2024. április 24. szerda
More

    Mennyibe kerül a penészmentesítés? – 5. rész

    Érzékenység a penészre

    Azoknál  a lakástulajdonosok, akik már tudják, hogy allergiásak vagy érzékenyek a penészgombára, minden dohos szag vagy fizikai tünet megnyilvánul náluk. A penész által termelt allergének az enyhétől a súlyosig terjedő tüneteket okozhatnak, amikor megérintik vagy belélegzik őket, és a tünetek késve jelentkezhetnek. A penész is kiváltó ok lehet az asztmás betegeknél. Ha nehéz meghatározni a szag vagy a tünetek másik forrását, itt az ideje a penészgomba felmérésének. Azok, akik tudják, hogy érzékenyek, ne próbálkozzanak az eltávolítással, mert az eltávolítási folyamat során szétterjeszthetjük a spórákat. Néhány mérgezőbb penészgomba negatívan befolyásolhatja a lakók egészségét, még akkor is, ha nem allergiásak. Coppola elmagyarázza a penészgombáknak való kitettség néhány tünetét: „Nagyon gyakoriak lehetnek a fokozottabb allergén típusú reakciók, mint például a szemviszketés, az orrfolyás és a száraz köhögés. De a memória problémák, a központi idegrendszeri rendellenességek, a gyors súlygyarapodás vagy fogyás, vagy a hajhullás problémája esetén általában a mérgezőbb organizmusok működnek.”

    Széleskörű növekedés

    Míg a legtöbb lakástulajdonos időnként egy kis penészfoltra bukkan, és penészölővel vagy fehérítővel kezeli, az EPA azt javasolja, hogy minden 10 négyzetlábnál nagyobb területet szakszerűen kell értékelni.

    Penész jelenléte a HVAC rendszerben

    A HVAC rendszerek különösen hajlamosak a penészgombák növekedésére. Természetüknél fogva a levegőt és a nedvességet egyik helyről a másikra mozgatják a sötét, kanyargós, sok résekkel rendelkező csővezetéken keresztül. Szinte lehetetlen, hogy egy háztulajdonos egyedül tisztítsa meg otthona csővezetékeit. A rendszer tisztán tartása rendszeres karbantartással és tisztítással segít megelőzni a penészesedést, de amint a penész jelen van, fontos a lehető leggyorsabban és alaposabban eltávolítani, mielőtt a rendszer átterjedne az otthon más területeire.

    Kárjavítás szükséges

    Ha a penész elég széles körben elterjedt ahhoz, hogy károsítsa az építőanyagokat, vagy szükségessé tegye a szőnyegek vagy padlók eltávolítását, professzionális kármentesítés javasolt. A penészes szőnyeg felhúzása valószínűleg mindenhol szétteríti a spórákat, és új kolóniák kiindulópontja lehet. A falakba mélyen benőtt penész további kezelést igényelhet a szegecseken és a falak mögötti kereteken; ez segít abban, hogy a probléma orvoslásra kerüljön, mielőtt a háztulajdonos kicserélné az anyagokat, és megakadályozhatja az azonnali újranövekedést.

    Penészmentesítés: barkácsolás és szakember felvétele

    A 10 négyzetlábnál kisebb penészes otthonok esetében az EPA azt tanácsolja, hogy ez elég kicsi terület ahhoz, hogy egy háztulajdonos megbirkózzon vele. Figyelemre méltó figyelmeztetés azonban, ha a penészt szennyezett víz okozta, vagy a háztulajdonos allergiás. Ebben az esetben a háztulajdonos kapcsolatba kíván lépni egy professzionális penészmentesítő szolgálattal, hogy megoldja a problémát.

