2024. március 29. péntek
More

    Krónikus vesebetegség: A krónikus vesebetegség 20 gyakori tünete – 1. rész

    A vesék felelősek azért, hogy apró szűrők, úgynevezett nefronok segítségével átszűrjék a salakanyagokat a véren, és a vizelettel kiöblítsék azokat a szervezetből. Ha azonban a nefronok megsérülnek, vagy ami még rosszabb, a vese teljesen tönkremegy, a salakanyagok felhalmozódnak a vérben, és nem ürülhetnek ki a szervezetből, ami egészségügyi problémákhoz vezet.


    A krónikus vesebetegség (CKD) gyakran évekig probléma, mielőtt a károsodás súlyosan megterheli a szervezetet. Az alábbi 20 tünet azonban létezik, és CKD-re utalhat. A szükséges kezelés elősegítése érdekében ügyelj a krónikus vesebetegség ezen gyakori tüneteire!

    Fájdalom

    Egyes betegeknél a krónikus veseelégtelenség lábfájdalmat okoz, ami átterjedhet a hát felső részére, vagy oda, ahol a lábak találkoznak a törzstel (ugyanazon az oldalon, ahol a veseelégtelenség jelen van). A folyadékkal vagy vesekővel teli ciszták vesebetegségből is származhatnak, és extrém fájdalmat okozhatnak kitörésekben vagy görcsökben, amelyek jönnek és mennek.

    Légzési nehézség

    A légszomjat a veseproblémák okozhatják a túlzott folyadék vagy a tüdő duzzanata miatt, ami nyomást gyakorol a mellkasüregre, és megnehezíti a légzést. Az oxigénben gazdag vérsejtek csökkenése a szervezetben (vérszegénység) szintén oxigénromlást okoz a mozdulatokkal (pl. lépcsőn felsétálva).

    Fémes íz a szájban

    Az urémia egy olyan állapot, amely a nem megfelelően működő vesék miatt salakanyagok felhalmozódását okozza a véráramban, és gyakran fémes ízt okoz a szájban.

    Bőrirritáció

    A kiütések és a bőrirritáció gyakran jelentkezik egészségtelen veseműködés esetén, amiatt, hogy hirtelen nem hatékonyan távolítják el a salakanyagokat a véráramból. Ahogy a hulladék felhalmozódik, kiütésekkel, pattanásokkal és viszketéssel jelenik meg a bőrön.

    Hidegrázás

    A vérszegénység (vagy oxigénéhezés) gyakran a belső testhőmérséklet csökkenését okozza, ami hidegrázáshoz vezet, különösen a végtagokban, például a lábakban, a kezekben, de a fülekben és az orrban is, még meleg szobában is.

    Hányinger

    Étvágytalanság is előfordulhat szélsőséges hányinger, sőt hányás miatt is, amely a szervezetben lerakódó salakanyagok miatt, valamint az élelmiszerek visszatartásának képtelensége (rossz emésztés) miatt következhet be.

    Duzzanat

    Ha a vesék nem működnek, a felesleges folyadék a szervezetben nem ürül ki a szokásos módon, ami folyadék felhalmozódását és duzzanatát eredményezi a lábakban, a bokában, a lábfejben vagy a kezekben.

    Fáradtság

    Ha a veséid egészségesek, természetesen az eritropoetin (EPO) nevű hormon jótékony szintjét választják ki, amely serkenti a vörösvérsejt-termelést, amely oxigént szállít az izmokba és az agyba. Ha a vesék működésképtelenné válnak, csökkent szintet produkálnak, vagy teljesen leállítják az EPO-termelést, ami fáradtsághoz és vérszegénységhez vezet.

    Könnyedség

    A koncentrációs nehézségek gyakran vérszegénységből is fakadnak, annak az egyszerű ténynek köszönhetően, hogy az agy létfontosságú oxigéntől hiányt szenved. Gyakran előfordul, hogy szédülés, összpontosítás hiánya, rossz memória, ájulás és koncentrációs nehézségek lépnek fel.

    Változások a vizeletürítésben

    A vesék vizeletet termelnek. Így, ha a veseműködési zavarok lépnek fel, a vizeletürítés megváltozhat, ha a betegeknek sürgősebben kell mosdóba menniük, és éjszaka gyakran fel kell kelniük, hogy megkönnyebbüljenek. Nagyobb mennyiségben és fokozott nyomással vizelhetsz. A vizelet habos is lehet, vagy vérnyomokat tartalmazhat.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!