2024. április 29. hétfő
More

    Miért marad meg az otthoni munka, annak ellenére, hogy egyes vállalatok teljes munkaidőben próbálják visszahozni a személyzetet?

    A nyár elmúltával sok munkáltató igyekszik elérni, hogy alkalmazottai visszatérjenek az irodába a járvány előtti szintre vagy legalább részmunkaidőben.


    A COVID-19 világjárvány több mint két és fél évvel ezelőtti kezdete óta a vállalatok az otthonról történő munkavégzés vagy a hibrid munkavégzés modelljét választották.

    Néhány munkaadó, például Elon Musk, a Tesla főnöke azonban azt követeli, hogy dolgozóik legalább heti 40 órát térjenek vissza az irodába.

    Más cégek, például az Apple, megpróbálják rávenni alkalmazottaikat, hogy heti három napon térjenek vissza az íróasztalukhoz.

    A probléma az, hogy a személyzet többsége nem akar visszamenni az irodába, legalábbis nem teljes munkaidőben, ami feszült vitákat vált ki egyes főnökökkel.

    Távmunkát preferál

    Egy szeptember 7-én közzétett globális kutatás szerint a munkavállalók körülbelül egynegyede világszerte felmondana vagy más állást keresne, ha azt mondanák, hogy heti öt napon térjenek vissza a munkahelyükre.

    A felmérés azt is kimutatta, hogy a dolgozók 5 százalékos fizetéscsökkentést vállalnának, hogy megtartsák az otthon töltött nap lehetőségét.

    A tanulmány 2021 közepén és 2022 elején 27 országban 20 és 59 év közötti emberek körében végzett felméréseken alapult.

    A távmunkára való áttérés „hasznos a dolgozóknak” – mondták a kutatók, hozzátéve: „az ok egyszerű: a legtöbb dolgozó értékeli a WFH (otthoni munkavégzés) lehetőségét a hét egy részében, és vannak, akik nagyon is értékelik ezt”.

    A rugalmas munkavégzés előnyei

    Egyes cégek szigorúbbak voltak a munkába való visszatéréskor, különösen a Goldman Sachs bank – amelynek vezérigazgatója, David Solomon korábban „aberrációnak” nevezte az otthoni munkát –, a vállalat ebben a hónapban bejelentette, hogy felszámol minden COVID-19-korlátozást.

    Mások rugalmasabb mintákat kerestek, amelyek fenntartják a távmunka bizonyos szintjét.

    „Az alkalmazottak mentális egészsége javult, a termelékenység pedig 16 százalékkal nőtt a hibrid modellel” – mondta Emilie Sidiqian, a Salesforce France vezetője az Euronews Nextnek.

    A Salesforce France bevezette a „flex-working” megközelítést, ami azt jelenti, hogy az alkalmazottaknak heti 1-3 napot kell az irodában tartózkodniuk, de a csapatok maguk dönthetik el, hogy melyik napokon.

    „Ez azt jelenti, hogy a kultúrának a bizalomra kell épülnie, hogy az alkalmazottak továbbra is törődjenek vele” – mondta Sidiqian.

    A cég teljesen távoli lehetőséget is kínál azok számára, akik nem Salesforce iroda közelében élnek, és olyan szerepkörök számára, amelyek nem igényelnek személyes jelenlétet.

    De azoknak, akiknek az irodában kell lenniük, amely a Salesforce szerint a személyzet egy kis töredéke, 4-5 nap szükséges az irodában való jelenléthez.

    Tavaly a Salesforce átvette a Slack kommunikációs vállalatot, amely Sidiqian szerint kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy a járvány miatti leállás idején nyitva maradjanak a vonalak a személyzet között. De nem ez az egyetlen előnye a Slacknek.

    „A Slack segítségével olyan embereket láthatunk, akik talán introvertáltabbak, hogy kifejezzék magukat, vagy megosszák ötleteiket, és életre keltsék a közösséget.

    „Számomra ez is fantasztikus, mert láthatjuk, hogy új tehetségek emelik fel a kezüket, és megmutatják, hogy képesek fejleszteni ezt a karrierutat. És úgy gondolom, hogy ez egy lehetőség arra is, hogy a tehetségeket egészen más módon fejlesszük” – mondta.

    A technológia megváltoztatja a munkamódszerünket is

    Azzal, hogy egyre több vállalat igyekszik a hibrid munkaformátummal megtartani és vonzani a munkatársakat, a kommunikációs technológia és az adatbiztonság rendkívül fontossá válik.

    Nemcsak a technológiát kell úgy fejleszteni, hogy az irodák felkészüljenek egy jövőbeli világjárványra, hanem a kiberbiztonság is kulcsfontosságú lesz – érvelt Sidiqian, rámutatva a felhőszolgáltatások védelmének fontosságára.

    A technológia is változik, hogy a távmunka befogadóbb legyen.

    „Amit látunk, az valójában sok együttműködési technológia fejlődése, hogy még magával ragadóbb élmények legyenek” – mondta Andy Baldwin, az EY globális ügyvezető partnere az Euronews Nextnek.

    Azt mondta, hogy a metaverzumot inkább találkozókra és toborzásra használják.

    „A világjárvány alatti túlélési és működési kísérletek helyett sokkal inkább az alkalmazottak tapasztalatairól van szó egy hibrid munkakörnyezetben” – mondta.

    Egyes országokban, ahol talán a 4G vagy az 5G hálózatok nem olyan erősek, és a szállás nem mindig megfelelő az otthoni munkavégzéshez, egyre többen térnek vissza az irodába – mondta Baldwin.

    De általában és Nyugaton úgy gondolja, hogy a hibrid modell itt marad.

    „Úgy gondolom, hogy a hibrid munkavégzés egyfajta heti két-három napos maggal sokkal inkább jellemző lesz a következő néhány évben Európában, valószínűleg az Egyesült Államok egyes részein is.”

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!