2024. március 29. péntek
More

    Egyes mesterséges édesítőszerekről kiderült, hogy megváltoztatják a mikrobiomot és a vércukorszintet

    Egy új tanulmány négy elterjedt mesterséges édesítőszer hatását vizsgálta az emberek bélmikrobiómájára. Az eredmények azt mutatták, hogy ezek az édesítőszerek nemcsak a bélbaktériumok összetételének egyértelmű változásához vezethetnek, hanem megváltoztathatják az ember glükóztoleranciáját és vércukorszintjét is.


    A mesterséges édesítőszerek, más néven nem tápláló édesítőszerek, közel 150 éve léteznek. A szacharint például több, mint egy évszázada használták cukorhelyettesítőként, miután 1879-ben véletlenül felfedezte a Johns Hopkins Egyetem vegyésze.

    Ezeket a vegyi anyagokat általában közömbösnek tartják, és nincs széleskörű anyagcsere-hatásuk, azon túl, hogy szimulálják azt, hogy étkezés közben cukor kerül a szánkba. Az elmúlt években azonban a tudósok azt gyanították, hogy ezek a mesterséges édesítőszerek számos módon befolyásolhatják egészségünket, kezdve a rák kockázatának növelésétől egészen a súlygyarapodásig.

    Az elmúlt 10 évben számos tanulmány jelent meg, amelyek kifejezetten a mesterséges édesítőszereknek a bél mikrobiomára gyakorolt ​​hatását vizsgálták, de döntő fontosságú, hogy a kutatások túlnyomó többségét csak állatokon végezték. Így még mindig hihetetlenül tisztázatlan, hogy ezek a vegyszerek hogyan hatnak az emberi mikrobiomra, és az eddig elvégzett néhány tanulmány viszonylag ellentmondásos eredményeket hozott.

    Ez az új tanulmány az ismeretek hiányosságának pótlására irányult 120 önkéntes bevonásával, akiknek a közelmúltban nem fogyasztottak semmilyen mesterséges édesítőszert. Mivel a mesterséges édesítőszerek nagyon elterjedtek minden élelmiszertermékben, a kutatóknak jóval több, mint 1000 alanyt kellett átvizsgálniuk, mielőtt megtalálták kis csoportjukat.

    A csoportot véletlenszerűen hat csoportra osztották: négy mesterséges édesítőszer-csoportra (az aszpartámot, szacharint, steviát vagy szukralózt tesztelve) és két kontrollcsoportra (az egyik a glükózt teszteli, a másik pedig beavatkozás nélküli). Két hétig minden résztvevő kiegészítette étkezését a hozzájuk tartozó édesítőszer tasakkal. A beavatkozás előtt, alatt és után székletmintákat vettek, vér- és glükóz tolerancia vizsgálatokat is végeztek.

    „A nem tápláló édesítőszereket fogyasztó alanyoknál nagyon határozott változásokat tudtunk azonosítani a bélmikrobák összetételében és működésében, valamint az általuk a perifériás vérbe szekretált molekulákban” – magyarázta Eran Elinav vezető szerző. „Ez arra utal, hogy az emberi szervezetben lévő bélmikrobák meglehetősen érzékenyek ezekre az édesítőszerekre. Amikor csoportokként vizsgáltuk a nem tápláló édesítőszerek fogyasztóit, azt találtuk, hogy a nem tápláló édesítőszerek közül kettő, a szacharin és a szukralóz jelentősen befolyásolta az egészséges felnőttek glükóztoleranciáját. Érdekes módon a mikrobák változásai erősen korreláltak az emberek glikémiás reakcióiban észlelt változásokkal.”

    Annak kiderítésére, hogy a mikrobiomváltozások közvetlenül okozták-e a glükóztolerancia változásait, a kutatók mikrobiommintákat vettek az önkéntesektől, és bélbaktériumot nem tartalmazó egerekbe ültették át. Elinav szerint az állatokra gyakorolt ​​hatások feltűnőek voltak, mivel a megváltozott emberi mikrobiómák közvetlenül befolyásolják az állatok glikémiás reakcióit.

