2024. április 28. vasárnap
More

    Az érzelmileg intelligens emberek 5 egyszerű szabályt alkalmaznak, hogy több barátot szerezzenek és erősebb kapcsolatokat építsenek ki – 2. rész

    Hogyan szerezzek több barátot?

    Egy olyan világban, ahol a „barát” szót a legtöbb ember a közösségi médiában kialakult felületes kapcsolatokkal asszociálja, az igaz barátság nehezen jöhet létre. Az igaz barátok azok, akik melletted állnak jó és rossz időkben is, akik megmondják, amit hallanod kell, nem csak azt, amit hallani szeretnél, és akik segítenek abban, hogy önmagad legjobb verziója legyél.

    De ahhoz, hogy igaz barátaid legyenek, először is barátnak kell lenned. Hogyan csináld?

    Az érzelmi intelligencia segíthet. Az érzelmi intelligencia az érzelmek azonosításának, megértésének és kezelésének képessége. Ez a képesség nemcsak abban segíthet, hogy jobban megérts másokat, hanem megerősítsd a velük való kapcsolatod.

    Íme az érzelmi intelligencia öt egyszerű szabálya, amelyek segítségével több és jobb barátokat szerezhetsz, amelyek segíthetnek az üzleti életben és a magánéletben.

    A tejesdoboz-szabály

    Ahelyett, hogy azon gondolkodnál, amin nem tudsz változtatni, arra koncentrálj, amin tudsz.

    A tejesdoboz-szabály egy pszichológiai tankönyv problémáján alapul, amelyben a férj többször is ideges lesz a feleségére, mert az elfelejti visszatenni a tejet a hűtőbe, és meleg tejet hagy neki a gabonapelyhéhez. A férfi terapeutája segít ráébredni, hogy a kapcsolat megmentésének kulcsa az, hogy ne próbáljon tovább változtatni felesége viselkedésén, hanem inkább más megoldásokat keressen a problémára – például vásároljon két karton tejet.

    Ez azért hasznos, mert akármilyen jól indul is egy kapcsolat, eléri azt a pontot, ahol mindkét fél szokásai a másik idegeire kezdenek menni.

    A természetes válasz erre az lehet, hogy megköveteled a másik személy változását. De  a legtöbb  ember nem fog megváltozni, legalábbis nem akkor, amikor te szeretnéd. Ha a tejesdoboz-szabályt arra használod, hogy arra összpontosíts, amit irányíthatsz (ahelyett, hogy megpróbálnád megváltoztatni a másik személyt), csökkented a frusztrációt magad és partnered számára, és jobb kapcsolatot teremthetsz.

    Nem értesz egyet és vállalod

    A „nem értek egyet és vállalom” valójában irányítási elvként indult, de segíthet az érzelmi intelligencia kiépítésében is: az érzelmek megértésének és kezelésének képességében.

    A lényeg az, hogy először ösztönözzük a nyílt vitát és az egészséges nézeteltéréseket. Végül azonban, ha megszületik a döntés, annak, aki még mindig nem ért egyet a döntéssel, el kell köteleznie magát. Teljes mértékben támogatnia kell ezt a döntést, és mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy sikerüljön.

    A „nem értek egyet és vállalom” segít megerősíteni mind a személyes, mind az üzleti kapcsolatokat, mert ha megszokod, hogy olyan emberekkel foglalkozz, akikben megbízol, ők is megteszik ezt érted.

    Az újragondolás szabálya

    Az újragondolás szabálya egyszerű: Ha olyan információt kapsz, amely eltér attól, amit hiszel, akkor ellenállsz a késztetésnek, hogy egyszerűen elutasítsd azt. Ehelyett arra kényszeríted magad, hogy hallgass; majd minden rendelkezésre álló bizonyítékot felhasználsz az ötlet újragondolásához.

    Az újragondolás szabálya azért hasznos, mert könnyű érzelmileg kötődni hiedelmeinkhez. Ráadásul mindannyian utálunk tévedni.

    De mindannyian tévedünk – néha. És minél nagyobb dologban tévedünk, annál nehezebb elfogadni. Amikor elfogadod az újragondolás szabályát, kordában tartod érzéseidet, ami segít abban, hogy hasznot húzz mások tudásából és erősségeiből. Ez nem csak a növekedést segíti elő, hanem a baráti kapcsolataidat is.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!