2023. június 7. szerda
More

  A tudósok végre felfedezik, hogy a levegőszennyezés hogyan okozhat tüdőrákot nemdohányzókban – 3. rész

  A rák megelőzése

  Érdekes módon a kutatók azt találták, hogy az IL-1β (interleukin-1β) nevű molekula blokkolása – amely általában gyulladást okoz, és a PM2.5 expozíció hatására szabadul fel – megakadályozza a rákos megbetegedések kialakulását ezekben az egerekben.

  “A légszennyezés okozta gyulladások blokkolásának vagy csökkentésének módjainak megtalálása nagyban hozzájárulna a tüdőrák kockázatának csökkentéséhez olyan embereknél, akik soha nem dohányoztak” – mondta Dr. William Hill, a Francis Crick Intézet posztdoktori kutatója, a tanulmány munkatársa.

  Tony Mok, a Hongkongi Kínai Egyetem professzora, aki nem vett részt a kutatásban, „érdekesnek és izgalmasnak” nevezte az eredményeket.

  „Ez azt jelenti, hogy feltehetjük a kérdést, hogy a jövőben lehetséges lesz-e tüdőszkenneléssel keresni a rák előtti elváltozásokat a tüdőben, és megpróbálni visszafordítani azokat olyan gyógyszerekkel, mint például az interleukin-1β-gátlók” – mondta egy közleményben.

  A jövő megmutatja, hogy az EGFR-profilalkotás segíthet-e azonosítani azokat a nemdohányzókat, akik hajlamosak lehetnek a tüdőrákra – tette hozzá.

  Az új kutatás mögött álló csapat egyelőre azt mondja, hogy sürgősen csökkenteni kell az emberek légszennyezettségének általános kitettségét.

  “A légszennyezésből eredő tüdőrák kockázata kisebb, mint a dohányzásból eredően, de nincs befolyásunk arra, hogy mit lélegzünk be” – mondta Swanton.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!