2024. április 20. szombat
More

    A tudósok végre felfedezik, hogy a levegőszennyezés hogyan okozhat tüdőrákot nemdohányzókban – 3. rész

    A rák megelőzése

    Érdekes módon a kutatók azt találták, hogy az IL-1β (interleukin-1β) nevű molekula blokkolása – amely általában gyulladást okoz, és a PM2.5 expozíció hatására szabadul fel – megakadályozza a rákos megbetegedések kialakulását ezekben az egerekben.

    „A légszennyezés okozta gyulladások blokkolásának vagy csökkentésének módjainak megtalálása nagyban hozzájárulna a tüdőrák kockázatának csökkentéséhez olyan embereknél, akik soha nem dohányoztak” – mondta Dr. William Hill, a Francis Crick Intézet posztdoktori kutatója, a tanulmány munkatársa.

    Tony Mok, a Hongkongi Kínai Egyetem professzora, aki nem vett részt a kutatásban, „érdekesnek és izgalmasnak” nevezte az eredményeket.

    „Ez azt jelenti, hogy feltehetjük a kérdést, hogy a jövőben lehetséges lesz-e tüdőszkenneléssel keresni a rák előtti elváltozásokat a tüdőben, és megpróbálni visszafordítani azokat olyan gyógyszerekkel, mint például az interleukin-1β-gátlók” – mondta egy közleményben.

    A jövő megmutatja, hogy az EGFR-profilalkotás segíthet-e azonosítani azokat a nemdohányzókat, akik hajlamosak lehetnek a tüdőrákra – tette hozzá.

    Az új kutatás mögött álló csapat egyelőre azt mondja, hogy sürgősen csökkenteni kell az emberek légszennyezettségének általános kitettségét.

    „A légszennyezésből eredő tüdőrák kockázata kisebb, mint a dohányzásból eredően, de nincs befolyásunk arra, hogy mit lélegzünk be” – mondta Swanton.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!