2023. június 7. szerda
More

  Íme, az a kor, amikor az amerikaiak a legkevesebbet alszanak

  Minél idősebbek vagyunk, annál megfoghatatlanabbnak tűnik az alvás. A zsúfolt munkaidő, a folyamatosan ébredő gyermekek és a nem kívánt álmatlanság között felnőttkorban nehéz lehet elaludni. Valójában a Scientific Reports-ban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy melyik életkorban alszunk a legkevesebbet, és azt találta, hogy az alvás időtartama csökkenni kezd, ahogy felnőttek leszünk. Az is kiderült azonban, hogy az alvás idővel visszatér.


  A National Sleep Foundation azt javasolja, hogy a felnőttek hét-kilenc órát aludjanak éjszakánként. Ha nem kapsz ennyit, nagyobb az egészségügyi szövődmények kockázata. Ha hét óránál kevesebbet alszol éjszaka, nagyobb a kockázata bizonyos egészségügyi problémáknak, beleértve a súlygyarapodást, a 30-as vagy magasabb testtömegindexet, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a szívbetegségeket, a szélütést és a depressziót, ” a  Mayo Clinic szerint. 

  Az alvás értékelésénél más tényezőket is figyelembe kell venni. Az alvás minősége éppolyan fontos, mint a mennyiség, hiszen nem tudsz ugyanannyit pihenni, ha alvásod tönkremegy vagy megszakad. Az alváshoz való viszonyunk életünk során fejlődhet, és kiderül, hogy van egy közös kor, amikor hajlamosak vagyunk a legkevesebbet pihenni.

  Hogyan változik az alvás az élet során?

  A tanulmány  11 279, 6 éves és idősebb ember alvását követte nyomon hét egymást követő napon. A résztvevők gyorsulásmérőket vagy mozgáskövető eszközöket viseltek nem domináns csuklójukon. A kutatók azt találták, hogy az alvás időtartama 10 éves kor körül kezd csökkenni, és 40 éves kor körül éri el mélypontját. Az alvásidő azonban 50 éves kor körül ismét növekedni kezdett.

  A tanulmány megállapította az alvás időtartama és az alvás hatékonysága közötti különbséget is, ami azt jelenti, hogy mennyi időt töltenek alvással ahhoz képest, hogy mennyi időt szenteltek eddig az alvásnak. Míg a 40 év körüli amerikaiak aludtak a legkevesebbet, alvási hatékonyságuk ebben az időben stabilizálódott, és körülbelül 60 éves korukig stabil maradt. A tanulmány azt is megállapította, hogy az amerikaiak 20 éves koruk körül fekszenek le legkésőbb, a nőknél pedig általában hosszabb az alvásidő, mint a férfiaknál. 

  Dr. Xiaoling Wang genetikai epidemiológus és a tanulmány egyik szerzője hangsúlyozta, hogy az alvás hatását nem lehet túlbecsülni, és elegendő alvás nélkül is túlterhelhetjük szervezetünket.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!