2023. március 25. szombat
More

  Hogyan teszteld a penészgombát otthonodban? – 4. rész

  GYIK a penészvizsgálatról

  A penészvizsgálat megtanulásának bonyolultsága és fontossága miatt érthető, ha van még néhány kérdésed. Tekintsd meg az alábbi GYIK-et, ha többet szeretnél megtudni a penészvizsgálatról és -tesztelésről.

  K: Mi a különbség az egyes penészek között?

  Bár előfordulhat, hogy a penész kifejezést általánosságban használják, van néhány alapvető különbség az organizmusok között. Míg az egyik penész mindig lapos vagy lisztes megjelenésű, fehér vagy szürke színű, a másik gyakran megemelkedett, homályos vagy nyálkás, és különböző színű lehet, például fekete, zöld, kék vagy piros.

  Egy másik lényeges különbség az, hogy a penész a felszín alá is fúródhat, de akár egy felületi gomba is lehet, amelyet könnyebben észre lehet venni. A penész nagyobb egészségügyi kockázatot jelent. Amellett, hogy légúti problémákat okoz,  negatív hatással lehet az idegrendszerre is.

  K: Hogyan néz ki a fekete penész?

  A fekete penész úgy néz ki, mint egy fekete folt. Leggyakrabban magasabb nedvességtartalmú területeken található meg, különösen azokon, amelyeket elöntött a víz. A feketepenész kimutatásának másik kulcsfontosságú részlete, hogy gyakran körkörös növekedési mintát követ. Keresd a kerek foltokat, amelyek együtt nőnek; egyesek kisebbek lehetnek egy hüvelyknél, mások sokkal nagyobbak.

  K: Hogyan néz ki a penész?

  A penész általában szürke vagy fehér színű. Ez egy felületi penész, amely lapos marad, ahogy nő. A penésznek porszerű állaga is lehet.

  K: Megvizsgálható egy személy penészgomba-expozíció szempontjából?

  Noha vannak olyan tesztek, amelyek célja a penészesedés azonosítása, ezek nem 100 százalékosan megbízhatóak. Előfordulhat azonban, hogy az elsődleges orvosod felmérheti a tüneteid, és vérvizsgálatokat vagy bőrszúrási teszteket végezhet, hogy többet megtudjon a penészérzékenységedről.

  K: A penészteszt-készletek kimutatják-e a falon belüli penészedést?

  A penész eltávolítása a falakon fontos, de azt is tudnod kell, hogyan lehet észlelni a penészt a falakban, hogy a probléma teljes mértékben orvosolható legyen. A penészvizsgáló készletek kimutatják a penészt a levegőben. Tehát, ha a falon belüli penészspórák a levegőbe kerülnek, akkor észlelni fogják őket. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a tesztkészlet nem talál penészedést a falakon belül.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!