Kerülendő élelmiszerek vesebetegség esetén
Most, hogy megvizsgáltunk néhány vesebarát ételt, amelyet fogyaszthatsz, a következő lépésben áttekintünk néhány olyan ételt, amelyeket érdemes elkerülni vesebetegség esetén.
Ne feledd, bár ezen élelmiszerek némelyike nem feltétlenül egészségtelen, egyszerűen csak nagy mennyiségű káliumot, foszfort vagy folyadékot tartalmaznak, amelyet vesebarát étrend esetén korlátozni kell.
Avokádó
Ezek a vajas, lágy gyümölcsök szív-egészséges zsírjairól és egyéb tápanyagairól híresek, de sajnos, ha vesebetegségben szenvedsz, előfordulhat, hogy kerülnöd kell őket.
Az avokádó nagyszerű káliumforrás (körülbelül 690 mg átlagos méretű avokádónként), de mivel a túl sok kálium pusztítást okozhat, ha vesebetegségben szenvedsz, a legjobb, ha óvatos maradsz. Néhány korai vesebetegségben szenvedő egyén továbbra is élvezheti ezeket, de érdemes lehet csökkenteni az adagok méretét, és ragaszkodni az avokádó egynegyedéhez.
Narancs
A narancs az egyik legjobb C-vitamin forrás, azonban magas a káliumtartalma is. Valójában egy nagy narancs nagyjából 333 mg káliumot tartalmaz, és mindössze 1 csésze narancslé körülbelül 473 mg-ot.
Mivel a narancs magas káliumtartalmú, előfordulhat, hogy korlátoznod kell, vagy teljesen el kell kerülnöd. Szerencsére rengeteg más, alacsony káliumtartalmú gyümölcs van, amelyek nagyszerű alternatívák lehetnek.
Sárgabarack
A narancshoz hasonlóan a sárgabarack is kiváló C-vitamin forrás. A-vitaminban és rostban is gazdag. Ennek ellenére ő egy másik bűnös, ha káliumról van szó.
1 csésze friss sárgabarack körülbelül 427 mg káliumot tartalmaz. Még rosszabb, hogy 1 csésze szárított sárgabarack több mint 1500 mg káliumot tartalmaz. Ezt szem előtt tartva előfordulhat, hogy kerülnöd kell, ha támogatni szeretnéd a veséd.
Banán
A banán híres káliumtartalmáról. Valójában egy közepes méretű banán nagyjából 422 mg káliumot tartalmaz.
Míg a banán számos egészségügyi előnnyel büszkélkedhet az átlagember számára, pusztítást végezhet a vesebetegségben szenvedőknél. Szerencsére sok más alacsony káliumtartalmú gyümölcs is megfelel az étrendnek.
Paradicsom
A paradicsom kiválóan kiegészíti salátákat, köreteket és számos receptet. Rengeteg egészségügyi előnyt is kínálnak, beleértve a C-vitamin és az antioxidánsok nagyszerű forrását. Ez azt jelenti, hogy ez egy másik, magas káliumtartalmú növény.
Csak egy közepes méretű paradicsom körülbelül 290 mg káliumot tartalmaz, és ami még rosszabb, 1 csésze paradicsomszósz akár 900 mg káliumot is tartalmazhat. Próbáld inkább a piros kaliforniai paprika szószt, mivel alacsony a káliumtartalma, és nagyszerű egészséges alternatíva.
Tejtermék
A tejtermékek kiváló forrásai lehetnek az alapvető vitaminoknak és tápanyagoknak, de gazdagok foszforban és káliumban, valamint fehérjében is. Mindezt esetleg korlátoznod kell a vesebarát étrendben.
A tejtermékekről is ismert, hogy elősegítik az erős csontozatot, de ha vesebetegségben szenvedsz, a túl sok fogyasztás több kárt okozhat, mint hasznot. A Healthline kifejti: „ha a vesék károsodnak, a túl sok foszforfogyasztás foszfor felhalmozódását okozhatja a vérben, ami kivonhatja a kalciumot a csontokból.” Amikor ez megtörténik, a csontjaid idővel meggyengülhetnek.