2024. november 24. vasárnap
More

    Vesebetegség diéta: ennivaló (és kerülendő) élelmiszerek – 3. rész

    Kerülendő élelmiszerek vesebetegség esetén

    Most, hogy megvizsgáltunk néhány vesebarát ételt, amelyet fogyaszthatsz, a következő lépésben áttekintünk néhány olyan ételt, amelyeket érdemes elkerülni vesebetegség esetén.

    Ne feledd, bár ezen élelmiszerek némelyike ​​nem feltétlenül egészségtelen, egyszerűen csak nagy mennyiségű káliumot, foszfort vagy folyadékot tartalmaznak, amelyet vesebarát étrend esetén korlátozni kell.

    Avokádó

    Ezek a vajas, lágy gyümölcsök szív-egészséges zsírjairól és egyéb tápanyagairól híresek, de sajnos, ha vesebetegségben szenvedsz, előfordulhat, hogy kerülnöd kell őket.

    Az avokádó nagyszerű káliumforrás (körülbelül 690 mg átlagos méretű avokádónként), de mivel a túl sok kálium pusztítást okozhat, ha vesebetegségben szenvedsz, a legjobb, ha óvatos maradsz. Néhány korai vesebetegségben szenvedő egyén továbbra is élvezheti ezeket, de érdemes lehet csökkenteni az adagok méretét, és ragaszkodni az avokádó egynegyedéhez.

    Narancs

    A narancs az egyik legjobb C-vitamin forrás, azonban magas a káliumtartalma is. Valójában egy nagy narancs nagyjából 333 mg káliumot tartalmaz, és mindössze 1 csésze narancslé körülbelül 473 mg-ot.

    Mivel a narancs magas káliumtartalmú, előfordulhat, hogy korlátoznod kell, vagy teljesen el kell kerülnöd. Szerencsére rengeteg más, alacsony káliumtartalmú gyümölcs van, amelyek nagyszerű alternatívák lehetnek.

    Sárgabarack

    A narancshoz hasonlóan a sárgabarack is kiváló C-vitamin forrás. A-vitaminban és rostban is gazdag. Ennek ellenére ő egy másik bűnös, ha káliumról van szó.

    1 csésze friss sárgabarack körülbelül 427 mg káliumot tartalmaz. Még rosszabb, hogy 1 csésze szárított sárgabarack több mint 1500 mg káliumot tartalmaz. Ezt szem előtt tartva előfordulhat, hogy kerülnöd kell, ha támogatni szeretnéd a veséd.

    Banán

    A banán híres káliumtartalmáról. Valójában egy közepes méretű banán nagyjából 422 mg káliumot tartalmaz.

    Míg a banán számos egészségügyi előnnyel büszkélkedhet az átlagember számára, pusztítást végezhet a vesebetegségben szenvedőknél. Szerencsére sok más alacsony káliumtartalmú gyümölcs is megfelel az étrendnek.

    Paradicsom

    A paradicsom kiválóan kiegészíti salátákat, köreteket és számos receptet. Rengeteg egészségügyi előnyt is kínálnak, beleértve a C-vitamin és az antioxidánsok nagyszerű forrását. Ez azt jelenti, hogy ez egy másik, magas káliumtartalmú növény.

    Csak egy közepes méretű paradicsom körülbelül 290 mg káliumot tartalmaz, és ami még rosszabb, 1 csésze paradicsomszósz akár 900 mg káliumot is tartalmazhat. Próbáld inkább a piros kaliforniai paprika szószt, mivel alacsony a káliumtartalma, és nagyszerű egészséges alternatíva.

    Tejtermék

    A tejtermékek kiváló forrásai lehetnek az alapvető vitaminoknak és tápanyagoknak, de gazdagok foszforban és káliumban, valamint fehérjében is. Mindezt esetleg korlátoznod kell a vesebarát étrendben.

    A tejtermékekről is ismert, hogy elősegítik az erős csontozatot, de ha vesebetegségben szenvedsz, a túl sok fogyasztás több kárt okozhat, mint hasznot. A Healthline kifejti: „ha a vesék károsodnak, a túl sok foszforfogyasztás foszfor felhalmozódását okozhatja a vérben, ami kivonhatja a kalciumot a csontokból.” Amikor ez megtörténik, a csontjaid idővel meggyengülhetnek.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!