2024. március 29. péntek
More

    Nehéz döntések: Az új lehetőségek azt jelentik, hogy itt az ideje, hogy a férfiak nagyobb felelősséget vállaljanak a születésszabályozásért? – 2. rész

    A váll gél

    Most itt van egy módszer, amellyel a férfiak szó szerint többet vállalhatnának a fogamzásgátlás terhéből: ha naponta tesztoszteron gélt alkalmaznak felkarjukra és hátukra.

    A NES/T nevű gél tesztoszteront és progesztint is tartalmaz, a progeszteron női nemi hormon szintetikus formáját. 

    A progesztin gátolja a herék természetes tesztoszterontermelését, így alacsony vagy nem létező szintre csökkenti a spermiumtermelést. A helyettesítő tesztoszteron célja a normál szexuális vágy és más hormonvezérelt funkciók fenntartása.

    A gél hatékonyságát világszerte értékelik az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete által finanszírozott 2. fázisú klinikai vizsgálatok során, amelyek célja összesen több mint 400 pár bevonása.

    Richard Anderson professzor az Edinburghi Egyetemről, ahol már 30 férfi fejezte be a vizsgálatot, azt mondta, hogy az eddigi eredmények nagyon biztatóak.

    „Igazán meglepően jól működött. Nem volt terhességük. A srác spermaszáma valóban megbízhatóan elnyomott” – mondta Anderson az Euronews Nextnek.

    Vahdat elmondta, hogy a vállgél „valóban vezető szerepet tölt be” a klinikai adatok tekintetében, és a résztvevők azt kérik, hogy a vizsgálat előrehaladtával újból beiratkozhassanak.

    „Az emberek más államokból vezetnek, hogy részt vehessenek a tárgyaláson. A kereslet óriási, és eddig nagyon jó eredményeket értek el.”

    Régine Sitruk-Ware, a Népesedési Tanács Orvosbiológiai Kutatási Központjának neves tudósa, aki a NES/T tanulmányt vezette, azt mondta, hogy a vállgélnek úgy tűnik, van egy kulcsfontosságú előnye: a megbízhatóság.

    „Ha naponta használják, a bőr felszínén marad, majd folyamatosan adagolódik” – magyarázta. „És akár három napig is hatásos dózisban látjuk, ami azt jelenti, hogy ha van egy szabadnap, és az ember elfelejtette bevinni, akkor van egyfajta megbocsátás.”

    De tartsd vissza a lélegzeted. Az MCI itt sem számít arra, hogy még legalább 5-10 évig piacra kerüljön.

    A visszafordítható vazektómia: „Állítsd be és felejtsd el”

    Ahogy a nők egyre inkább visszahúzódnak a fogamzásgátlás hormonális formái iránt, az új férfi fogamzásgátlók kutatását hirdetők szerint a nem hormonális módszerek okos megoldást jelenthetnek.

    Ide tartoznak az úgynevezett „vas-okkluzív technikák” – vagy reverzibilis vazektómia.

    Úgy fejti ki hatását, hogy egy gélt ültetnek be a vas deferensbe (a pénisz belsejében lévő csatorna, amelyen keresztül a spermiumok elhagyják a testet), amely lehetővé teszi a folyadék áramlását, de megakadályozza a spermiumok mozgását.

    Egyszeri ambuláns eljárásként fejlesztik, amely több évig is eltarthat, vagy addig, amíg a gél természetes módon el nem kezd oldódni, vagy amíg a férfi úgy dönt, hogy eltávolítják, hogy spermája ismét szabadon mozoghasson.

    Az indiai tudósok több mint négy évtizede foglalkoznak egy érelzáró szintetikus géllel, amelyet RISUG-nak („a spermiumok visszafordítható gátlása irányítás alatt”) neveznek, amely jelenleg az egyetlen férfi fogamzásgátló a 3. fázisú klinikai vizsgálatokban.

    Tanulmányok kimutatták, hogy hatékony, de eddig csak állatkísérletek igazolták teljes mértékben a termék visszafordíthatóságát. Az egyesült államokbeli Contraline cég által kifejlesztett ADAM nevű vízbázisú gél is ebben az évben megkezdte az első emberben végzett kísérleteket.

    „Nem olyan ijesztő, mint amilyennek látszik” – mondta Vahdat, az MCI-től, amely a tanulmány finanszírozását segíti.

    „Olyan, mint egy férfi IUD: egy hosszú hatású, reverzibilis fogamzásgátló férfiaknak. Beállítod és elfelejted.”

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!