2023. március 27. hétfő
More

  Hogyan teszteld a penészgombát otthonodban? – 2. rész

  A háztartási penészgombák leggyakoribb típusai

  Bár több ezer penészfaj létezik, a legtöbb lakástulajdonos aggódik a Stachybotrys chartarum miatt, amelyet „mérgező penésznek” vagy „ fekete penésznek” neveznek. Ez a penészfaj valójában meglehetősen ritka, de egyike a számos penészgombának, amelyek nagy mennyiségű mikotoxint (veszélyes penészalapú vegyi anyagokat) termelnek, amelyek veszélyes otthoni környezetet teremthetnek. Ennek ellenére bármely penészfaj egészségügyi kockázatot jelenthet, ha hagyják, hogy ellenőrizhetetlenül növekedjen. A biztonság kedvéért az életképes penészteszttel azonosított összes penészgombát gyorsan kell kezelni és el kell távolítani.

  Az alábbiakban bemutatunk néhány leggyakoribb penésztípust, amelyek megtalálhatók az otthonokban.

  • Mucormycetes: A Mucormycetes gombák, köztük a Cunninghamella bertholletiae, a Rhizomucor fajok és a Syncephalastrum fajok, leggyakrabban nyáron és ősszel találhatók meg a talajban. Nehéz teljesen elkerülni ezeket a penészgombákat, de általában ártalmatlanok a legtöbb ember számára.
  • Alternaria: Az alternaria alternata egy allergiát okozó penészgomba, amely elterjedt a környezetben, és a szabadból is bevihető az otthonba. Ha bekerült, gyorsan elterjedhet az otthonban, ezért fontos a fehérítőt tartalmazó tisztítószerrel történő azonnali eltávolítás.
  • Aspergillus: Míg a legelterjedtebb a levegőben, az Aspergillus megtalálható a talajban, a komposzthalmokban, a tárolt gabonaszemekben és a korhadó növényekben is. Miután bevitték egy otthonba, megnőhet és elterjedhet olyan felületeken, mint például a ruházat, a bőr vagy az építőanyagok, különösen nedves helyeken.

  Hogyan használjunk penészteszt-készletet?

  A penészteszt-készletek széles körben beszerezhetők a lakberendezési boltokban és az online kiskereskedőknél, de nem minden tesztkészlet egyforma. Néhányat úgy terveztek, hogy csak azt állapítsák meg, hogy van-e penész a felületeken. A belélegzett levegőben lévő penészspórák teszteléséhez vásárolnod kell egy működőképes penészes készletet, például a Seeml Labs Mold Inspector in a Box-ját. A legtöbb minőségi penészteszt 20 és 45 dollár között van.

  A teljes tesztelési folyamat néhány napot vesz igénybe. Ha az elvégzett teszt azt állapítja meg, hogy penészgombák vannak jelen az otthonodban, akkor elküldheted a vizsgálati anyagokat egy laboratóriumba, amely újabb vizsgálatot végez annak meghatározására, hogy milyen típusú penész van jelen. Ez a laboratóriumi elemzés további 40-70 dollárt futtathat.

  Megjegyzés: Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége egyetlen márkájú otthoni penészteszt-készletet sem támogat. Inkább azt javasolja, hogy a lakástulajdonosok vizsgáltassák meg otthonukat, ha aggódnak a penész jelenléte miatt. Tehát használd ezeket a barkácsoló készleteket egy kis sóval: Hasznosak lehetnek a gyanúk megerősítésében, ha azon gondolkodsz, hogy van-e penészgomba. Természetesen, ha a tünetek láthatóak és súlyosak, a legjobb, ha szakembereket hívunk, hogy teszteljék a penészgombát, és távolítsák el a telepeket az otthonodból.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!