2024. április 24. szerda
More

    Megoldva! Hogyan néz ki a fekete penész?

    A fekete penész nem csak kellemetlen látvány, de a lakástulajdonosok egészségére is veszélyt jelenthet. Tudj meg többet a fekete penész megjelenéséről és a fekete penész eltávolításának módjáról.


    K: Vannak furcsa fekete foltok, amelyek hirtelen megjelentek a pincém falán. Aggódnom kell, hogy penészes? Hogyan néz ki a fekete penész?

    V: Egyetlen háztulajdonos sem akarja felfedezni a fekete penészt. Nem csak a látványa és a szaga kellemetlen, de a feketepenész bizonyos fajtái egészségkárosító hatásúak is lehetnek. Általában a fekete penész valóban fekete színű, de a növekedési szakasztól függően eltérően is megjelenhet.

    Ha arra gyanakszol, hogy penészgomba növekszik otthonodban, felteheted a kérdést: Hogyan néz ki a fekete penész, és hogyan lehet megszabadulni tőle? Segítségül a következőket kell tudnod a fekete penészről, beleértve azt is, hogy hogyan néz ki, és hol növekszik általában.

    A fekete penész általában fekete foltként jelenik meg, amely magas nedvességtartalmú területet takar, leggyakrabban olyan területet, amely elárasztott vagy víz károsított. Leggyakrabban olyan fürdőszobákban fordul elő, ahol gyakran használt kádak és zuhanyzók találhatók, mivel ez az a terület, ahol a legvalószínűbb az árvíz, a vízkár vagy a nem megfelelő szellőzőrendszer.

    Azonban bármely olyan területet is érinthet, ahol nedvesek a viszonyok, rossz a szellőzés és magas a hőmérséklet; nedves pincék, konyhák és mosókonyhák mind táptalajként szolgálhatnak a feketepenész számára. Még a pangó szivárgások és az árvizek is hozzájárulhatnak a penészgomba növekedéséhez.

    A fekete penész általában olyan fafelületeken jelenik meg, amelyek közelében van vízforrás

    A fekete penész a fafelületeken is elszaporodhat, ha van a közelben vízforrás. A közös helyiségek közé tartoznak a fürdőszoba falán lévő fa díszítőelemek, a konyhai vagy fürdőszobai mosogató alatti szekrények, valamint a nedves pincékben található fabútorok.

    Mivel a fa nagyon porózus, a penész képes a felszínen növekedni, miközben mélyen gyökeret hoz. A fafelületeken kialakult fekete penészt különösen nehéz eltávolítani.

    A fekete penész általában foltok vagy kis körök formájában terjed, de lehet szabálytalan mintázata is

    A fekete penész általában körkörös mintázatban nő, a kerek telepek egy hüvelyktől több hüvelykig terjednek. Terjedhet koncentrikus körminta formájában is. Gyakran előfordul azonban, hogy sötét vagy fekete szabálytalan penészfoltok is előfordulnak, amelyek átmérője néhány hüvelyktől több hüvelykig terjed.

    A legtöbb fekete penészforma és minta nyálkásnak vagy fényesnek tűnik a környezet nedvessége miatt, amelyben nő. Ha azonban a szivárgást kijavították, a penész száraznak, sőt porszerűnek tűnik.

    A fekete penész általában a gipszkartonban, a szőnyegek alatt vagy az elöntött falak sarkában van jelen

    A nyirkos helyiségek és a nedvességnek kitett fa mellett a penész kialakulhat néhány kevésbé nyilvánvaló (és kevésbé látható) helyen is. Az otthon csöveiből, fürdőszobájából, HVAC egységeiből vagy tetőiből szivárgó víz, valamint a nem megfelelő szellőzés egyaránt hozzájárulhat a fekete penész kialakulásához a különböző felületeken.

    A porózus felületek, például a gipszkarton és a szőnyegek különösen érzékenyek a fekete penész kialakulására a nedvesség hatására. A víz a falak sarkai közelében is felhalmozódhat egy árvíz vagy szivárgás után, amitől a penész kialakulhat ezeken a zugokban és réseken.

