ha még valamilyen bőrproblémával is küzdünk.

  A száraz bőr szomjazik a törődésre

  A bőrszárazság egy igen gyakorinak mondható jelenség, amelynek súlyossága az enyhe zsírhiányosságtól egészen a durván berepedezett, húzódó, viszkető, sebes állapotig terjedhet. A probléma szerencsés esetben csak ideiglenes, ártalmatlan és viszonylag könnyen orvosolható. Ám ha bőrtípusunk eleve olyan, hogy csak korlátozottan tudja megtartani a nedvességet, akkor nemcsak átmenetileg, hanem mindennapjaink során is ügyelnünk kell a helyes hidratálásra és az ártó szokások mellőzésére.

  Nem mindegy, hogy milyen bőrápolókat használunk és hogyan tisztálkodunk, ha száraz a bőrünk. Legyen a bőrszárazság oka akár külső, akár belső, különleges törődést kíván.

  A kipikkelyesedett, száraz bőr egyébként a nőket sokkal nagyobb arányban érinti, mint a férfiakat, a korosztályok közül pedig a 10 év alattiak és a 60 év felettiek körében a leggyakoribb ez a probléma. Az esetek nagy részében szinte kizárólag a kézfejeken üti fel a fejét a szárazság. Kialakulásának kockázatát a hormonháztartás, a genetikai hajlam, a bőröregedés, egyes betegségek, valamint számos környezeti tényező egyaránt fokozhatja.

  Az atópiás bőrrel sokkal több problémánk lehet

  A fent ismertetett bőrszárazsággal szemben az atópiás dermatitisz egy veleszületett hajlamra épülő krónikus betegség, amely ugyan jóindulatú és nem fertőző, mégis jelentősen megnehezíti az érintettek életét. A tartósan fennálló, illetve időszakosan fellángoló bőrgyulladást durva szárazság, erőteljes viszketés, valamint vörös, hámló és időnként nedvedző foltok kísérik. Ráadásul számos környezeti, életmódbeli és lelki tényező is hatással van a panaszok súlyosságára. A csecsemőknél leginkább az arcon, később pedig már jellemzően a térd- és könyökhajlatokban, valamint a nyakon, esetleg a szemhéjakon jelennek meg problémás foltok. Egyes becslések szerint Magyarországon a teljes lakosság mintegy 10 százaléka, míg a 19 év alattiak csaknem hatoda küzd ezzel a problémával.

  Az atópiás hajlam egyébként a szervezet labilis védekezőképességét jelenti. Ez teszi lehetővé, hogy a test bizonyos külső ingerekre eltúlzottan reagáljon, például állandó viszketés vagy komoly bőrgyulladás formájában. Ez a hajlam pedig szerencsétlenségünkre továbbörökíthető. Egy atópiás bőrű szülővel 30 százalék, mindkét szülő érintettsége esetén pedig már 70 százalék az esélye annak, hogy az adott gyermek is ezzel a bőrbetegséggel küzd majd.

  A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az atópiás tünetek nemcsak fizikai kellemetlenséget jelentenek, hanem esztétikai problémát is. Az érintetteknek tehát komoly nehézségeik lehetnek a beilleszkedés és az önbecsülés terén is. Gyakran előfordul, hogy csak pszichológus segítségével tudnak túllendülni a bőrbetegség jelentette lelki terheken.

  Forrás: hazipatika.com

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!