2024. április 27. szombat
More

    Hogyan teszteld a penészgombát otthonodban? – 1. rész

    Ha arra gyanakszol, hogy a penészgombák szennyezik a beltéri levegő minőségét vagy megbetegítenek, a környezet tesztelésének a teendők listája élén kell szerepelnie. Így kaphatsz pontos leolvasást a penészvizsgáló készletről.


    Előfordult már, hogy bementél a fürdőszobába, és összeráncoltad az orrod, mert annyira dohos volt a hely? Nem újdonság, hogy a nedves negyedek kiváló táptalajok a penésznek, a gombáknak, amelyek elősegítik a természetes elemek biológiai lebomlását. De bár jelenlétük létfontosságú lehet a komposzthalom számára, otthonokban és épületekben ez nem kívánatos. Ha a gombaspórák a levegőben felszaporodnak és belélegzed, egészséged romolhat.

    Néha a dohosságot a penész jelenlétére utaló egyéb jelek is kísérik: elszíneződött foltok a falakon és a padlón, légúti problémák kialakulása és észrevehető páratartalom. Máskor kevésbé nyilvánvaló, hogy egyáltalán van probléma. Ha aggódsz amiatt, hogy otthonod levegőjét veszélyezteti a penész, megnyugodhatsz, ha pontosan tudod, hogyan tesztelheted a penészgombát.

    Szerencsédre a tesztelés olyan egyszerű, mint egy életképes penészvizsgáló készlet vásárlása, és a minták gyűjtése stratégiai helyeken az alábbi utasításokat követve. A tesztelés után két dolog fog történni: Az eredmény negatív lesz, ami azt jelzi, hogy a dohos szag átmeneti, könnyen orvosolható probléma. Vagy a teszt felfedi a penész jelenlétét otthonodban. Ha a teszt eredménye pozitív a penészspórákra, a legjobb megoldás az, ha elküldöd a tesztet egy laboratóriumba, hogy megállapítsák, milyen típusú penészről van szó, és hogyan kell hatékonyan kezelni.

    Mielőtt elkezded

    A penésznek nedvességre van szüksége a növekedéshez, ezért a legvalószínűbb, hogy nedves, párás helyeken találod meg. A vízvezeték-szivárgások például gyakran penészesedést váltanak ki, és amint megtalálod a forrást, azonnal javítani kell. Az otthon bármely részén látható penészt azonnal el kell távolítani a biztonságos penészeltávolítási módszerek betartásával vagy egy professzionális penészeltávolító cég felkérésével.

    Mi van azzal a penészgombával, amit nem látsz? Ha dohos szagot észlelsz, de nincsenek látható penésznyomok (fekete, fehér vagy barnás bevonat), akkor előfordulhat, hogy ott penészesedik, ahol nem látod. Az alábbiakban bemutatjuk azokat a leggyakoribb helyeket, ahol a penész észrevétlenül elszaporodik, és így okos helyek a penész tesztelésére:

    • A hűtőszekrény mögött
    • Újság- vagy kartonköteg alatt
    • A gipszkarton mögött vízvezetékeket tartalmazó fali csapos terekben
    • Mosogatók alatt
    • A falfal mögött a szivárgó ablakok körül
    • Szellőzőcsatornákban
    • Egykor nedves szőnyeg alatt (elárasztás, szőnyegtisztítás)
    • Az akusztikus mennyezetcserepek hátoldalán (ha a tető szivárgott)
    • Minden árvíznek kitett gipszkarton mögött

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!