2024. április 23. kedd
More

    Mi történik az agyadban alvás közben? – 2. rész

    Az agyunk életben tart bennünket, amikor alszunk és ébren vagyunk, de Raizen szerint vannak bizonyos dolgok, amelyeket az agy szívesebben tesz, miután elsodródott.

    „Vannak olyan agyi folyamatok, amelyek a megfigyelések szerint elsősorban alvás közben fordulnak elő” – mondta Raizen. „Ezek magukban foglalják a növekedési hormon szekrécióját az emberekben, a salakanyag-metabolitok kiürülését, amelyek ébrenlét alatt halmozódnak fel, az anyagcsere változásait és az agysejtek (neuronok) közötti kommunikáció erősségének változásait.”

    Egy 2017-es tanulmány – a Nature Medicine folyóiratban – közleménye szerint „az alvásmegvonás megzavarja az agysejtek kommunikációs képességét”, ami „átmeneti mentális zavarokhoz vezet, amelyek befolyásolják a memóriát és a vizuális észlelést”. A tanulmány vezető szerzője, Dr. Itzhak Fried, a rezidens professzor és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem epilepsziás sebészeti programjának igazgatója megjegyezte, hogy „az alvási test kiéheztetése a neuronokat is megfosztja a megfelelő működéstől”.

    Ez a NINDS által támogatott pont, amely szerint „a minőségi alvás ugyanolyan nélkülözhetetlen a túléléshez, mint az étel és a víz. Alvás nélkül nem tudod kialakítani vagy fenntartani azokat az utakat az agyban, amelyek lehetővé teszik a tanulást és az új emlékek létrehozását, és nehezebb koncentrálni és gyorsan reagálni.”

    Bár egyértelmű, hogy kapcsolat van a rossz alvás és bizonyos negatív egészségügyi következmények között– 2-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, elhízás és depresszió, hogy csak néhányat említsünk – Raizen elmondta, hogy a kapcsolat természete körül továbbra is rejtély marad, és nem lenne bölcs dolog végleges következtetéseket levonni a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján.

    „Sok megfigyelt rossz egészségi állapot van összefüggésben a rossz vagy csökkent alvással” – mondta, de „nehéz megállapítani, hogy a rossz alvás okozza-e ezeket a problémákat. Például elképzelhető, hogy a nagyon korai demencia inkább rossz alvást okoz.”

    De nem minden alvás egyenlő, és egészségünkre gyakorolt ​​hatása a körülményektől függően változhat. Noha különböző tanulmányok kimutatták, hogy az alvás nagyon fontos szerepet játszik az emberek egészségének megőrzésében, és létfontosságú a megfelelő agyműködéshez, Raizen szerint még mindig sok kérdés van megválaszolatlanul az alvással és az aggyal való kapcsolatával kapcsolatban.

    „A nagy kérdésen kívül, hogy miért alszunk, sok rejtély van azzal kapcsolatban, hogyan alszunk” – mondta Raizen. „Milyen agyközpontok vesznek részt az alvás megindításában, fenntartásában és befejezésében? Milyen agyi vegyszerek vesznek részt ebben? Hogyan vált át az agy a gyors szemmozgásos (REM) alvásról a nem REM alvásra?”

    Raizen szerint ezeknek a rejtvényeknek az egyetlen módja az, ha a tudósok további kutatásokat végeznek.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!