Az „immunitást erősítő élelmiszerekre” vonatkozó keresések 350 százalékkal nőttek a járvány kezdetén, mivel az emberek az egészség megőrzésének módjait keresték. És kiderül, hogy a leggyakrabban ajánlott egészséges élelmiszerek jót tesznek a bolygónak.
Az „immunitást erősítő” élelmiszerekre vonatkozó keresési eredményeket elemezve ausztrál kutatók 150 oldalt néztek meg a világ hat különböző pontjáról. Azt találták, hogy a 2556 ajánlás 83 százaléka növényi alapú.
„Változást találtunk – az ausztráliai 82,5 százalékos növényi alapú élelmiszerekre vonatkozó ajánlások legmagasabb értékétől a legalacsonyabb, 77,7 százalékig az Egyesült Királyságban” – mondja Danielle Gallegos dietetikus, a queenslandi tanulmány egyik társszerzője.
„Bár nincs bizonyíték arra, hogy bármely élelmiszer immunitást biztosítana a fertőző betegségek ellen, az egyén általános étrendje befolyásolhatja egészségét és betegségre való hajlamát.”
Hozzáteszi, hogy az immunitás egyetlen bizonyítékokon alapuló megközelítése a védőoltás, de klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a helytelen táplálkozás növeli a fertőzés kockázatát. A növényi alapú élelmiszerekben található tápanyagok, mint például a D-vitamin, a cink és a fitonutriensek védelmet nyújthatnak a betegségek ellen és növelhetik a fertőzésekkel szembeni ellenállást.
A hat leggyakrabban ajánlott élelmiszercsoport mind növényi alapú volt, beleértve a leveles zöld zöldségeket, a dióféléket, valamint a likopinban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket, például a paradicsomot.