2023. március 27. hétfő
More

  Hogyan lehet végleg megszabadulni a rózsaszín penésztől a zuhany alatt?

  Észrevettél néhány szokatlan elszíneződést a fürdőszoba felületén? Ezekkel az eltávolítási és megelőzési tippekkel küldd el a csúnya rózsaszín penészcsomagolást.


  K: Megijedtem, hogy nemrégiben rózsaszín penészt találtam a vendégfürdő zuhanyfugában. Ez olyan rossz, mint a mérgező fekete fajta? És ha igen, hogyan tudok megszabadulni tőle?

  Ellentétben az olyan szokványos zöld penészgombákkal, mint a Cladosporium vagy a hírhedt mérgező fekete penész,  a Stachybotrys chartarum, a zuhany alatt lévő rózsaszín „penész” valójában egyáltalán nem penészgomba. Az elszíneződés a Serratia marcescens biofilmjéből – vagyis egy baktériumkolóniából – származik. A levegőben szálló baktériumfajok nedves környezetben, például zuhanyzókban virágoznak, ahol a szappanhabban lévő ásványi lerakódásokkal, a szappan- és samponmaradványokban pedig zsírlerakódásokkal táplálkoznak.

  Míg a legtöbb egészséges ember számára ártalmatlan, akinek bőrét felüti a rózsaszín penészt egy zuhany alatt,  különféle betegségeket (pl. húgyúti vagy hólyagfertőzést) okozhat, ha a szemen vagy nyílt sebeken keresztül bejut a szervezetbe. Ezeknek a betegségeknek a súlyossága és változatossága növekszik a károsodott immunrendszerű egyéneknél. Jobb félni, mint megijedni: A legjobb, ha eltávolítod a biofilmet, mielőtt a baktériumok elszaporodnának, és megnőne a kitettsége.

  Szerencsére a világos rózsaszíntől a sötétvörösig terjedő elszíneződés (a baktériumok által termelt pigment eredménye) megkönnyíti a zuhanyról, a falakról, a padlóról, a munkalapokról, a zuhanyajtókról és a függönybetétekről történő felismerést és eltávolítást. Az alapvető háztartási tisztítószerek és az előttünk álló technikák használatával megszabadulhatsz a rózsaszín penésztől a kemény és puha zuhanyfelületeken, és megakadályozhatod, hogy visszatérjen.

  Dörzsöld le a biofilmet a kemény zuhanyfelületekről szódabikarbónával

  A Serratia marcescens makacs biofilmje csak keveréssel és könyökzsírral távolítható el. Kezdd azzal, hogy egy negyed csésze szódabikarbónából és egy evőkanál folyékony mosogatószerből álló, enyhén folyós pasztát keverj össze egy kis tálban. Viselj kesztyűt, védőszemüveget és légzőkészüléket, hogy korlátozd a baktériumoknak való kitettséget, majd mártsd a puha sörtéjű súrolókefe sörtéit az előkészített pasztába, és erőteljesen dörzsöld le a biofilm látható foltjait. Ennek a folyamatnak meg kell lazítania és fel kell emelnie a biofilmet.

  Amikor befejezted a súrolást, öblítsd le a fellazult biofilmet a zuhany alatt úgy, hogy nedves törülközővel töröld le a súrolt területeket, vagy kapcsold be és vedd le a zuhanyfejet, hogy a nyálkát a lefolyóba öblítsd.

  Fertőtlenítsd ugyanazokat a zuhanyfelületeket, ahol a rózsaszín penészt láttad

  Nem elég egyszerűen eltávolítani a színt; fertőtlenítened kell a felületet, hogy eltávolítsd a megmaradt baktériumokat, és megakadályozd azok visszatérését. A fehérítő a legjobb megoldás, mivel kettős feladata, hogy megöli az utolsó baktériumokat és feloldja a nyomában maradt makacs foltokat. Önts egyenként hat uncia klóros fehérítőport és meleg vizet egy 12 unciás spray-palackba, majd helyezd vissza a kupakot, és óvatosan rázd meg az üveget. Permetezd az oldatot közvetlenül a súrolt zuhany kemény felületére, és hagyd, hogy az oldat 10 percig a zuhany alatt álljon. Ezután egy friss, puha sörtéjű súrolókefével enyhén dörzsöld le a szórt területeket, öblítsd le még egyszer, és töröld szárazra a zuhanyfelületeket egy tiszta törülközővel vagy gumibetéttel.

  Dobd be a zuhanyfüggönyöket a mosógépbe a fertőtlenítéshez

  A zuhanyfüggönyök a rózsaszín penészesedés kedvelt helyszínei, mivel ritkán tisztítják meg, és általában szappan- és samponmaradványokkal vannak tele. A rózsaszín árnyalatú függöny áthúzása a mosógépen kíméletes, meleg vízzel végzett mosási ciklussal hatékonyan eltávolítod a  Serratia marcescens baktériumokat és a kapcsolódó foltokat. Először feltétlenül ellenőrizd a függöny ápolási címkéjét, hogy megbizonyosodj arról, hogy mosógépben mosható, majd szárítsd meg a függönyt a szabadban egy napsütéses napon, mielőtt újra felakasztod a zuhany alá.

  Tartsd távol a biofilmet

  A rózsaszín penész egy makacs biofilm, amely gyakran újra megjelenik a kemény és puha zuhanyfelületeken, még azután is, hogy megtetted az alábbi lépéseket az eltávolítására. Könnyítsd meg a fürdőszobai takarítási feladataid azzal, hogy megfogadod az alábbi tippeket, hogy megakadályozd az új biofilm kialakulását:

  • A Serratia marcescens nagyobb valószínűséggel terjed a nedves területeken, ezért minden használat után szárítsd meg vagy töröld le a zuhany kemény felületét, hogy eltávolítsd a felesleges vizet.
  • Használj vízzel megnedvesített papírtörlőt, minden használat után töröld le a szappan- vagy samponmaradványokat, ahol összegyűlik a zuhany alatt. Ezután egy száraz papírtörlővel töröld át ismét ezeket a területeket.
  • Kéthetente távolítsd el a szappanhabot a kemény zuhanyfelületekről. Permetezd be a zuhany szappanhabos területeit 50-50 %-os fehér ecet és meleg víz oldatával egy evőkanál mosogatószerrel, majd hagyd hatni 15 percig. Ezután puha sörtéjű kefével dörzsöld le a permetezett területeket. Öblíts le mindent, amit leoldottál a csempéről és az üvegről, és törölközővel szárítsd meg vagy töröld le az összes nedves felületet.
  • A zuhanyfüggönyöket, ha van, havi rendszerességgel, meleg vízzel, kíméletes ciklusban mossuk gépi mosással.
  • Azonosítsd és javítsd ki a szivárgó zuhanyfejeket vagy csaptelepeket, amelyek túlzott nedvességet okozhatnak a zuhanyban.
  • Zuhanyozás előtt kapcsold be a fürdőszoba elszívóventilátorát, majd hagyd bekapcsolva 20 percig, hogy segítsen kiszárítani a levegőt a szobában. A rózsaszín anyag nagyobb valószínűséggel terjed, ha túlzott nedvesség van a levegőben.
  • Zuhanyozás közben tartsd zárva a fürdőszoba ablakait. Ellenkező esetben, mivel a Serratia marcescens levegőben szálló baktériumfaj, a  szabadból is beszállhat a fürdőszobába.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!