2024. április 28. vasárnap
More

    Az érzelmileg intelligens emberek 5 egyszerű szabályt alkalmaznak, hogy több barátot szerezzenek és erősebb kapcsolatokat építsenek ki – 1. rész

    Segíts először

    A „Segíts először” szabály azt mondja, hogy ha nehéz helyzetben vagy, és azt veszed észre, hogy valaki más is abban van, először próbálj meg segíteni neki. 

    Ez ellentmondásos. Amikor nehéz helyzetbe kerülsz, természetes, hogy azt gondolod: én vagyok az, akinek segítségre van szüksége. Az utolsó dolog, amire most gondolsz, az, hogy megpróbálsz másokon segíteni.

    De ha először segítesz, akkor profitálsz az empátia erejéből.

    Amikor először segítesz, a saját problémáidról mások problémáira helyezed a hangsúlyt. Ez azonnali kapcsolatot épít ki a másik személlyel (vagy erősít egy már meglévő kapcsolatot). Amint látják az erőfeszítéseidet, hogy segítesz nekik, ők is készek lesznek segíteni neked.

    Amikor először segítesz, megtöröd az önelégülés és a félreértés körforgását. Megszeged az elvárásokat. Jobban érzed magad, mások is jobban érzik magukat, és segítesz olyan kapcsolatok kialakításában, amelyeket bizalom és csapatmunka jellemez.

    A sakkjátékos szabálya

    Ha valaha is néztél sakkozókat a parkban (vagy fotelhátvédet játszottál vasárnap délután), akkor talán visszahökköltél, amikor azt láttad, hogy valaki nagy hibát követ el, és így szólt: Hogyan tehettek ilyesmit?

    A helyzet az, hogy a legtöbben hasonló hibákat követnének el, ha a forró ülésen lenne – mert könnyebb meglátni a lehetséges hibákat, ha érzelmileg nem vagyunk érintettek.

    A sakkjátékos szabálya kimondja: Amikor érzelmileg intenzív helyzetben vagy, a perspektívád drasztikusan más lesz, mint amikor nem vagy abban a helyzetben. A szabály a perspektíva-rés néven ismert pszichológiai elven alapul, amely szerint gyakran rosszul ítéljük meg, hogyan reagálunk (vagy akár hogyan reagáltunk), amikor ilyen intenzív helyzettel szembesülünk.

    Ennek pusztán ismerete segíthet abban, hogy több empátiát mutassunk az életünkben élő emberek felé. Amikor látjuk, hogy szenvednek, az alapértelmezett beállításunk „Nem is olyan rossz, csak meg kell erősödniük” a „Hogyan segíthetek?” helyett.

    És ezzrl a változással ítélkezőből hasznossá, hidat építesz szakadás helyett. Ez érzelmi hatást gyakorol a másik személyre, építi és erősíti a kapcsolatod.

    Ne feledd, ha barátokat akarsz, barátnak kell lenned. Használd ezt az öt szabályt, valamint egy kis érzelmi intelligenciát, hogy olyan barát lehess, akire mások számíthatnak, és ők is megteszik érted.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!