2024. április 30. kedd
More

    Mi a különbség az aerob és az anaerob edzés között? – 1. rész

    Mi a különbség az aerob és az anaerob edzés között? Beszélünk egy fitnesz szakértővel, aki lefekteti, mi a különbség a kettő között.


    Mi a különbség az aerob és az anaerob edzés között? Még a legnagyobb fitneszfanatikusok is ezt kérdezik. Így van, néhány éves képzési tapasztalattal nem értik pontosan, mit jelentenek a kifejezések. A másik oldalon, ha csak időnként mártja meg lábujjait a fitnesz világában, valószínűleg még mindig hallotta az aerob és anaerob edzés kifejezéseket.

    Ennek az az oka, hogy sok PT és fitneszstúdió oktatója gyakran használ szakzsargont az edzések magyarázatára, még akkor is, ha a jelentés nem mindenki számára világos. Újra és újra látjuk, hogy ez megtörténik, és sok ügyfél úgy tesz, mintha értené, miről beszél, attól tartva, hogy kissé hülyének néznek. A különbség ismerete azonban nagyon hasznos lehet, éppúgy, mint annak ismerete, hogy milyen cipőt érdemes viselni az ilyen típusú gyakorlatok során.

    Tehát, ha azt szeretnéd megtudni, mi a különbség az aerob és az anaerob edzés között, ne keress tovább. Ebben a cikkben Charlotte Tooth-t, globális fitneszoktatót és a Body Bond Online alapítóját kérdeztük, hogy feltárja, mi a valódi jelentés a két szakkifejezés mögött, így egyszer s mindenkorra tudni fogod. Nincs több üres kifejezés.

    Mi a különbség az aerob és az anaerob gyakorlatok között?

    Míg a kardiovaszkuláris edzés bármilyen edzésforma, amelynek célja a szív- és érrendszeri erőnlét javítása (milyen jól működik a szív, a tüdő és az erek), Tooth elmagyarázza, hogy az aerob és az anaerob gyakorlatok beleférnek ebbe az egyszerű kifejezésbe, amellyel leírjuk, hogy a sejtek hogyan működnek a test energia termelésével edzés közben.

    „Leegyszerűsítve: aerob azt jelenti oxigénnel, anaerob pedig oxigén nélkül. Gondolj arra, mikor indulsz egy gyors sétára – amit 1-3 órán keresztül is megtehetsz” – magyarázza, hozzátéve, hogy ez aerobnak számít, mivel a szervezet továbbra is képes oxigént használni.

    „Amikor sprintelned kell, hogy elkapj egy buszt, vagy futnod kell, hogy elkapj egy labdát néhány méterrel arrébb, akkor valószínűleg anaerob módon edzel.”

    Tooth hozzáteszi, hogy fontos megjegyezni, hogy a két energiarendszer nem működik egymástól függetlenül. Valójában kölcsönhatásba lépnek egymással, hogy kielégítsék a szükséges energiaigényt.

    Az aerob fitnesz előnyei

    Szóval, az aerobik jobb vagy rosszabb a fogyáshoz vagy az erő- és izomépítéshez – mi a helyzet?

    Tooth azt sugallja, hogy minden utalás az aerob fitneszre csak arról szól, hogy a szervezet képes megfelelni az állóképességen alapuló tevékenységek követelményeinek, oxigént üzemanyagként használva. 

    „Az aerob fitnesz minden más típusú fitnesz alapja” – mondja. „Aerob fitnesz nélkül korlátozott a szervezet azon képessége, hogy gyorsabban lélegezzen, hogy vért pumpáljon a testedben, és hogy több oxigént biztosítson az izmoknak.

    „Az életben minden nehezebb, ha a szíved és a tüdőd nem nyújt erős alapvonalat a támogatáshoz!”

    Ez azt jelenti, hogy az emeleti séta, a bevásárlás, a súlyemelés vagy az úszás könnyebbé válik, ha jó a szív- és érrendszered. 

    „Ha egyszerűen csak rendszeresen, néhány naponként végzel aerob munkát, az egész életed könnyebbé válhat” – teszi hozzá Tooth.

    Nyilvánvaló, hogy az aerob gyakorlatok nem feltétlenül segítik az izomépítést – hacsak nem a szívizomról vagy a légzőizmokról beszélünk -, de lefektetik a jó légzés és az erős keringés alapjait, hogy segítsenek a szervezetnek hatékonyan termelni az energiát.

    Tooth azt is elmagyarázza, hogy – bár a legtöbb ember úgy gondolja, hogy az aerob edzés a fizikai erőnlét nagyszerű eszköze –, számos olyan előnye van, amelyek egyáltalán nem kapcsolódnak a fizikai test megváltoztatásához. 

    „Az aerob tevékenység hihetetlenül jó hatással van az agy egészségére. Edzés közben az agyból származó neurotróf faktor növekedését tapasztaljuk, amely a memóriával és a tanulással kapcsolatos plasztikus változások fontos molekulája.

    Ez a hangulatjavító hormonok növekedéséhez, valamint a szorongás és a stressz csökkenéséhez vezet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!