2024. április 23. kedd
More

    Milyen illata van a penésznek? – 1. rész

    Milyen illata van a penésznek? A penész kellemetlen, dohos szagot okozhat. Íme, mik ezek a szagok, és hogyan azonosíthatod őket.


    K: Furcsa dohos szag van az alagsoromban. Kinyitottam az ablakokat, de a szag nem tűnik el. Ez penész? Milyen illata van a penésznek?

    V: Ez az egyik legnagyobb félelem minden háztulajdonos számára: egy titokzatos, tartós, dohos szag. Honnan jött? Hogyan került oda? És hogyan lehet megszabadulni tőle? Lehet, hogy a lakástulajdonosok jó úton járnak, ha elkezdenek azon töprengeni, hogy ez penészszag? A penész azonban különböző szagot vehet fel, és különböző helyekre terjedhet, növekedési szakaszától és típusától függően. A lakástulajdonosoknak tudniuk kell, hogyan azonosítsák és távolítsák el a penészt, valamint hogyan akadályozzák meg annak terjedését és újbóli megjelenését.

    Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan lehet azonosítani a penészgombát az általa keltett szag alapján, és mit kell tenni, ha penészt észlelsz az otthonodban.

    A penésznek dohos vagy földes szaga lehet, különösen akkor, ha csak most kezd kialakulni

    A penész szagát általában „dohos”-ként írják le. Ez egy állott és nyirkos illat, amely a levegőben marad. Ez az egyik legelső és legvilágosabb jele a penészesedésnek. Néhány gyakori penészfajta, például a fekete penész, szintén földes szagot bocsáthat ki.

    Ha a kezdeti illat nem túl csípős, akkor valószínű, hogy a penész most kezdett kialakulni. A penészgombák megfelelő körülmények között akár 24 óra múlva is elkezdhetnek képződni, így egy napon belül előfordulhat, hogy a dohos penészszag a lakásban érezhető.

    Ebben az esetben a legjobb, ha azonnal megtalálod az illat gyökerét, és megszünteted azt. Minél gyorsabban távolítható el a penész, annál kevesebb ideje van elterjedni. A lakástulajdonosoknak tudniuk kell, hogy a növekvő típustól függően a penész az egészségükre is veszélyes lehet.

    David Harley, Certified Mold Inspector (CMI), Certified Mold Remediation Contractor (CMRC) és az AdvantaClean of Badgerland tulajdonosa szerint nem minden penész egyforma. „Minden penészgomba általában allergizáló, kórokozó vagy toxigén” – magyarázza Harley. „Az allergiás penészgomba allergiás reakciókat okoz, például viszkető, könnyező szem; tüsszentés; és fejfájás. A kórokozó penészgomba hajlamos problémákat okozni azoknál az embereknél, akik bizonyos érzékenységgel rendelkeznek a penészgomba iránt, vagy akiknek legyengült az immunrendszerük, vagy olyan krónikus betegségekben szenvednek, mint a COPD vagy az asztma. A toxikus penészgomba általában mérgező az emberre, függetlenül a mögöttes körülményektől. A legveszélyesebb penész a számodra az a penész, amely egészségügyi problémákat okoz.”

    Előfordulhat, hogy a lakástulajdonosok nem tudják, hogy érzékenyek egy adott penészre, amíg nem érintkeznek vele. Harley figyelmeztet: „Mivel minden penészgomba potenciálisan allergén, kórokozó vagy toxigén, minden penészgombát gondosan és szakemberrel kell kezelni.”

    Többféle penész létezik, és mindegyiknek más az illata

    A különböző típusú penészeknek más-más szaga lesz. Például a fekete penész az egyik leggyakoribb penészfajta a háztartásokban. Milyen illata van a fekete penésznek? Sok ember számára dohos pince vagy rothadó levelek illatára emlékeztet. A fekete penész azonban messze nem az egyetlen penészfajta, amely jelen lehet a lakásban. Victor Coppola vezető épületbiológus és a GreenWorks Environmental, LLC alapítója szerint, a penész szaga a bomló hústól az izzadt zokniig terjedhet a fajtájától és a növekedési állapotától függően. „A szagok sokféle dologtól függően változnak, például a nedvességszinttől, az élelmiszerforrásoktól, a helytől, az egyéb mikroorganizmusok jelenlététől (különösen a baktériumoktól), és attól, hogy hol található a penész életciklusa során. A legtöbb penészgomba a „nedves-dohos aroma” kategóriájába tartozik, de ha „izzadt zokni” aroma is jelen van, akkor ezek a baktériumok együtt élnek ebben a környezetben” – mondja Coppola. Ennek oka a mikrobiális illékony szerves vegyületek vagy mVOC-k jelenléte.

    Ha penészszagot érzel, de nem látod, az azt jelentheti, hogy valahol rejtve nő. Tehát milyen szagú a penész a falakban? „Ha az illata inkább egy „húsos-bomlás-dohos” illathoz hasonlít, az az egyik mérgezőbb fekete penészgomba, amely egy falüregben rejtőzik” – mondja Coppola.

    Előfordulhat, hogy az átlagos háztulajdonos nem tud különbséget tenni a penész különböző illatai között, ezért nem szabad megkockáztatnod, hogy hosszabb ideig ki legyél téve a penésznek. Coppola mindenesetre kifejti: „Gyakoribb, hogy aromák sokasága fedi egymást, amit „koktél-effektusnak” nevezünk, ami még bonyolultabbá teszi a dolgokat. A penészeltávolító szakember jobban fel tudja mérni, hogy milyen penész van jelen, és hogyan kell kezelni.

    A penészszag nagyon csípős lehet, és általában egyenletes

    Azok, akik kíváncsiak, hogyan lehet megszabadulni a penészszagtól, tartsák szem előtt, hogy hacsak nem szabadulnak meg a penésztől is, a szag biztosan megmarad. Amikor egyes lakástulajdonosok penészszagot éreznek, az első gondolatuk az lehet, hogy kinyitják az ablakukat, hogy kiszellőzzék a szagokat, és remélik, hogy elmúlik. A szag azonban még nyitott ablakok és levegő keringése mellett is megmarad.

    Minél tovább tart a háztulajdonosnak a szag kezelése, annál jobban terjed, és annál erősebb és szúrósabb lesz a szag. A lakástulajdonosok számára fontos, hogy a lehető leghamarabb elkülönítsék a szag forrását. Ha nem kezelik, a penész új helyekre terjedhet, ami hosszabb és fáradságosabb eltávolítási folyamatot eredményezhet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!