2024. április 30. kedd
More

    Lehetséges a méhátültetés transznemű nők számára?

    Stephen Wilkinson és Nicola Williams évek óta tanulmányozza az emberi szaporodás etikai vonatkozásait a Lancaster Egyetemen, az Egyesült Királyságban.


    A méhátültetések általában még korai szakaszban vannak, mondták az Euronews Nextnek, és további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy az eljárás általánossá váljon.

    „Még a létező paradigmán belül is rengeteg kutatást kell végezni” – mondta Wilkinson, az egyetem Politika, Filozófia és Vallás Tanszékének bioetika professzora.

    „Tehát amikor eljutunk a méhátültetést igénybe vevő transznőkhöz, akkor sok klinikai és tudományos kérdés merül fel, és sok ok lesz arra, hogy óvatosnak legyünk a másik közösségben való terjesztéssel kapcsolatban, különösen akkor, ha még a klinikai gyakorlatban sem használták, vagy mindez egy meglehetősen szűk kutatási környezetben zajlott.”

    „Határozottan az egyenlőségen alapuló okok indokolják a transznemű nők méhátültetésének megfontolását” – tette hozzá Williams, aki az emberi reprodukció etikájának oktatója ugyanazon a tanszéken.

    „De vannak hormonális és anatómiai megfontolások is, amelyek azt jelentik, hogy ezt az eljárást nem lehet csak úgy közvetlenül átültetni a transznemű populációra.”

    „És annak érdekében, hogy az eljárás biztonságos és hatékony legyen, sok vizsgálatot kell végezni számítógépes, állati és holttestű modelleken.”

    Brännström maga hangsúlyozta, hogy még nem tartunk egészen ott, és további kutatásokat kell végezni, kezdve a méhek biológiailag hím állatokba történő átültetésével foglalkozó tanulmányokkal.

    „Ahhoz, hogy ez ilyen sikeres legyen a nők körében, 10-15 éven keresztül sok kutatást végeztünk állatokon, nőstény állatmodelleken” – mondta.

    „Valószínűleg ugyanezt kell tennünk a hím állatmodelleknél, ahol valójában méhet ültetünk át XY kromoszóma patkányokba vagy egerekbe és így tovább. Tehát ezeket a vizsgálatokat el kell végezni.”

    Milyen következményekkel jár ez?

    De ha feltételezzük, hogy a méhátültetés rutinszerűvé, biztonságossá és hatékonnyá válik azoknál a meddő betegeknél, akiket születéskor nőstényként jelöltek ki, sok oka van annak, hogy a transznemű nők számára is elérhetővé váljon – állítják a szakértők.

    „Etikailag nem látok semmilyen elvi kifogást az ellen, hogy ezt a beavatkozást transznőknek ajánljuk fel” – mondta Wilkinson.

    „Sok pozitív etikai oka van ennek. Tehát ha a transz nőket nőként kezeljük, elfogadjuk nemi identitásukat, és egyenlő bánásmódban részesítjük őket a törvényben és a társadalmi gyakorlatban, akkor úgy tűnik, hogy az állításuk ugyanolyan erős, mint bárki másé”.

    A kutatások azt mutatják, hogy sok nő rendkívül fontosnak tartja, hogy megismerje a terhesség tapasztalatát.

    Wilkinson és Williams más kutatókkal együttműködve 182 transznemű nő körében végzett felmérést, hogy tanulmányozzák reproduktív törekvéseiket.

    A válaszadók több mint 90 százaléka jelezte, hogy a méhátültetés javíthatja életminőségüket és enyhítheti a nemi diszfória tüneteit, és a legtöbben egyetértettek azzal, hogy a terhesség és a gyermekvállalás képessége javítja nőiességük megítélését.

    Ahogy a terhesség megtapasztalásának vágya ösztönözte a méhtranszplantációs kutatásokat olyan nőknél, akik méhfaktor meddőségben szenvednek, a transznemű nők méhátültetéseit is ugyanebben a megvilágításban kell mérlegelni – állapítják meg a kutatók.

    „Meglehetősen határozottan úgy érzem, hogy a méhátültetés bizonyos típusú tapasztalatokat tesz lehetővé” – mondta Chloe Romanis, az Egyesült Királyságbeli Durham Egyetem biojogi docense és az egyesült államokbeli Harvard Egyetem munkatársa.

    „Egy dolog szülőnek lenni, de a terhességi szülő egy másik dolog; ez egészen egyedülálló élmény” – mondta az Euronews Nextnek. „Ez olyasvalami, amit az emberek nagyon erősen fognak érezni, és az emberek úgy érzik, hogy az identitásukra szól, nem csak személyként, szülőként, hanem nőként is.”

    „Szóval úgy gondolom, hogy ezt tisztelnünk kell.”

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!