    A fekete penész lehet szürke vagy zöld színű

    A legtöbb penészgombához hasonlóan a fekete penész is elmosódott fehér szálakként kezd el növekedni, és úgy néz ki, mint egy vattakorong. Ezt azonban a laboratóriumi környezeten kívül nem szokták látni, mivel ez a kicsi, könnyű penész gyakran jól el van rejtve otthoni környezetben.

    Ahogy a fekete penész kifejlődik és spórákat termel, a közepén szürkének vagy zöldnek tűnhet, a szélei pedig fehérek. Ahogy a spórák megtelnek és a penész éretté válik, kialakul jellegzetes fekete árnyalata. Míg az otthoni feketepenész jellemzően teljes érettségben fordul elő, figyelj minden szürke vagy zöld penészre is, mivel ez lehet a fekete penész a korábbi szakaszában.

    Mit tegyek, ha fekete penészt találok?

    Ha egy háztulajdonos fekete penészt talál otthonában, a következő lépések attól függnek, hogy mennyire jelentős a terjedés.

    Ha a fekete penész beköltözött a falakba, ajánlott penészeltávolító szakembert felvenni, hogy megakadályozza a további terjedést. Ezenkívül az egészségügyi problémákkal küzdő vagy a penészgombára különösen érzékeny személyeknek azt tanácsoljuk, hogy ne kezeljék maguk a penészgomba problémát.

    Ha azonban a penész egy hozzáférhető kemény felületre korlátozódik, mint például a faburkolat vagy a pincepadló, az egészséges lakástulajdonosok maguk is megbirkózhatnak az eltávolítással.

    Azok számára, akik szeretnének kipróbálni egy barkácsolási módszert, mielőtt szakembert hívnának, itt található egy lépésről lépésre útmutató a fekete penész eltávolításához:

    • Keresd meg a penész forrását. Kövesd a dohos szag forrását, és elemlámpával vizsgáld meg a zugokat vagy sötét tereket.
    • Szerezz be egy spray-palackot, és hozz létre egy penész elleni megoldást. A teafaolaj és a grapefruitmag kivonat a leghatékonyabb fertőtlenítő és szagtalanító szerek közé tartoznak, ráadásul teljesen nem mérgezőek. Minden 1 csésze vízhez adj hozzá egy teáskanál teafaolajat vagy grapefruitmag-kivonatot.
    • Vegyél fel megfelelő védőfelszerelést. Ide tartozik az eldobható kezeslábas, gumikesztyű, légmentesen záródó védőszemüveg és arcmaszk vagy légzőkészülék. A fekete penésznek való kitettség számos problémához vezethet, beleértve a légúti fertőzéseket, allergiás reakciókat és akár vakságot is. A védőfelszerelések használata jelentősen csökkentheti az expozíció és a kapcsolódó egészségügyi problémák kockázatát.
    • Vidd fel a tisztítóoldatot. Rázd fel a permetező palackot a penészoldattal, permetezd be a területet, amíg az jól telítődik, és hagyd hatni 5-10 percig. Ne kapard le a száraz penészgombát, mert így a mérgező spórák a levegőbe kerülhetnek.
    • Alaposan dörzsöld át a felületet nylon sörtéjű kefével, hogy felemeld és leülepitsd a nedves penész. Ezután töröld le a területet ronggyal vagy papírtörlővel. Szükség szerint ismételd meg, amíg el nem távolítod a formát, és dobd ki a felhasznált anyagokat egy lezárt műanyag zacskóba.

    Ha a penész visszatér, vagy ha nem vagy biztos abban, hogy képes vagy-e önállóan elvégezni ezt a feladatot, próbáld ki magad, és fogadj szakembert. Míg a Centers for Disease Control (CDC) azt állítja, hogy a kezelés előtt nem szükséges azonosítani a jelenlévő penész típusát, az információ segíthet a lakástulajdonosoknak abban az esetben, ha a penész visszatér.

    A gyakori otthoni problémákkal kapcsolatos ismeretek hatékony eszközt jelenthetnek a háztulajdonosok fegyvertárában. Ha tisztában vagy azzal, hogy mi az a fekete penész, és hogyan lehet eltávolítani, akkor a lakástulajdonosok képesek lesznek megoldani ezt a potenciálisan veszélyes problémát.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!