    „A nem tápláló édesítőszer-csoportok mindegyikében, de egyik kontrollcsoportban sem, amikor ezekbe a steril egerekbe átvittük a legjobban reagáló egyedek mikrobiomját abban az időpontban, amikor a megfelelő nem tápláló édesítőszert fogyasztották, a recipiens egerek glikémiás elváltozásokat fejlesztettek ki, amelyek nagyon jelentős mértékben tükrözték a donor egyedekéit” – mondta Elinav. „Ezzel szemben az alsó válaszadók mikrobiómái többnyire nem voltak képesek ilyen glikémiás válaszokat kiváltani.”

    Tehát mit jelentenek ezek az eredmények egy átlagos ember számára, aki alkalmanként mesterséges édesítőszereket fogyaszt? Francisco Guarner, a barcelonai Vall d’Hebron Egyetemi Kórház emésztési egészségügyi kutatója szerint nem sok.

    Guarner, aki nem dolgozott az új tanulmányon, azt mondta, hogy a kohorsz túl kicsi ahhoz, hogy bármilyen következtetést lehessen levonni, és az eredmények hihetetlenül széleskörűek voltak, egyes édesítőszereknek nincs hatása a résztvevőkre, más édesítőszereknek pedig enyhe hatásuk van. Guarner azt is javasolta, hogy a kutatás során használt édesítőszerek adagja jóval magasabb, mint amennyit a legtöbb ember a mindennapi életében bevenne.

    „Ez egy nagyon fontos korlátozás: napi 180 mg szacharin két héten keresztül egyenértékű napi 50 tabletta vagy 18 tasak szacharin bevételével” – tette hozzá Guarner. „Nem ismerek senkit, aki ilyen mennyiséget szedne. A szukralóz esetében a beavatkozás napi 20 szukralóz tabletta bevételét jelentené. Senki nem csinál ilyet.”

    Más kutatók sokkal kevésbé kritizálták az új eredményeket, és „szigorúnak” és „jól megtervezettnek” nevezték a tanulmányt. Sarah Berry, a londoni King’s College munkatársa elmondta, hogy az új tanulmány érdekes volt bizonyos mesterséges édesítőszerek átmeneti hatásainak bemutatásában az emberek glükózreakcióira, de ezekből az eredményekből semmilyen hosszú távú egészségügyi hatás nem extrapolálható.

    „A két édesítőszer (szacharin és szukralóz), de nem mindegyik (aszpartám és stevia) hatására bekövetkező magasabb vércukorszint hatására az élelmiszeripar és a fogyasztók egészségesebb, alacsony cukortartalmú lehetőségekről is tájékozódhatnak” – mondta Berry. „További hosszú távú tanulmányokat kell azonban végezni, mielőtt az újraformulálást és a fogyasztói tanácsokat magabiztosan meg lehetne adni.”

    Elinav tisztában van azzal, hogy az új eredmények közel sem adnak meggyőző választ arra, hogy a mesterséges édesítőszerek milyen hatással vannak az emberi mikrobiomra. Ebből a tanulmányból azonnal kiderül, hogy ezek az élelmiszer-adalékanyagok messze állnak a korábban hitt inert vegyszerektől, és hatásuk személyenként drámaian változhat. Elinav azt is hangsúlyozta, hogy a válasz nem a természetes cukor magas szintű fogyasztása felé való visszatérés, mivel világos rálátásunk van a magas cukorfogyasztás anyagcsere-ártalmaira.

    „Addig is folytatnunk kell a megoldások keresését édesszájú sóvárgásunkra, miközben kerülnünk kell a cukrot, amely egyértelműen a leginkább káros anyagcsere-egészségünkre” – tette hozzá Elinav. „Személyes meglátásom szerint úgy tűnik, hogy csak vizet inni a legjobb megoldás.”

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!