    10 négyzetméternél nagyobb penészfertőzés esetén, vagy ha a lakástulajdonos érzi a penészszagot, de nem látja, a szakember azonnal és alaposan meg tudja oldani a penészesedést. Nagy az esélye annak, hogy a probléma a vártnál mélyebbre hat, és még nagyobb az esélye annak, hogy a háztulajdonos nagyobb problémát okoz a láthatatlan penészkolóniák felkutatásával és megzavarásával. A szakembereket arra képezték ki, hogy finom nyomokat követve megtalálják a penészgombát, és olyan helyeken is megtalálják, ahol a legtöbb lakástulajdonosnak eszébe sem jutna megnézni. Például a HVAC rendszerben előforduló penészesedés teljesen észrevétlenül terjesztheti az allergéneket az egész otthonban. Egy szakember nagyobb valószínűséggel találja meg a nedvesség forrását, és lesz védőfelszerelésük hozzá, amelyek hatékonyabbak és eredményesebbek, mint a bármelyik lakberendezési boltban kaphatóak. Mivel nagyon sokféle penész létezik, amelyek fizikailag nagyon sokféle hatással vannak mind az emberekre, mind az építőanyagokra, ez az a helyzet, amikor valóban megéri képzett technikusok bérlése a penész teljes eltávolítására és az esetleges károk kijavítására.

    Hogyan takaríthatsz meg pénzt a penészgomba-mentesítési költségeken?

    A penészmentesítés során a legkritikusabb tényező az azonnali cselekvés. Azok a lakástulajdonosok, akik elhalasztják a penészmentesítést, valószínűleg többet fognak fizetni, ha végre szakembert keresnek, mivel jó esély van arra, hogy a penész elterjedt. A penészgombával az a probléma, hogy még ha ez most nem is nagy ügy, valamikor az lesz, akár napokon belül, ha nem tesznek azonnali intézkedéseket. Egy kis növekedés kezelhető; egy nagy növekedés pusztító lehet mind pénzügyi, mind egészségügyi szempontból. Ha a penészre utaló jelek jelen vannak, a lakástulajdonosok azonnal cselekedni akarnak. Számos más módja is van a penészmentesítés költségeinek megtakarításához.

    • Tedd az otthonodat védetté a penészesedés ellen az esetleges szivárgások vagy vízkárok azonnali kijavításával és megtisztításával.
    • Ha a penészes terület kisebb, mint 10 négyzetláb, azonnal tisztítsd meg egy kereskedelmi tisztítószerrel.
    • Nagyobb területek vagy rejtett penész esetén haladéktalanul hívj szakembert – ne próbáld meg kijavítani, mert a probléma továbbterjedését kockáztatod.
    • Tisztítsd meg, fertőtlenítsd vagy távolítsd el a penésznek kitett tárgyakat az otthonodból, hogy elpusztítsd az eltévedt spórákat és megelőzd az ismétlődő problémákat.
    • Főleg nagyobb problémák esetén a lakástulajdonosok felvehetik a kapcsolatot biztosítótársaságukkal, hogy megtudják, a lakástulajdonos-biztosításuk fedezi-e a penészgombát. Néha a lakásbiztosítás fedezi a penészgombát, de általában csak akkor, ha fedezett veszély okozza, és akkor is csak eseti alapon. Ha egy második penészképződés következik be egy elhárítatlan vízkár vagy egy javítatlan szivárgás következtében, akkor azt nem fedezik, és előfordulhat, hogy az árvíz okozta penészre bizonyos területeken nem terjed ki, kivéve, ha a háztulajdonos árvízbiztosítással is rendelkezik.
    • Gyűjts össze becsléseket több neves penészgomba-elhárítási vállalattól, de ne válaszd ki automatikusan a legolcsóbb árajánlatot. Hasonlítsd össze az egyes vállalatok által kínált szolgáltatásokat, és ellenőrizd a referenciákat. Az alacsony árajánlat tükrözheti a szabványok alatti vagy sarokvágásos eljárásokat, az otthon és a technikusok kevésbé védelmét, vagy kevesebb tapasztalatot.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!