2024. április 26. péntek
More

    Mennyibe kerül a penészmentesítés? – 2. rész

    A probléma mérete

    A penészprobléma mérete befolyásolja az eltávolítás költségeit. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szerint a 10 négyzetláb alatti penészesedés-mentesítési projektekkel általában a háztulajdonos foglalkozhat, feltéve, hogy a penészt nem a szennyvíz okozta, és a háztulajdonosnak nincs légúti érzékenysége. A barkácsolás helyreállításának egyetlen költsége a penésztisztító és a védőfelszerelés.

    Ha a penész jóval túlterjedt ezen a méreten, a munka négyzetlábként 10 és 25 dollár között lehet, és ha a penész mély és széles felületen is szétterül, akkor az eltávolítás ára még magasabb lehet. Ez részben az oka annak, hogy olyan kritikus fontosságú a penésztől való megszabadulás, amint egyértelművé válik, hogy probléma van: még ha a kezdeti probléma túl drágának tűnik is a javításhoz, a probléma az idő múlásával egyre nagyobb és drágább lesz.

    A forma típusa

    Bár riasztónak tűnhetnek, mert gyorsan terjednek a felületen, a felületi penészgombák (amelyek az építőanyagok tetején maradnak) könnyen eltávolíthatók, általában tisztítószerekkel. Ezeknek a penészgombáknak az eltávolítása olcsóbb, és barkácsmunkát jelenthet egy olyan lakástulajdonos számára, aki ismeri a penészgombák elpusztítását.

    A gipszkarton, fa és beton felületén átmenő, valamint a szőnyeg alatt és a falak mögött virágzó penészgombák eltávolítása költségesebb. Ennek oka a probléma észlelésének és helyének meghatározása, valamint a falak, mennyezetek, padlók és bútorok eltávolításának vagy cseréjének szükségessége. Ezen túlmenően, ha a penészt feketepenészként vagy más, különösen mérgező fajtaként azonosítják, drágább lehet az eltávolítása, mivel szakemberekre, védőfelszerelésekre és az egész ház szellőztetésére van szükség.

    Munkaerő

    A penészmentesítés nem egy átlagos ezermester munka, bármilyen képzett is legyen. Tehát mi az a penészmentesítés, és miért kerül többe? Az ezt a szolgáltatást nyújtó penészeltávolító cégek képzett technikusokat és csúcsminőségű berendezéseket használnak, hogy biztosítsák a pontos és megfelelő eltávolítási technikák alkalmazását, és ellenőrizzék a penészképződés állapotát az eltávolítás befejezése után. A munkadíjak magukban foglalják a munkával töltött időt, de tartalmazzák a nagy hatékonyságú vákuumfelszerelések és védőfelszerelések költségeit is – a kesztyűtől a teljes testet fedő ruhákig és a légzőkészülékkel ellátott arcmaszkokig – a munkához szükség szerint. A penészeltávolítási költségek hozzávetőleg 60 százaléka munkaerő, a másik 40 százalék az anyagok.

    Ez nem jelenti azt, hogy a lakástulajdonosoknak automatikusan úgy kell dönteniük, hogy maguknak távolítsák el a nagy penészgombát; megvan az oka annak, hogy a professzionális cégek légtisztítókat és védőfelszereléseket használnak. A penész nem kozmetikai probléma, és különösen az agresszív vagy mérgező penészgombák esetén, ha egy nagy problémát professzionális szakértelem és felszerelés nélkül próbálunk megoldani, akkor valószínűleg elterjesztjük a penészt a lakásban, nem pedig eltávolítjuk. Ez a költség 60 százaléka megvédi az otthont és lakóit azáltal, hogy olyan technikusok szakértelmét vonja be, akik biztonságosan helyreállíthatják az otthont olyan helyre, ahol a lakók biztonságosan lélegezhetnek. A „penészeltávolítás a közelemben” kifejezésre keresve a lakástulajdonosok képet kaphatnak a régiójukra jellemző költségekről.

    További költségek és megfontolások

    A jelentős penészprobléma orvoslása nem csupán a penész eltávolítását jelenti; nagyméretű növekedés esetén a kármentesítési folyamat magában foglalhatja a gipszkarton, a csempe és a szőnyeg jelentős darabjainak eltávolítását. A penészmentesítés költségeinek kiszámítása során ezek a többletköltségek meredeken emelkedhetnek. Egyes kármentesítési szolgáltatások helyreállítási szolgáltatásokat is nyújtanak, és bár nagyszerű, ha a munka különböző részeit egy bérbe vonod, érdemes több becslést is kérni a helyreállítási munkákra. Ha helyreállításra van szükség, valószínűleg többe fog kerülni, mint maga a helyreállítás, így a hozzáértő háztulajdonos nem lesz biztos abban, hogy a helyreállítási szolgáltatást elvégeztesse, amíg a szükséges munka mértéke nyilvánvalóvá nem válik.

    Kárelhárítás

    Néha a penészesedés okozta kár olyan egyszerű, mint a festék lekaparása vagy feloldása azon a területen, ahol a penészt eltávolították, és a felület helyreállításának költsége olyan olcsó, mint egy festékdoboz. A spektrum másik végén a zuhanyfal mögötti penészeltávolítás azt jelentheti, hogy új gipszkartont, csempét és habarcsot kell beépíteni – ez sokkal nagyobb és munkaigényesebb projekt. Ez a fokú nedvesség azt is jelentheti, hogy a falat tartó faszegecsekben korhadás van, amelyet szintén ellenőrizni és javítani kell.

    A felületjavításon túlmenően a penészvizsgálónak vagy -javítónak segítenie kell a lakástulajdonosoknak a penészesedés forrásának azonosításában, ugyanis lehetséges, hogy a penész a sérült vagy szivárgó csövek eredménye. Ha ez a helyzet, a háztulajdonosoknak bele kell foglalniuk a vízvezeték-szerelő bérbeadásának költségeit a szivárgások javítására a fal lezárása előtt. A penészesedést elősegítő víz vagy a kármentesítési folyamat által okozott jelentős károk 2000 és 20000 dollár között mozoghatnak.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!