2024. március 28. csütörtök
More

    Megoldva! Mi a teendő a klímaberendezésben előforduló penészesedés ellen?

    Határozd meg a penészesedés mértékét az AC-ban, és tedd meg a megfelelő lépéseket az egészségügyi veszélyek eltávolítására.


    K: Egész nyáron titokzatos, enyhén penészes szag volt az otthonomban, és ma reggel, amikor az ablakklímánk bekapcsolt, észrevettem, hogy a szag összetéveszthetetlenül a készülékből származik. Tudom, hogy nem egészséges penészspórákat tartalmazó levegőt belélegezni, de inkább nem veszek új AC-t, ha magam is orvosolhatom a problémát. Van valami módszer a penész eltávolítására a klímaberendezésről?

    V: A penész  hajlamos a klímaberendezések belsejében növekedni, amelyeket egy ideig nem használnak. Valószínű, hogy a tél folyamán penészesedés alakult ki az egységben, és ezt csak akkor vetted észre, amikor nyáron bekapcsoltad a váltakozó áramú egységet. És joggal aggódsz az egészségügyi problémák miatt, amelyeket ez okozhat: a penészgombák spórái allergéneket termelnek, amelyek torokfájáshoz, fejfájáshoz és különféle légúti tünetekhez vezethetnek. Míg az AC egységben előforduló penész nem az a félelmetes fekete penész (Stachybotrys chartarum), amelyről már hallottál, a penészgombák bármilyen típusú belélegzése légzési rendellenességeket okozhat.

    A penészedés sikeres száműzése az AC-ból attól függ, hogy hol található. Ha a penész hozzáférhető, akkor valószínűleg el tudod távolítani; de ha nehezen hozzáférhető helyen növekszik, valószínűleg ki kell cserélned az egységet. Olvasd el a fürkészési tippeket és a tisztítási lépéseket, amelyekre szükséged van ahhoz, hogy ismét tiszta, biztonságos, hűvös levegőt vigyél az otthonodba.

    Kapcsold ki a légkondicionálót, hogy megakadályozd további penészspórák bejutását otthonodba

    Ha arra gyanakszol, hogy penészgomba van a váltakozó áramú egységedben, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége azt javasolja, hogy kapcsold ki, hogy ne keringhessenek penészspórák, és ne szennyezzék be otthonodat.

    Vizsgáld meg az egységet a probléma mértékének meghatározásához

    Húzd ki az egységet, távolítsd el az elülső rács fedelét (a legtöbb lepattan, de néhányat csavarok tartják a helyükön), majd húzd ki a rács alatti szűrőt. Fogj egy zseblámpát, és vizsgáld meg az egység belsejét, hogy nincs-e benne penészedés jele, amely barna, fekete vagy zöldes foltokként, csíkokként vagy halmazokként jelenhetnek meg, amelyek némelyike ​​homályosnak tűnhet. A penész, a penészgombák gyakori típusa, porszürke vagy fehér foltokat hoz létre. Ha csak néhány penésznyomot találsz a készülék belsejében lévő kemény felületeken, folytasd a tisztítást. Ha tele van erős penészképződéssel, amit a ház felületének legalább egyharmadát lefedő penészlerakódások és a belső működések jelzik, akkor valószínűleg ideje kicserélni az egységet.

    Tisztítsd meg a kis mennyiségű penészt a szekrény belsejéből és/vagy a rácsból

    A váltakozó áramú egységek összeszerelési módja különbözik, ezért tekintsd meg a használati útmutatót, hogy megtudd, hogyan azonosíthatod és szerelheted szét a külső szekrényt, hogy hozzáférhess a belsejéhez. Mielőtt elkezdenéd, szereld össze szerszámait és anyagait, majd vegyél fel pormaszkot, védőszemüveget és kesztyűt.

