2023. június 7. szerda
More

  Nőgyógyászati daganatok eltávolításánál is használják a robottechnikát a Semmelweis Egyetemen

  Újabb eljárással egészült ki a nőgyógyászati daganatos betegek minimálisan invazív beavatkozással járó terápiás lehetősége a Semmelweis Egyetem (SE) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának daganatsebészeti centrumában; a július óta elérhető Da Vinci robottechnika alkalmazásával további betegek vonhatók be a kisebb megterhelést jelentő műtéti eljárásba.


  Az SE az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, a rosszindulatú nőgyógyászati elváltozások közül az emlődaganat után a méhtest daganata a leggyakoribb betegség, évi 1000-1200 új esetet diagnosztizálnak. A méhtestdaganat eltávolítására a legújabb nemzetközi ajánlások a minimálisan invazív műtéti technika alkalmazását javasolják.

  A közleményben idézték Lintner Balázst, a klinika főorvosát, aki az eljárás előnyeiről azt mondta: az ebbe a körbe tartozó laparoszkópia és a robottechnika sokkal kisebb terheléssel és gyorsabb gyógyulási idővel jár, a páciensek a műtét után általában 1-2 napon belül hazamehetnek.

  A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika daganatellátó centruma négy éve nyújt komplex ellátást, területi megkötések és beutaló nélkül. Méhtestdaganatok esetén csaknem mindenkit minimálisan invazív eljárással műtenek, ami eddig a laparoszkópiás beavatkozást jelentette, július óta azonban, ugyan kisebb mértékben, de a Da Vinci robotot is bevonták az ellátásba.

  Robottechnikával azokat a betegeket is megoperálhatják minimálisan invazív eljárással, akiknél egy egyszerűbb laparoszkópiás műtét nem vagy csak nagyon nehezen lenne kivitelezhető. A sokszoros nagyítás, a háromdimenziós kép és a robot emberi kéznél is nagyobb mozgástartománya olyan mozdulatokat tesz lehetővé, mint amelyeket egy nyitott hasi műtétnél végeznek és amelyekre a merev laparoszkóppal nincs lehetőség – ismertette a főorvos.

  A klinika négy műtőjéből kettőben heti két nap operálnak a centrum orvosai, terveik szerint ez heti három napra bővül majd.

  Azoktól a betegeknél, akiket daganat gyanúja miatt jönnek a klinikára, nem kérnek beutalót, csak bejelentkezést a pénteki ambuláns napra, az igazolt eseteket pedig a diagnózistól számítva egy-másfél hónapon belül megoperálják – közölte az egyetem.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!