2023. március 27. hétfő
More

  Mennyibe kerül a penészmentesítés? – 4. rész

  Ulocladium

  Leggyakrabban a súlyos vízkárosodás tünete, az Ulocladiumnak sok nedvességre van szüksége a növekedéshez. Az ulocladium nagyon gyorsan terjed, és általában számos más penészfajta között is megtalálható. Barna vagy szürke színéről és velúrszerű textúrájáról lehet felismerni. A lakástulajdonosok valószínűleg 1000 és 4000 dollár közötti összeget fognak fizetni az Ulocladium kármentesítéséért.

  Fehér penész

  Szintén a színezéssel összegyűjtött különböző penészgombák csoportja, a fehér penészgombák azért veszélyesek, mert képesek összekeveredni hordozóanyagaikkal, így messzebbre terjednek, mielőtt felfedeznék. Mivel korán nehezebb megtalálni őket, a probléma általában szélesebb körben elterjedt, mint a legtöbb penész esetében, mire felfedezik őket, és a költségek általában az 1500 és 5000 dollár közötti átlagos tartomány felső határa felé torzulnak.

  Penészmentesítésre van szükségem?

  A penész alattomos. Bár ideális esetben minden alkalommal nyilvánvaló, elmosódott növekedésként jelenne meg, ez nem így működik; a penész a sötét, nyirkos helyeket részesíti előnyben, amelyek megnehezítik a korai felismerést. Mikor szükséges a penészmentesítés? Figyelembe kell venni néhány figyelmeztető jelet. Ha egyértelmű, hogy probléma van, itt az ideje, hogy dönts a szakmai segítség igénybevétele vagy a munka önálló megoldása között. Ellentétben azzal a sok döntéssel, hogy kérjünk-e segítséget vagy sem, a penészgomba-mentesítésnek van néhány egyértelmű iránymutatása arra vonatkozóan, hogy mikor kell ezt megtenni.

  Penészesedés jelei

  Az otthoni penészesedés jelei finomak vagy nyilvánvalóak lehetnek. Ha tisztában vagy a finom jelekkel, akkor nehezebb lesz véletlenül elvetni őket, és a háztulajdonos gyorsabban eljut a probléma gyökeréhez.

  • Dohos szag: Sok szó leírhatja a rejtett penész illatát, beleértve a nyirkos, poros, dohos, földes és húsos illatot. Az illata lehet enyhe vagy elsöprő. Ha túlterhelt, a háztulajdonosoknak a lehető leghamarabb segítséget kell hívniuk. De még az enyhe penészszag is problémát okozhat, amely egy egész nap zavartalan helyiségben marad, vagy akkor jelenik meg, amikor kint esik az eső. Ez az illat lehet a legjobb jelzés arra, hogy probléma van, és érdemes megvizsgálni. A lakástulajdonosok ellenőrizhetik a mosdókagyló alatt, a lefolyócsövek közelében és az otthon más nedves helyein. Az, hogy a probléma nem látható, nem jelenti azt, hogy nem is létezik.
  • Fehér, fekete vagy zöld növedékek a falakon: A penésznek többféle típusa is előfordul, amelyek foltok vagy szőrös szigetek formájában jelennek meg a falakon, a mennyezeten, a padlón vagy a szöveteken. Ismétlem, ezeket nem szabad egyszeri aberrációkként elvetni, hacsak nem nagyon nyilvánvaló a forrás. Ha egy díszpárna véletlenül kimaradt az esőben, majd néhány napig a paravánon ült, és a nedves redőkben penészképződés alakult ki, az valószínűleg nem egy széles körben elterjedt probléma jele. De ha egy megrepedt ablakon az idő múlásával szürke pontokból álló szóráskép alakul ki, akkor ezt érdemes megvizsgálni.
  • Egészségügyi problémák: Tavasszal és nyáron gyakran előfordulnak allergiás tünetek. De ha ezek a tünetek váratlan időpontban, vagy hirtelen, hosszabb időn keresztül jelentkeznek, akkor előfordulhat, hogy az otthonon belüli penészgombák okozzák őket, és nem a külső pollen.
  • A közelmúltban bekövetkezett vízkár : A nedvesség jótékony hatással van a penészesedésre, ezért minden olyan közelmúltbeli esemény, amely növeli a nedvességet vagy a páratartalmat egy otthonban, okot ad a penészgomba növekedésének vizsgálatára. Még ha nem is látható penész, előfordulhat, hogy a növekedés nem látható, különösen akkor, ha a felesleges vizet hosszú ideig állni hagyják.
  • Vetüléses, hámló vagy elszíneződött falak: Minél hosszabb ideig nem gátolod a penészképződés, annál nagyobb kárt okozhatsz a gipszkartonban. Mivel a gipszkarton porózus, a penész idővel a felület deformálódását és leválását okozhatja, és a lakástulajdonosok bizonyos területeken sötétedést vagy elszíneződést észlelhetnek. Csempe padló és fal esetén a sötétedő habarcs a penészesedés másik jele.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!