    Anyagok és szerszámok

    – Csavarhúzó

    – Nedves/száraz porszívó fúvókacsatlakozóval

    – Kereskedelmi AC tekercstisztító

    –  Kerti tömlő

    – Mosogatószappan

    – Fehérítő

    – Nagy műanyag vödör

    – Súrolószivacs

    • Távolítsd el az egységet az ablakról, csavarhúzóval távolítsd el az azt rögzítő keretet. A váltakozó áramú egységek nehezek, ezért toborozz valakit, aki segít elvinni az udvarra vagy az úttestre, és betonfelületre vagy egy nagy rétegelt lemezre helyezni.
    • Távolítsd el a rácsot és a szűrőt az egység elejéről. Áztasd be a szűrőt egy mosogatóba forró szappanos vízzel, amelyhez körülbelül 1/2 csésze fehérítőt adunk.
    • Távolítsd el a szekrény tetejét és hátulját, kövesd a használati útmutatóban található utasításokat.
    • Porszívózd ki a port és a törmeléket a légkondicionáló belsejéből. Használj fúvóka-tartozékot, hogy a lehető legtöbbet kijuttass.
    • Permetezd be a tekercseket (U-alakú fémcsövek az egység eleje és hátulja közelében) kereskedelmi forgalomban kapható tekercstisztítóval, és hagyd, hogy a termék a gyártó utasításai szerint feloldódjon, hogy feloldódjon az AC tekercseken összegyűlt anyag is. A tekercseken lévő gunk tisztítása kulcsfontosságú, mert táptalajt biztosít a penész számára.
    • Permetezd be a tekercseket kerti tömlővel a tekercstisztító oldat eltávolításához. Feloldja a szennyeződést, így azonnal le kell permetezned. Noha az ablakos váltóáramú egységek meglehetősen vízállóak, kerüld a kezelőszervek és az elektromos vezeték csatlakoztatásának helyének permetezését.
    • Tölts meg egy műanyag vödröt néhány gallon forró vízzel és körülbelül 1/2 csésze háztartási fehérítővel.
    • Telíts egy súrolószivacsot a fehérítőoldattal, és töröld le vele az AC egység belső felületeit, eltávolítva a látható penész nyomait. A fehérítő elpusztítja a maradék penészspórákat.
    • Permetezd be a mosogatóba ázott szűrőt a tömlővel, hogy eltávolíts minden szennyeződést.
    • Hagyd az egységet levegőn teljesen megszáradni, ami akár 24 órát is igénybe vehet, mielőtt összeszereled és visszahelyezed az ablakba.

    Tegyél óvintézkedéseket a későbbi penészképződés megelőzése érdekében

    Ha már penészesedett a légkondicionáló egységben, nagyobb a kockázata annak, hogy a tisztítási erőfeszítésed ellenére újra kialakul. Ennek az az oka, hogy a penészgombák az egység belső működésében maradhatnak, amelyet nem tudsz elérni. A por jelenléte az egységben elősegíti a penészspórák megtapadását és növekedését, ezért legyél gyakorlott, néhány hetente távolítsd el a rácsot és a szűrőt, és porszívózd fel az egység belsejét, hogy megakadályozd a por lerakódását.

    Ezenkívül ne kapcsold ki a váltóáramot, ha meleg időben néhány napig vagy tovább nem használod. Ez bevett gyakorlat, amikor az emberek nyaralni mennek, de meleg és párás idő esetén a penész nagyobb valószínűséggel megveti a lábát a váltakozó áramú egységben. Az egység működése közben fellépő légmozgás segít megelőzni a penészesedést. Ha szeretnéd megtakarítani a hűtési költségeket, amikor távol vagy, állítsd a légkondicionáló termosztátját a normálnál magasabb hőmérsékletre. Ha például általában 75 Fahrenheit-fokra állítod be a hőmérsékletet, amikor otthon vagy, akkor indulás előtt állítsd 10 fokkal melegebbre 85 Fahrenheit-fokra. Így az AC nem fog olyan gyakran működni, de időnként még mindig bekapcsol, amikor a ház hőmérséklete emelkedik. Ez lehetővé teszi a levegő keringését az egységen keresztül, és csökkenti a penészképződés kockázatát, amíg távol vagy.

    Cseréld ki az erős penészgombával teli ablakot

    Ha az első ellenőrzés során burjánzó penészgombát észlelsz a légkondicionálóban, ne próbáld meg tisztítani. A látható erős penész azt jelzi, hogy több penész virágzik olyan helyeken, amelyeket nem lehet látni vagy könnyen elérni, például a ventilátormotor burkolatán belül. Alternatív megoldásként felhívhatsz egy penészesedés elleni szakembert, aki megvizsgálja az egységet, hogy megtudd, szakszerűen tisztítható-e, de a konzultáció annyiba kerülhet, mint egy új klíma vásárlása. Lényeg: Egészségtelen belélegezni a penészgomba spórákkal szennyezett levegőt, ezért ha nem tudod hatékonyan megtisztítani az egységet, ki kell cserélni.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!