2024. március 29. péntek
More

    A kollagén segít a fogyásban? – 1. rész

    A kollagén jól ismert arról, hogy segít a bőr, az izmok és a csontok szerkezetének, támogatásának és erejének biztosításában – de segít-e a kollagén a fogyásban?


    Ahogy öregszünk, az egészséges testsúly fenntartása gyakran nehezebbé válik. És bár a kiegyensúlyozott táplálkozás, az elegendő testmozgás, vagy akár a legjobb vitaminok pótlása az 50 év feletti nők számára mind hozzájárulhat a jó egészséghez, néha makacs lehet ezeket a plusz kilókat leadni. 

    A kollagén mögött meghúzódó állítások többsége a ragyogó bőrre, az egészségesebb hajra és körmökre, valamint az ízületek nagyobb rugalmasságára összpontosít. Még Jennifer Aniston is ad kollagénport a kávéjába. De amikor a kollagénről van szó, ami segít a fogyásban, a bizonyítékok kevésbé egyértelműek. Eddig korlátozott számú tanulmány szól arról, hogy a kollagén bevétele közvetlenül segít a fogyásban. Lehetséges azonban, hogy a kollagén csökkentheti a testzsírt azáltal, hogy elősegíti a sovány izomépítést és növeli a jóllakottságot. Olvass tovább, hogy megtudd, mit mond szakértőnk.

    Mi az a kollagén?

    A kollagén a szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, és kötőszövetünk, csonttömegünk és bőrünk nagy részét alkotja. Valójában az összes fehérje 30%-a kollagén. A kollagént természetesen a fibroblasztoknak nevezett sejtek termelik, és attól függ, hogy elegendő jó minőségű fehérjét kapunk az étrendünkből. A kollagént bizonyos táplálékforrásokból (például szervhúsokból) vagy kiegészítők fogyasztásával is beszerezheted.

    De mit csinál a kollagén? Az egészséges kollagénszint fontos szerepet játszik a következők fenntartásában:

    • Ízületek egészsége
    • A bőr rugalmassága és szerkezete
    • A szív- és érrendszer egészsége
    • A vesék és más szervek

    Ahogy öregszünk, szervezetünk kevesebb kollagént kezd termelni, és a meglévő kollagén gyorsabban bomlik le. Ezért fontos, hogy elegendő jó minőségű fehérjét fogyassz ahhoz, hogy ellásd a szervezeted a számára szükséges építőelemekkel.

    Legyen egyértelmű – a kollagén-kiegészítő szedése nem varázstabletta a fogyásért. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a minőségi alvás előtérbe helyezése és a stresszszint csökkentése mind olyan területek, amelyekre mindenekelőtt összpontosítanod kell. 

    Sophie Medlin, a CityDietitians regisztrált dietetikusa szerint, a kollagén, mint fogyókúrás megoldás iránti vonzalom elsősorban abból fakad, hogy magas fehérjeforrás és alacsony kalóriatartalmú. „Ez segíthet az embereknek abban, hogy hosszabb ideig teltebbnek érezzék magukat” – mondja. „Jelenleg azonban nincsenek olyan nagy tanulmányok, amelyek a kollagénbevitelt hiteles fogyókúrás módszerként támasztják alá. A kollagén és a fogyás közötti kapcsolatot mutató tanulmányainkat általában állatokon tesztelik, amelyek nem mindig jelzik az emberek reakcióját. Fiziológiailag nagyon valószínűtlen, hogy a kollagén jobban elősegíti a fogyást, mint bármely más magas fehérjetartalmú élelmiszer.”

    Sophie Medlin dietetikus tanácsadó és a British Dietetic Association for London elnöke. Sophie szakértelemmel rendelkezik a gasztrointesztinális és a kolorektális egészség terén. A gasztrointesztinális betegségekre specializálódott akut kórházakban dolgozott, mielőtt az egyetemre költözött, ahol a londoni King’s College oktatójaként dolgozott. 

    Egy 2019-es tanulmányban, amely a Marine Drugs folyóiratban jelent meg 90 túlsúlyos résztvevőt véletlenszerűen két csoportba osztottak; az egyik csoport napi 2000 mg rája bőr kollagén peptidet kapott 12 héten át, míg a kontrollcsoport placebót kapott. 12 hét elteltével a testzsír és a testzsír tömeg százalékos arányát a tesztcsoportban szignifikánsan jobbnak találták, mint a kontrollcsoportban. Ez azt sugallta, hogy a rája bőr kollagén peptidjei előnyösek lehetnek a túlsúlyos felnőttek testzsírjának csökkentésében.

    És mivel a kollagén egy fehérje, lehetnek más módok is, amelyekkel a kollagén közvetve támogathatja a fogyást.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!