2023. március 25. szombat
More

  Az autizmus korai jelei csecsemőknél

  Egy dolog, ami sokakat megzavarni látszik, az az, amikor elmondják nekik, hogy mások az első naptól kezdve tudták, hogy a fiuk autista. Honnan tudhatták volna, vagy legalábbis aggódhatnánnak az autizmus miatt, mielőtt még elmentel? Míg az autizmust fiatalkorban és felnőttkorban is ismerik, sokan nincsenek tisztában az autizmus korai figyelmeztető jeleivel a csecsemőknél.


  Általánosan elfogadott tény, hogy minden gyermek a saját ütemében és szintjén fejlődik, de lehet, hogy piros zászló, ha a gyermek nem ér el bizonyos mérföldköveket. Az International Journal of Developmental Neuroscience című folyóiratban megjelent 2005-ös kanadai tanulmány szerint pontosan meg lehet állapítani, hogy egy 12 hónapos gyermeknél kialakul-e autizmus. Ezzel együtt Alicia megosztja tapasztalatait, amikor saját gyermekei autizmussal diagnosztizálták, és melyek a leggyakoribb korai figyelmeztető jelek…

  Mielőtt az autizmust diagnosztizálták

  “Ugorj vissza 20 évet a tizenéves korodba, először lettem idősebb testvér. Teljesen imádtam a bátyámat, és minden ébrenléti órát vele töltöttem.

  Bár nem értettem, miért, akkoriban tudtam, hogy anyám túlságosan kimerültnek tűnt. Valami egészen más volt, mint a terhessége alatt. Visszatekintve, ez több volt, mint a szülés utáni depresszió. Tiszta kimerültség volt attól, hogy a bátyámnak folyamatos alvászavarai voltak, és nem kapta meg azokat az interakciókat, amelyeket egy anya általában a gyermekétől kapott.

  Hozzám hasonlóan a bátyám is az ideálisnak tartottnál később kapta meg az autizmus diagnózisát. Csak 10 éves korában derült ki a diagnózisa. Ha most visszanézek, a jelek mind ott voltak. Nem azt a szemkontaktust jelenítette meg, amit egy csecsemőtől elvárna. Mielőtt még gurulni, felülni vagy járni tudott volna, a kis karjai és lábai megmerevedtek. Ahogy idősebb lett, időben beszélt, de más mérföldkövek, mint az ülés, a kúszás és a séta, mind késtek.” – osztotta meg.

  A fiuk autizmusának korai figyelmeztető jelei

  “Most, ha visszaugrunk a fiam születéséhez, ugyanazokat a viselkedéseket láttam ismét. Minden gyermekemet szoptattam, és a fiunk azonnal hozzálátott a táplálkozáshoz. Semmi gond. Az első 24 órában azonban egyszer sem volt közvetlen szemkontaktus. Még csak nem is mosolygott reflexszerűen.

  Fiunk kezdeti vizsgálata jól jött, kivéve a hallásvizsgálaton néhány kezdeti piros zászlót. Az újbóli tesztelés során ezt a tesztet is törölte. Két napos tartózkodás után hazamentünk.

  Élete következő 18 hónapjában az autizmus miatt aggódnék. Soha nem kúszott, de ésszerű időn belül elérte az összes többi mérföldkövet. A szemkontaktus még mindig nem létezett promóció nélkül, és sok volt az ingerlés. Megállás nélkül ugrált, pörgött, és a szeméhez csapta a kezét, miközben tévét nézett.

  Mire a 18 hónapos kivizsgálásáig eljutottunk, fiunknak már csak két piros zászlója volt az autizmusszűrési űrlapon, amelyet orvosunk kitöltött. Megdöbbentett a kérdőív, hiszen még soha nem láttam, amikor a lányaink ennyi idősek voltak. Azt mondták nekünk, hogy csak figyeljünk rá, és szóljunk az orvosnak, ha újabb piros zászlók jönnek elő.

  19 hónapos korára a fiunk elvesztette a szavát. Azonnal felhívtam az orvost, és felkerültünk a várólistára az autizmusvizsgálatra. Mindeközben foglalkozás-, beszéd- és fizikoterapeutákkal dolgoztunk, hogy segítsünk neki visszatérni a helyes útra. A kezdeti tesztek azt mutatták, hogy 20 hónapos korában csak egy 7 hónapos készség- és beszédszintű volt.

  Noha ez pusztító hír volt, ezeknek a piros zászlóknak az ismerete nemcsak a 23 hónapos autista diagnózisát, hanem a szükséges korai beavatkozást is eredményezte.”

  Az autizmus korai figyelmeztető jelei csecsemőknél

  Annak ismerete, hogy mire kell figyelni, ha gyermeked fejlődési késéseiről van szó, kulcsfontosságú ahhoz, hogy megkapdd a szükséges erőforrásokat. Íme néhány a csecsemők autizmusának korai jelei, amelyekre figyelni kell:

  • Etetés közben rendszeresen nem tart szemkontaktust
  • Nem mosolyog, ha rámosolyogsz
  • Nem reagál a nevére vagy az ismerős hangokra
  • Társas gesztusok, például integetés vagy mutogatás hiánya
  • Más emberek iránti érdeklődés hiánya
  • Nem tudja vizuálisan követni az objektumokat

  “Miután tapasztaltam, hogy egy testvéremnél autizmust diagnosztizáltak, már jóval azelőtt tudtam, hogy mit kell keresnem a fiam autizmusában. De ez szokatlan körülmény volt, mivel a legtöbb szülő nem rendelkezik ezzel a közvetlen tudással. Annak megértése, hogy gyermekednek mire kell képesnek lennie egy bizonyos életkorig, rendkívül hasznos a fejlődési késések korai felismerésében. Ha az autizmus korai figyelmeztető jeleit észleled a babádnál, fordulj gyermeked orvosához, hogy megbeszéld a fejlődési késések szűrését.”

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!